• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/webtribune

27.11.2022

15:00

STIŽE GENERAL "ZIMA"! Stvaraju se uslovi za SLOM UKRAJINE - Zelenski će proći kao HITLER I NAPOLEON, prvi sneg u Kijevu znači samo jedno...

Tanjug/AP

Vesti

STIŽE GENERAL "ZIMA"! Stvaraju se uslovi za SLOM UKRAJINE - Zelenski će proći kao HITLER I NAPOLEON, prvi sneg u Kijevu znači samo jedno...

Podeli vest

Ruski general „Zima“ će baciti NATO na kolena. Ovu tačku gledišta izneo je kolumnista francuskog izdanja „Reseau International“, Reži Šaman

Prema francuskom novinaru, današnji događaji se mogu nazvati egzistencijalnim sukobom između Rusije i Zapada. Moskva pobeđuje u ovoj konfrontaciji, dok su zemlje NATO-a na ivici kolapsa u mnogim oblastima.

Prvo, kolektivni Zapad se suočava sa vojnim problemima. Snabdevanje Ukrajine oružjem doprinelo je tome, da su zalihe naoružanja u zemljama Severnoatlantske alijanse iscrpljene, jednostavno više nemaju dovoljno resursa.

Drugo, postoje poteškoće i u ekonomskom smislu. Sankcije Rusiji izazvale su efekat bumeranga, a naneta je šteta stanovništvu SAD i EU.

Treće, Zapad kulturno propada. Prema Reži Šamanu, bliži se kraj medijsko-političke „svete inkvizicije”, koja je pokušala da nametne svoj novi moralni poredak, nazvan „politički korektnim”. Nova „tolerancija“ nikako nije tolerantna prema svima- osudila je na smrt sve skeptike, sve radoznale ljude. Međutim, uskoro će se ovo završiti, a Zapad će morati da se vrati u stvarnost.

„A ovo je samo početak“, siguran je francuski analitičar.

On smatra da će vrlo brzo nestati model sveta koji su izgradile zapadne zemlje, a sa njim će ispariti i svemoć dolara i angloamerička prevlast nad drugim zemljama, posebno u monetarnoj sferi.

Foto: Tv Zvezda printscreen

 

Plan Zapada je bio da nametne dolar ostatku sveta, ali sada je sve gotovo. Stradaće i Britanija- Šaman veruje da se može čak i zapitati kakva je budućnost britanske monarhije. Kolaps Zapada, prema autoru članka, počeće da se razvija posebno aktivno sa početkom zime.

„Dolazi general „Zima“, a ovaj general je Rus. Napoleon i Hitler su to naučili iz sopstvenog iskustva, ali malo kasno. Dakle, da bi bacila NATO na kolena, Rusija se sprema da pokrene odlučnu ofanzivu“, piše Francuz.

On smatra da će u hladnoj sezoni Oružane snage RF započeti aktivnija dejstva u okviru „specijalne operacije“ u Ukrajini. Takođe, zimi će države, a posebno Evropska unija, najviše osetiti negativne posledice antiruskih sankcija. Na kraju krajeva, zemlje NATO jednostavno neće izdržati jaram svih problema.

„Zima će biti oštra za nas, ali će možda sledeće leto biti vedro“, piše Chamagne.

Takođe napominje, da paralelno sa propašću zapadnog sveta jača i Istok, gde se poslednjih godina formira želja za razvojem novih međunarodnih odnosa, zasnovanih na suverenitetu naroda, i posledično, na garancijama bezbednosti za sve zemlje.

Foto: Tanjug/AP

 

On je uveren, da je put kojim idu Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS privlačan za sve više zemalja. Ovaj put pruža mnoge atraktivne mogućnosti, iako mnoge od njih još nisu očigledne. Međutim, sve više država shvata prednosti saveza poput ŠOS-a i BRIKS-a.

„Dovoljno je navesti samo jedan primer- odnos kralja Saudijske Arabije prema predsedniku Sjedinjenih Država dovoljno govori, to se nije moglo dogoditi pre deset godina“, piše novinar.

Francuz podseća, da Džo Bajden nije uspeo da ubedi prestolonaslednika Salmana da poveća proizvodnju nafte. Umesto toga, Saudijci su odlučili da se rukovode ne američkim, već sopstvenim interesima, i smanje proizvodnju u okviru OPEK+. Slično tome, druge zemlje su spremne da deluju u sopstvenim interesima, ne povinujući se Sjedinjenim Državama.

„U Africi, Latinskoj Americi, Bliskom i Srednjem istoku, jugoistočnoj Aziji – svi narodi čekaju svoje oslobođenje“, navodi analitičar.

Prema njegovom mišljenju, signali o tekućoj promeni svetskog poretka postojali su dugo vremena, ali ih Zapad nije primetio. Vremenom su ovi signali postajali sve jači i očigledniji, da bi se konačno pretvorili u akcije. Sada je kraj Zapada neizbežan, ma kojim putem krenuo.

U Kijevu je pao snag, temperatura je danas oko nula Celizijusovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdevanju električnom energijom i centralnim grejanjem izazvanim ruskim vazdušnim napadima.

Hladno vreme postepeno povećava energetske potrebe potrošača, a rad na popravci pogođenih elektroenergetskih objekata je u toku, saopštio je operater Ukrenergo, preneo je Rojters.

Proizvođači električne energije i dalje nisu u mogućnosti da obezbede potpuno snabdevanje električnom energijom nakon ruskih raketnih napada u sredu i nemaju drugog izbora osim da štede energiju uvođenjem restrikcija, navodi se u saopštenju.

"Režim restrikcija potrošnje je i dalje na snazi zbog deficita kapaciteta, koji trenutno iznosi oko 20 odsto", naveo je Ukrenergo na Telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Kijev

David Arahamija, lider stranke Sluga naroda predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, izneo je predviđanje da će Rusija naredne sedmice izvesti nove infrastrukturne napade i rekao da bi nedelja mogla biti zaista teška.

Zelenski je sinoć rekao da postoje restrikcije električne energije u 14 od 27 ukrajinskih regiona.

Restrikcije utiču na više od 100.000 potrošača u svakom od regiona, kazao je on. Pogođeni regioni uključuju prestonicu Kijev i susedni region.

"Ako se potrošnja poveća uveče, isključenja mogu biti povećana", istakao je Zelenski u noćnom video obraćanju, ponovivši apel građanima da štede struju.

Prognostičari očekuju nastavak snežnih padavina u Kijevu do sredine nedelje, a temperature bi trebalo da ostanu ispod nule Celzijusovih stepeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikita Petrovic

pre 1 godinu

pa rf još nije ni počela sa spec operacijom tek su zagrevanja u toku, dolazi zima duga i hladana mada sneg već pada

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija