• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Kurir

22.11.2022

09:53

"RUSI IMAJU KOSMIČKO ORUŽJE KOJE MOŽE DA SRAVNI UKRAJINU"! Ako Srbija uvede sankcije, GOTOVA JE? Stručnjaci izneli zabrinjavajuće prognoze - MORAĆEMO DA SE ODLUČIMO!

Rojters/AP

Vesti

"RUSI IMAJU KOSMIČKO ORUŽJE KOJE MOŽE DA SRAVNI UKRAJINU"! Ako Srbija uvede sankcije, GOTOVA JE? Stručnjaci izneli zabrinjavajuće prognoze - MORAĆEMO DA SE ODLUČIMO!

Podeli vest

Ivan Miletić, programski direktor Instituta za javnu diplomatiju i Luka Kastratović, general u penziji i predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije, komentarisali su trenutnu situaciju u Ukrajini i u našoj zemlji

- Na žalost rat se nastavlja. Rizik postoji od samog početka. Na Zaporoškom pravcu se intenziviraju borbe. Ukrajinske snage se probijaju do sledećeg grada Nikolajeva. To pokazje da se intenzitet borbi nastavlja, a nuklearne elektrane su objekti napravljeni tako da mogu da izdrže napade, čak neki od objekata mogu da izdrže i taktičko nuklearno oružje - rekao je Miletić.

Najteže borbe vode se u okolini Donbasa i Zaporožja. Da li eksperti mogu predvideti šta će biti ishod ovih vojnih sukoba?

- Ne možemo dati krajnju ocenu. Činjenica je da su nato zemlje uložile sve napore, resurse, savremeno naoružanje i finansije. Čak i određene ekcese kojim su vukli sve ostale države. Poljska je podigla nivo borbene gotovosti na visoki nivo, svi vrše pripreme za sukob. Elektronsko i kosmičko oružje još uvek nije upotrebljeno. Rusi nisu iskoristili elektronsko ometanje - rekao je Kastratović i podsetio na snagu Rusije.

- Još uvek je ovo sukob ispitivanja druge strane, radi izazivanja reakcije. Rusi mogu ostvariti cilj bez upotrebe nuklearnog oružja - dodao je on.

Izvesno je da je napadnuta infrstruktura u Ukrajini, a isporuka struje u Kijevu otežana. Sneg je najjače oružje, a pored otežanih borbi, stanovništvo trpi najviše.

- U Ukrajini je ceo sistem napravljen tako da se bazira na struji. Već se oseća da ne može sve. I da se ratuje i održava stanovništvo u isto vreme. Zato se apeluje na ljude da pređu u Zapadni deo Ukrajine radi rasterećenja struje. Zima mora biti iskorišćena za ubrzane pregovore - ispričao je Miletić i dodao:

- Svi su naviknuti na situaciju na frontu. Ostalo je deset miliona ljudi, rat se oteže, civili ispaštaju. Borbeni moral pada, i zato ljudi i odlaze na front uvideviši kako im porodice žive.

Iz srpske perspektive, ovi sukobi ne donose trajnu neutralnost Srbiji, sudeći po sve većim međunarodnim pritiscima.

- U nekom momentu kod nas će morati da se promeni ta odluka, i naš narod će morati da bude spreman da promeni taj ugovor. Rusija je jak saveznik za Kosovo, ali sudeći po jučerašnjim razgovorima, predsednik je jasno rekao da je Srbija kooperativna, a kosovska strana nije - rekao je Miletić.

Uvođenje sankcija Rusiji i odricanje KIM su teški pritisci, ali izdržljivi, a izbor koji treba napraviti izvestan, ali ne i lak.

- Ovde treba da se što više uništi srpsko nacionalno biće. Mi treba da stanemo uz ono što Amerika i EU odgovara. Pritisci zavise od sukoba velikih sila. Njima smetaju svi koji ne poštuju njoihove odluke. Vućić je jasno rekao da samo ako priznamo KIM, možemo u EU, a to niko ne želi - rekao je Kastratović.

Miletić se nije složio i dao je primer saveznika iz NATO, kao što je Španija, koja je u sličnoj prilici, i da i to imamo na umu.

- Pitanje je da li bi Rusija imala razumevanje za Srbiju, ukoliko i mi uvedemo sankcije. Time ćemo sami sebi uvesti sankcije. Nemačka je bila najveći zagovornik razbijanja Jugoslavije - rekao je Kastratović i podsetio na Prvi i Drugi srpski ustanak koji ne bi mogli da se vode bez ruske pomoći.

- Kod Amerike i Nemačke dobili bismo saveznike, a ako uvedemo sankcije Rusiji ne slažem se sa time da ćemo sami sebi udariti sakcije. Sve je ovo diplomatija. Ne vidim potrebu da mi nešto treba da se dokazujemo - ispričao je Miletić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tito

pre 1 godinu

Glupost je laka reč, sa teškim posledicama. Srbi bolje da se drže starih prijatelja, nego da budu novi neprijatelji ,jer to će biti samo sebi. Ceo svet igra igru koja podržava Rusiju. Uvrnuto, ali jedino pravo. Jedino će Srbija po svom...Na kraju će se ratovati u Srbiji. Klasika....

Penzionerj

pre 1 godinu

Miletić sa kozjom sedom bradicom, ako si zato došao u Srbiju iz Amerike možeš odmah da se vratiš i vratiš im pare. Rusiji nikada sankcije nećemo uvesti a ti pametuj negde drugde plaćenika dušo.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija