• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

11.11.2022

09:54

ZELENSKI JE MOLIO MESECIMA, BAJDEN GA JE SADA OSTAVIO NA CEDILU! "Sivi orlovi" neće sleteti u Kijev, Vašington otkrio karte, preči mu je odnos sa Moskvom....

Reuters

Vesti

ZELENSKI JE MOLIO MESECIMA, BAJDEN GA JE SADA OSTAVIO NA CEDILU! "Sivi orlovi" neće sleteti u Kijev, Vašington otkrio karte, preči mu je odnos sa Moskvom....

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države neće isporučiti Ukrajini napredne dronove "Sivi orlovi" ("Grey Eagle MQ-1C") kako bi izbegle eskalaciju sa Rusijom, navedeno je u izveštaju lista Vol Strit Džurnal, a prenosi Gardijan

Kijev insistira na ovom oružju, a administracija predsednika Džozefa Bajdena zabrinuta je da bi zbog isporuke tog oružja rat mogao da eskalira, navodi britanski list.

Kako se navodi, s ovim dronovima Ukrajina bi imala mogućnost da gađa ciljeve u Rusiji.

Vol Strit Džurnal objavio je ovo kao ekskluzivnu vest, uz podsećanje da je odluka donesena usprkos višemesečnim molbama iz Kijeva i zastupnicima u Kongresu iz obe stranke koji su se zalagali za slanje moćnog oružja ukrajinskim snagama.

Američko Ministarstvo odbrane odbilo je da pošalje dronove kako ne bi došlo do eskalacije sukoba na terenu te i kako bi se Moskvi poslao jasan signal da Vašington nije spreman da šalje oružje kojim Ukrajinci mogu da ugorze ciljev na ruskoj teritoriji, otkrili su za Vol Strit Džurnal neimenovani zvaničnici i nekoliko osoba upoznatih sa detaljima odluke.

"Sivog orla" nazivaju i "nebeskim ratnikom". U pitanju je izdanak drona MQ-1 Predator. Prvi let imao je 2004. godine, Amerikanci su ga koristili u Avganistanu, a od tada su njegove mogućnosti unapređene.

Iako su se turski dronovi Bajraktar masovno koristili u Ukrajini i pokazali se kao odlični, stručnjaci smatraju da bi "Sivi orao" prošao još bolje jer ima ubojitije sposobnosti od turske bespilotne letelice.

Ovaj drom ima precizniji radar i sistav elektronskog ratovanja, može da nosi dvostruko teže bombe, najmanje četiri protivoklopna projektila Hellfajr, nezaobilaznu raketu američkih jurišnih helikoptera, veoma sofisticiranu i preciznu koja deluje u svim terenskim uslovima i u svako doba dana. 

"Sivi orao" može da leti više od 27 sati i prelazi 2500 nautičkih milja. Osim na Bliskom istoku, korišten je i u subsaharskoj Africi. Prema dostupnim informacijama, poboljšani kapacitet nosivosti mu je oko 360 kilograma, maksimalna brzina sada je 309 kilometara na sat, leti na visini malo manjoj od 9.000 metara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BgDex1970

pre 1 godinu

To što se piše po medijima i objavljuje kao činjenica,ne mora da znači da to zaista i jeste,a pogotovo kada je rat.U ratu ,prvo što strada je istina i to je tako.Dakle,ako Zelenski nešto kuka zbog SIVOG SOKOLA ,to ne znači da ga nije dobio ili ga neće dobiti u skorije vreme,kao što ni Bajden isto tako ne misli mnogo na Ukrajinu,već mu je sada važniji odnos sa Moskvom,a do juče je prozivao Putina kao ratnog zločinca sa kojim mu ne pada na pamet da razgovara. Živela Srbija!

Djordje

pre 1 godinu

Nije nego?! Naivno je verovati u to sto pisete?! Ameri su umesani u rat mnogostruko i glupi raog koji izgovaraju nije nista do strah da bi nekinod tih dronova zavrsili kod rusa na inspekciji?! Ubrzo bi se pravili i u rusiji i u kini?! To je pravi razlog!

Major u rezervi

pre 1 godinu

Pre bih rekao da ameri ne žele da se obrukaju sa ovim dronom. Jer Bajraktar se nije proslavio kad su Rusi sistematizovali PVO. A isto bi prošli svi dronovi tog gabarita, pa i američki. Jer čekaju ih Panciri, Tor M2... pa i Buk M2/M3. A to nije dobro za reklamu američkog oružja i oruđa. Svaki od tih dronova je vidljiv na radaru, a onda ide komanda ruskim raketašima: "Ožeži". I dron je "kaput".

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17