• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.11.2022

14:00

PREVIŠE SLUČAJNOSTI U DANU KADA SU RUSI PREDALI HERSON?! Iz Londona je za Moskvu ubrzo stigla dobra vest, a i jedna članica EU je odmah učinila ustupak...

Tanjug/AP

Vesti

PREVIŠE SLUČAJNOSTI U DANU KADA SU RUSI PREDALI HERSON?! Iz Londona je za Moskvu ubrzo stigla dobra vest, a i jedna članica EU je odmah učinila ustupak...

Podeli vest

U petak su, ubrzo posle povlačenja ruskih snaga iz Hersona na desnu obalu Dnjepra objavljene dve vesti - da je Holandija iz luke u Roterdamu odblokirala rusko veštačko đubrivo za jug Afrike i da Londonska berza metala (LME) neće zabraniti trgovinu i skladištenje ruskog metala u svom sistemu

Čudnom koincidencijom, Zapad je u istom danu kada su Rusi izašli iz Hersona, pokazao dva mala znaka dobre volje.

Prva partija mineralnih đubriva iz Rusije, koja su bila blokirana u evropskim lukama, biće isporučena u Malavi, na jug Afrike, u drugoj polovini decembra ove godine, objavio je malavijski list Nyasa Times.

Kako se navodi, 20.000 tona đubriva koje se trenutno nalazi u luci Roterdam krenuće sledeće nedelje morem i stići u Malavi za 30 dana. Očekuje se da će đubrivo biti istovareno u jednoj od luka Republike Mozambik, suseda Malavija, a zatim isporučeno krajnjim primaocima. Brod koji prevozi đubrivo iznajmio je Svetski program za hranu, Ujedinjenih nacija.

U oktobru su UN prvi put zatražile od holandskih vlasti da dozvole da se ovaj teret izveze. Ruska kompanija "Uralhim-Uralkali", kojoj pripada đubrivo, saopštila je da je spremna da afričkim zemljama besplatno donira 240.000 tona đubriva koje se nalazi u skladištima EU.

Ove godine došlo je do naglog povećanja cena đubriva na svetskom tržištu, zbog čega brojna gazdinstva u afričkim zemljama ne mogu da nabave đubrivo u potrebnim količinama, što dovodi i do smanjenja zasađenih površina i do pada prinosa.

"Ojugovili" su baš u petak i Englezi.

Londonska berza metala (LME) saopštila je u petak da neće zabraniti trgovinu i skladištenje ruskog metala u svom sistemu jer značajan deo tržišta još uvek planira da kupi metal u zemlji 2023, javio je Rojters.

Rusija je jedan od 5 najvećih proizvođača aluminijuma i nikla u svetu. Ovi metali i kompanije koje ih proizvode nisu bile na meti sankcija koje su uvedene nekim ruskim kompanijama nakon što je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu. Berza, najstarije i najveće svetsko tržište industrijskih metala, pokrenula je proceduru o ovoj temi u oktobru, tražeći mišljenje tržišta o mogućnosti zabrane ruskog metala.

U saopštenju berze se navodi, da "iako očigledno postoji etička dimenzija u pogledu globalne prihvatljivosti ruskog metala, veruju da LME ne bi trebalo da teži da donosi ili nameće bilo kakve moralne presude širem tržištu".

Berza je saopštila da će nastaviti da prati protok ruskog metala u skladištima na LME i da bi obezbedila transparentnost da će objavljivati redovne izveštaje od januara 2023. sa detaljima o procentu ruskog metala u skladištima na LME.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija