• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr/CNN/Politnavigator

01.11.2022

15:11

SPREMA SE PREOKRET, IRAN ŠALJE MOĆNO NAORUŽANJE?! Rusiji stižu rakete razorne moći, jedan potez Moskve otkriva šta bi moglo da se dogodi!

Tanjug/AP

Vesti

SPREMA SE PREOKRET, IRAN ŠALJE MOĆNO NAORUŽANJE?! Rusiji stižu rakete razorne moći, jedan potez Moskve otkriva šta bi moglo da se dogodi!

Podeli vest

Masovni udari Oružanih snaga Rusije na Ukrajinu dronovima i visoko preciznim raketama ukazuju na to da je Rusija odlučila da promeni strategiju izvođenja specijalne operacije

Iran se priprema da pošalje oko 1000 novih komada oružja Rusiji, što uključuje balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i bespilotne letelice, rekli su za CNN neimenovani zvaničnici zapadnih zemalja koji prate iranski program naoružanja.

Ovo bi bio prvi slučaj da Iran Rusiji šalje napredne precizno navođene projektile, što bi Kremlju moglo da da značajnu prednost na bojnom polju.

Poslednja isporuka oružja iz Irana u Rusiju uključivala je oko 450 bespilotnih letelica, rekli su zvaničnici, koje su Rusi već upotrebili u Ukrajini. Kijev je prošle nedelje saopštio da su oborili više od 300 iranskih dronova.

Ova nova isporuka će označiti značajno povećanje iranske podrške ruskim ratnim naporima, ocenjuju zapadni posmatrači. Iako tačno vreme kada će pošiljka stići u Rusiju nije poznato, zvaničnici veruju da će oružje definitivno biti isporučeno pre kraja godine.

Rusija može da izvrši sistemske raketne napade na ukrajinske ciljeve ako dobije oružje od Irana. Ovo je u emisiji TV kanala „Prjamoj“ rekao predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov, prenosi dopisnik „PolitNavigatora“.

Prema rečima Jusova, tehničke karakteristike raketa koje Iran može da isporuči nisu toliko važne koliko njihov broj.

„Oni mogu biti opasne, pre svega, zato što samo broj raketnih udara može biti održiv za Rusiju. Odnosno, radi se o povećanom broju udara na iste objekte energetske infrastrukture, civilne infrastrukture. Njihove taktičko-tehničke karakteristike i karakteristike ćemo moći profesionalno da procenimo kada se koriste na bojnom polju, sada su to hipotetički razgovori", ocenio je Jusov i dodao da one svakako predstavljaju pretnju, "jer je ovo dodatno opterećenje i zadatak za naše PVO i protivraketne snage".

Foto: AP/Photo

 

Sledi kopnena ofanziva?

Jusov napominje i da ima indicija da su pregovori Moskve i Teherana već završeni.

"Nažalost, u stvari, postoje informacije da su pregovori o nabavci ne samo dronova i bespilotnih letelica, već i balističkih projektila za Putina uspešno završeni. Shodno tome, nastavljamo da pratimo, Ukrajina se priprema i za ovaj scenario“, rekao je Jusov.

Poznati ruski politikolog Rostislav Iščenko govoreći o novoj strategiji Rusije objasnio je šta se može tumačiti  kao predznak velike kopnene ofanzive Oružanih snaga Rusije u Ukrajini.

- Ruske oružane snage ne nanose bez razloga masivne raketne udare na objekte vojne i energetske infrastrukture Ukrajine. Ovakve odluke, sprovedene u okviru specijalne operacije svedoče o daljim koracima ruske vojske - tvrdi Iščenko. 

Masovni udari Oružanih snaga Rusije na Ukrajinu ukazuju na to da je Rusija odlučila da promeni strategiju izvođenja specijalne operacije. Ovaj pristup, koji ima za cilj uništavanje kritične infrastrukture neprijatelja, u stvari je preteča velike kopnene ofanzive ruske vojske u Ukrajini.

Američki pukovnik Daglas Mekgrekor je prošle nedelje izjavio da su male šanse da Kijev izdrži zimsku ofanzivu Rusije.

„Bez stranih boraca i poljskih vojnika koji se bore u ukrajinskim uniformama, Oružane snage Ukrajine neće moći da izdrže zimsku ofanzivu ruske vojske. Ruski malj koji bi trebalo da padne na režim Zelenskog će zdrobiti sve što je preostalo od ukrajinskih snaga. A jedini način da se produži život kijevskih vlasti je spremnost Vašingtona da se direktno umeša u sukob pre nego što bude prekasno“, naglasio je pukovnik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
100 za 1

pre 1 godinu

Takozvana 2.sila na svijetu ceka vojnu pomoc Irana.. Pa ovi su u totalnom kur.. Samo srbi cejeni mogu navijati i podrzavati putlera i vojnog tigra od papira.. Dobro ipak ste vi ekonomski tigar na papiru..

PRIČA SE DA IH REGRUTUJE VAGNER, PROŠLI SU BRUTALNU OBUKU AMERIČKE MORNARICE I BILI ODBAČENI... U pomoć Rusima u Ukrajinu dolaze avganistanski komandosi, između talibana i rata nisu imali dileme
Planeta

PRIČA SE DA IH REGRUTUJE VAGNER, PROŠLI SU BRUTALNU OBUKU AMERIČKE MORNARICE I BILI ODBAČENI... U pomoć Rusima u Ukrajinu dolaze avganistanski komandosi, između talibana i rata nisu imali dileme

Vojnike avganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno sa američkim trupama, a zatim pobegli u Iran posle haotičnog povlačenja SAD prošle godine, ruska vojska sada regrutuje da se bore u Ukrajini, izjavila su tri bivša avganistanska generala za Asošijeted pres

01.11.2022

14:03

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija