• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.11.2022

12:21

NEMAČKA SE SPREMA ZA NAJGORE! Strah od ENERGETSKOG KOLAPSA sve veći, u slučaju KATASTROFE, desetine miliona građana OSTAJU BEZ NOVCA!

Vesti

NEMAČKA SE SPREMA ZA NAJGORE! Strah od ENERGETSKOG KOLAPSA sve veći, u slučaju KATASTROFE, desetine miliona građana OSTAJU BEZ NOVCA!

Podeli vest

Nemačke vlasti pojačno pripremaju plan kako da narod i privreda dođu do gotovog novca u slučaju nestanaka struje, piše Rojters pozivajući se na četiri izvora uključena u pripreme

Plan uključuje gomilanje milijardi evra nemačke centralne banke, Bundesbanke, kako bi bila pripravna za potencijalni rast potražnje i eventualna ograničenja povlačenja gotovine na bankomatima i u bankama, rekao je jedan od izvora britanske agencije.

Zvaničnici i banke takođe razmatraju problem prevoza novca i diskutuju o tome da firme koje se bave transportom gotovine imaju prioritet u snabdevanju gorivom kako ne bi bile izložene riziku da na pumpama čekaju u redu da natoče gorivo, naveo je drugi izvor uključen u planiranje koje se ubrzalo poslednjih nedelja nakon što je Rusija obustavila isporuke gasa.

U planove su uključeni centralna banka, njen regulator finansijskog tržišta BaFin i više udruženja iz finansijske industrije, dodali su Rojtersovi sagovornici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Mada su nemačke vlasti javno saopštile da su nestanci struje malo verovatan scenario, ove diskusije pokazuju koliko ozbiljno shvataju ovu pretnju i kako se pripremaju za potencijalne nestašice struje uzrokovane rastom cena energije ili čak sabotažama.

Nemačka, koja se decenijama oslanjala na pristupačnu rusku energiju, sada se suočava sa dvocifrenom inflacijom i pretnjom od mogućih poremećaja zbog nestašice goriva i energije.

Pristup gotovini vrlo brine Nemce koji cene sigurnost i anonimnost koju keš nudi, i koji gotov novac koriste više od drugih Evropljana. Otprilike 60 odsto svakodnevnih kupovina u Nemačkoj se plaća gotovinski, prema nedavnoj studiji Bundesbanke koja je pokazala da Nemci u proseku podižu više od 6.600 evra godišnje, uglavnom na bankomatima.

Foto: pixabay.com/Fotoilustracija

 

Navala na gotovinu je posebno bila izražena na početku pandemije u martu 2020, kada su Nemci podigli 20 milijardi evra više gotovine nego što su položili na račune. To je bio rekord, ali je sve funkcionisalo bez problema.

U slučaju da dođe do nestašica struje, jedna od opcija koju razmatraju kreatori politike je ograničenje iznosa gotovine koju pojedanc može da podigne, kaže jedan od Rojtersovih izvora.

Više od 40 odsto Nemaca strahuje od nestanka struje u narednih šest meseci, pokazalo je prošlonedeljno istraživanje FunkeMedien grupe. Nemačka kancelarija za katastrofe preporučuje ljudima da drže gotovinu kod kuće za hitne situacije.

Nemački finansijski regulatori zabrinuti su da banke nisu u potpunosti spremne za veće nestanke struje i smatraju to novim, ranije nepredviđenim rizikom.

Prema Dojče Kreditvirtšhafu, krovnoj organizaciji finansijskog sektora, banke smatraju potpuni nestanak električne energije „malo verovatnim“, ali su ipak "u kontaktu sa relevantnim ministarstvima i vlastima" kako bi se pripremile za takav scenario.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Skupo kosta Sholca rusofobija / antiruska politika . Ako Nemacka dozivi energentski kolaps onda je on direktno odgovoran i treba da snosi posledice svoje diletantske politike.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija