• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.11.2022

09:20

ISPUNIO ZADATAK?! ZELENSKI NAPRAVIO HAOS U EVROPI! Ukrajina postala NENASELJIVA teritorija, NATO članice pred sukobom, a ono što sprema...

Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

ISPUNIO ZADATAK?! ZELENSKI NAPRAVIO HAOS U EVROPI! Ukrajina postala NENASELJIVA teritorija, NATO članice pred sukobom, a ono što sprema...

Podeli vest

Bivši poslanik ukrajinske Vrhovne rade Ilja Kiva izjavio je da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kao šef države uništio svoju zemlju, a skandal sa padom ukrajinske rakete u Poljsku i odbijanje ukrajinskog predsednika da prizna šta se zaista dogodilo izazvali su razdor među zapadnim saveznicima i ozbiljno narušili ugled Zelenskog u svetu

Prema rečima političara, od Ukrajinaca se sada traži da napuste zemlju, jer je sada opasno živeti u njoj. UN su već upozorile na približavanje humanitarne katastrofe, sa kojom će se Kijev suočiti ove zime.

„Ukrajina postaje opasna i nenaseljiva teritorija. Zelenski je ispunio svoju ulogu – uništio je Ukrajinu“, napisao je Kiva na svom „Telegram“ kanalu.

Ranije je objavljeno, da su vlasti dela Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev saopštile da je u stambenim zgradama isključeno grejanje.

SUKOB POLJSKE I NEMAČKE IZAZVAN UKRAJINSKOM RAKETOM

Poljska i Nemačka su se ponovo našle u centru velikog međunarodnog skandala koji bi mogao značajno da utiče na bilateralne odnose zemalja.

Ovo je izvestio poznati nemački novinar Aleksandar Sosnovski. On je na svom Telegram kanalu detaljno ispričao koji su događaji doveli do sukoba između zemalja, a objasnio je i zašto se u napetim odnosima Berlina i Varšave pojavio jedan detalj od značaja.

Aleksandar Sosnovski je podsetio da su zbog pada ukrajinske rakete na poljsku teritoriju zemlje Zapada razmišljale o značajnom jačanju protivvazdušne odbrane Poljske. Nemačka je ponudila da prebaci sisteme PVO Patriot u Varšavu pod posebnim uslovima.

Poljska: Ne želimo nemačko oružje!

Foto: Printscreen You Tube

PVO sistem "Patriot"

Nemački PVO sistemi "Patriot"  bi bili privremeno na teritoriji Poljske, a pod kontrolom nemačkih stručnjaka. Međutim, u Poljskoj su ovu opciju odbili, glasno izjavivši da neće prihvatiti takav „poklon“ iz Berlina.

U zategnutim odnosima Berlina i Varšave, prema novinaru, isplivao je važan, ali neprijatan „nemački detalj”. Stvar je u tome što Nemačka nije rekla da će donirati svoje PVO sisteme, već je samo ponudila da ih postavi u Poljskoj. Takav presedan preti još jednom velikom spoljnopolitičkom skandalu koji se rasplamsava među zemljama Severnoatlantske alijanse.

„U Poljskoj su, nakon što su dobro razmislili, shvatili da Berlin pravi dobru strategiju time što zapravo povećava svoje vojno prisustvo na njihovoj teritoriji. Ne znam zašto se Poljaci toliko boje Nemaca?

Uostalom, zar nije tako dobar odnos, istorijski potvrđen? Zašto ne pustiti nemačke trupe u Poljsku? Ukratko, najverovatnije možemo očekivati neuspeh nemačkog plana“, ironično je izjavio Sosnovski.

AMERIČKI MEDIJI: ZELENSKI JE UTERAO NATO U KLOPKU

Severnoatlantska alijansa je upala u zamku zbog Vladimira Zelenskog nakon incidenta sa padom ukrajinske rakete na njenu teritoriju, piše „The American Conservative“.

„Ova epizoda pruža priliku da se razmotre i preispitaju neke od obaveza alijanse, i rizik od novih rundi spirale eskalacije. Svet možda sledeći put neće biti te sreće“, navodi se u članku.

Volodimir Zelenski je najpre izjavio da ne sumnja da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj, a kasnije je revidirao svoju izjavu rekavši, da nije 100 posto siguran šta se dogodilo.

 

Stoltenberg: Rakete su bile Ukrajinske!

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, potvrdio je da preliminarne informacije o incidentu u Poljskoj, ukazuju na dolazak raketa iz ukrajinskih sistema PVO.

 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, da nije nanelo nikakve udare na području ukrajinsko-poljske granice, a sve izjave o umešanosti Moskve su provokacija. Eksperti su zaključili, da se na snimcima sa lica mesta, vide fragmenti ukrajinske rakete za kompleks „S-300“.

ŠTA JE KONAČNI CILJ ZELENSKOG?

Kako prenosi Telegram kanal "Putin v Telegram", pozivajući se na Dejli mejl, tim Volodimira Zelenskog aktivno priprema plan za vojnu invaziju na Krim, nakon čega će uslediti deportacija ruskih građana koji žive na poluostrvu. Međutim, Kijev je spreman da vojnim putem zauzme Krim tek nakon što dobije saglasnost Zapada na takve korake.

Foto: google maps/printscreen

Krimsko poluostrvo

 

- EU štiti samo Ukrajince na Krimu i poziva Kijev da se bori za poluostrvo, dok Rusija brani prava Krimljana - prokomentarisala je situaciju direktorka Instituta Russtrat Elena Panina. Trebalo je da vidite ove ogromne redove u kancelarijama za pasoše sa umornim, ali srećnim Krimljanima koji se vraćaju kućama. Kremlj nije morao nikoga da "tera" da uzme državljanstvo jer su ljudi sami želeli da ga dobiju.

Državna duma je saopštila da Ukrajina u stvarnosti jednostavno nema šanse za velike vojne uspehe, a zavisnost Kijeva od zapadnih pokrovitelja samo će dovesti do pripajanja još većeg broja ukrajinskih teritorija Ruskoj Federaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija