• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

29.11.2022

22:22 >> 22:26

MEDVEDEV UPOZORIO NATO! Eksplozije u Hersonu i Nikopolju

Ap photo/Reuters

Vesti

MEDVEDEV UPOZORIO NATO! Eksplozije u Hersonu i Nikopolju

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 279. dan

Ukrajinski medij: Eksplozije odjeknule u Nikopolju

Nekoliko eksplozija ođeknulo je večeras u ukrajinskom gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Klimenko Tajm. Za sada nisu objavljeni drugi detalji, navodi TASS.

U Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u Harkovskoj oblasti i u delu Donjecke oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, izdata su upozorenja o vazdušnom napadu

Eksplozije u Hersonu

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu.

Oružane snage Ukrajine gađale su Sudžanski okrug Kurske oblasti Rusije.

Na oblast je ispaljeno 11 raketa, a pogođen je objekat za snabdevanje električnom energijom, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

Medvedev upozorio NATO

Amerika ne da Ukrajini borbene avione

Nabavka borbenih aviona za ukrajinsku vojsku nije prioritet za SAD, saopštio je Pentagon.

U LNR uhapšen saučesnik SBU

Pripadnici organa bezbednosti Luganske Narodne Republike uhapsili su stanovnika republike koji je Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) prenosio informacije o lokaciji i kretanju ruskih vojnika, kao i narodne milicije LNR, saopštio je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama republike.

"NATO mora doneti odluku"

"NATO snage moraju doneti političku odluku da pošalju moderne borbene tenkove u Ukrajinu kako bi im dale vojnu prednost protiv invazije ruskih snaga tokom zimskih meseci", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

"Razgovarao sam sa brojnim vojnim stručnjacima i odgovor koji čujem je da ako obezbedimo tenkove ove zime, recimo u januaru, to bi moglo da napravi razliku", rekao je Landsbergis tokom skupa ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu, Rojters prenosi.

"To je politička odluka jer iz vojne perspektive tokom zime kada se front stabilizuje, ako je potreban dodatni udar, to bi se moglo postići obezbeđivanjem dodatnih borbenih tenkova", rekao je on.

Bajden: Prioriteti sredstva za Ukrajinu i za borbu protiv korone

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je  da su obezbeđivanje sredstava za Ukrajinu i finansiranje mera za borbu protiv korona virusa njegovi prioriteti pre nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom. 
Bajden je razgovarao sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu o tome šta se može učiniti u preostalim nedeljama kada demokrate i dalje kontrolišu i Dom i Senat, preneo je Rojters. 
Njemu su se u razgovorima pridružili predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti, lider većine u Senatu Čak Šumer i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel. Američki predsednik je rekao da se na njegovoj listi prioriteta takođe nalaze predstojec´i štrajk na železnici i finansiranje vlade posle 16. decembra. 
"Nadam se da ćemo pronaći i druge zajedničke tačke", rekao je Bajden. Republikanci su osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu na izborima održanim 8. novembra, a vlast će preuzeti u januaru. Bajdenove demokrate zadržale su kontrolu nad Senatom. 

Stoltenberg: Šaljemo poruku jedinstva i podrške Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Sa sastanka ministara inostranih poslova NATO u Bukureštu šalje se snažna poruka jedinstva Alijanse i podrške Ukrajini, izjavio je  u Bukureštu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je na konferenciji za novinare u Bukureštu ukazao da su ukrajinske snage ostvarile značajan napredak oslobađajući teritorije, a da Rusija koristi rakete i dronove ''kako bi ostavila Ukrajinu u mraku i hladnoći''.
Stoltenberg je ponovio da ruski predsednik Vladimir Putin koristi zimu kao oružje sa ciljem da natera Ukrajince da se smrzavaju ili napuste svoju zemlju. 
„On želi da slomi hrabri ukrajinski narod", dodao je Stoltenberg. 
On je naglasio da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude trebalo. Preneo je da je usvojena dodatna pomoć u gorivu i agregatima kako bi se Ukrajini pomoglo u obnovi snabdevanja energijom. 
Takođe je kazao da sastanak G7 ima za cilj usvajanje novih odluka o pomoći Ukrajini. Najavio je da će večeras biti održan sastanak sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i da će teme biti evroantlanske aspiracije Ukrajine, ali pre svega hitna pomoć Ukrajini u odbrani od ruske agresije. 
Stoltenberg je rekao da se radi na isporuci Ukrajini dodatnih sistema protivvazdušne odbrane, ali da je važno da se već isporučeni mogu koristiti, za šta su potrebni delovi i municija. Kazao je da se sa Ukrajinom radi na dva koloseka, kroz jačanje političkog partnerstva i pružanja praktične pomoći u prelasku sa sovjetske opreme i doktrine na NATO opremu i doktrinu. Upitan za mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da će to biti tema na sastanku ministra Kulebe sa kolegama iz NATO. Stoltenberg je rekao da je glavna poruka međutim da je ''samo pravedni mir održivi mir''. 
''Mir ne može da bude održiv ako autokratija nadvlada mir i demokratiju. Ako autokrate pobede, nema održivog mira. Svi žele mir, ali jedini način da se dođe do mira je da se oobezbedi da ne pobedi agresor", kazao je on. 
Najbolji način da se postigne održivi mir, kako je poručio, jeste da se pruži vojna podrška Ukrajini. ''To je način da Rusija razume da ne može postići svoje ratne ciljeve i da će morati da pregovara i bude spremna na ustupke", naglasio je on. Stoltenberg je poručio da NATO ima plan za zaštitu i odbranu svojih članica, i da je taj plan aktiviran invazijom Rusije na Ukrajinu. 
Najavio je i da će NATO raditi tešnje sa drugim partnerima, i u tom smislu ukazao na sutrašnji sastanak sa predstavnicima BiH, Gruzije i Moldavije. Upitan da li postoji zabrinutost zbog situacije na Zapadnom Balkanu, rekao je da ona postoji. U veoma kratkom odgovoru podsetio je da NATO ima svoje članice i partnere u regionu. 
''Imamo NATO misiju Kfor na Kosovu sa 4.000 pripadnika. Imamo i svoje prisustvo u Sarajevu. Radimo sa EU tesno na stabilizaciji regiona", kazao je on. 
Pozdravio je ponudu Norveške da iduće godine bude domaćin neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO. Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO okupili su se na dvodnevnom sastanku u Bukureštu kako bi doneli odluku o većoj pomoći Ukrajini u odbrani od Rusije. 

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju, saopštila je danas vlada. 
„Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smeštaj učestvovaće u troškovima smeštaja i obroka", navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters. 
Kako se navodi, oni koji borave u takvom smeštaju, na primer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, a duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a posle 180 dana to bi iznosilo 75 odsto. 
Prema planu poljske vlade, oni koji su nesposobni za rad zbog godina ili invaliditeta, kao i trudnice bili bi isključeni iz ovog plana. Vlada želi da se nova pravila primenjuju od 1. marta naredne godine, a predlog zakona će ići u parlament gde se očekuje da će biti usvojen. Više od milion ukrajinskih izbeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj, zapadnom susedu Ukrajine, nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. 
Međutim, nakon početne javne podrške izbeglicama, resursi Poljske presušuju i izbeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, jer se zemlja suočava sa krizom troškova života i opterećenjima budžeta, navodi britanska agencija. 

NATO ostaje bez zahliha naoružanja

Uništavanje ukrajinskog tenka nedaleko od Nevelska

 

 

NATO povećava pomoć Ukrajini

NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu.

Kina "izabrala" Putina?

Kina je saopštila da je spremna da uspostavi bližu saradnju sa Rusijom po pitanjima energetike kako bi osigurala globalnu energetsku bezbednost.

Predsednik Si Đinping je to objavio upravo u trenutku kada se grupa G7 sprema da uvede nove sankcije za izvoz ruske nafte. Državni CCTV je emitovao njegove komentare u poruci Četvrtom kinesko-ruskom energetskom forumu.

"Kina je voljna da radi sa Rusijom na stvaranju bližeg energetskog partnerstva, promovisanju razvoja čiste i zelene energije i zajedničkom održavanju međunarodne energetske bezbednosti i stabilnosti industrijskih lanaca snabdevanja", rekao je on, prenose kineski mediji.

Poljska ne da sisteme Patriot

Poljska neće predati Ukrajini svoje protivvazdušne raketne sisteme "Patriot", izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki.

"Ne. Naši sistemi 'Patriot', koje ćemo dobiti, nadam se, uskoro, sigurno će služiti za zaštitu poljskog neba, pošto su to samo prve baterije koje dobijamo", rekao je Moravjecki novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućnosti prebacivanja "Patriota" u Ukrajini.

Stoltenberg: Ministri inostranih poslova NATO će potvrditi pravo Ukrajine na članstvo u Alijansu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da vrata organizacije ostaju otvorena za Ukrajinu, mada je trenutno prioritet Alijanse očuvanje jedinstva i nastavak pružanja pomoći Kijevu.

„Očekujem da će ministri inostranih poslova na sastanku u Bukureštu danas i sutra potvrditi da vrata NATO-a ostaju otvorena. To je i demonstrirano poslednjih godina: Severna Makedonija i Crna Gora su postale članice NATO-a, a sada je red na Finsku i Švedsku“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, što se tiče Ukrajine prioritet će biti pružanje pomoći u sukobu sa Rusijom, između ostalog i u vojnom planu.

SIJARTO OTKRIO STRAVIČNE PODATKE: Sve je bilo spremno za nuklearni rat, Poljaci su nas spasili!

NATO razmatra predaju Ukrajini lovaca MiG-29 i F-16

Lideri država NATO-a vratili su se ideji da se Ukrajini isporuče lovce MiG-29, kao i moderne američke F-16, napisao je u čalnku za Blumberg penzionisani admiral američke mornarice DŽejms Stavridis.

- Šefovi zemalja NATO-a ponovo razgovaraju o mogućnosti da Kijevu isporuče sovjetske lovce MiG-29 (Poljska je ranije izjavila da je spremna da ih pošalje Kijevu) ili čak multifunkcionalne i lake za učenje američke lovce F-16, kojih ima u izobilju - napisao je Stavridis.

Foto: Reuters

F-16

On podseća da je Severnoatlantska alijansa odustala od ovog plana u prvim danima vojnog sukoba i savetuje joj da značajno poveća podršku Kijevu iz vazduha.


RUSI SE SPREMAJU ZA TOTALNU MOBILIZACIJU! Milioni vojnika će na proleće jurišati ka Kijevu!


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage RF nastavljaju ofanzivu u području Donjecka, više od 100 ukrajinskih ubijeno za jedan dan, jedan tenk, pet oklopnih vozila;

- Oružane snage Ukrajine pokušale su da krenu u ofanzivu u području Kupjanska, u Harkovskoj oblasti, ali su doživele poraz. Ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i dva pikapa;

- Avijacija, raketne snage i artiljerija pogodili su deset komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine. Uništeni su sistem protivvazdušne odbrane Osa-AKM, protivbaterijski radar AN/TPK-37, američke proizvodnje i radar za protivvazdušne rakete "Pelikan". U Zaporoškoj oblasti je uništeno i skladište ukrajinske vojske.
 

RASISTIČKI ISPAD PAPE FRANJE! Brutalno uvredio Čečene, Zaharova oštro reagovala!

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franja

U Odesi hitna isključenja struje

U Odeskoj oblasti uvedeni su hitna isključenja struje i ne funkcionišu rasporedi stabilizacijskih isključenja, saopštile su „Odeske električne mreže“, prenose RIA novosti. 

PAKAO ZA RUSE U HERSONU! Kopaju rovove kao u Prvom svetskom ratu, Kijev preti ofanzivom preko Dnjepra! 
 

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je na Telegram kanalu da su dva sela oslobođena.

„Na teritoriji Donjecke Narodne Republike, snage DNR i LNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile su Perše Travnju i Andrejevku“, navodi se u tekstu.
 

"Spremni snmo da odbranimo svaki pedalj NATO teritorije"

 

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

 

ZELENSKI NAPRAVIO HAOS U EVROPI! Ukrajina postaje nenaseljiva teritorija, NATO članice pred sukobom!

 

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin rekao je da će Ugljedar biti oslobođen "vrlo brzo".

„Ugljedar je važan pravac. Neprijatelj pokušava - noću je bilo određenih pokušaja kontranapada u pravcu Pavlovke. Za neprijatelja je to bio bolan gubitak naselja, položaja. Međutim, mi znamo da zadaci moraju da se izvrše. Ugljedar će takođe biti oslobođen vrlo brzo", rekao je Pušilin.

On je istakao da oslobađanje Ugledara otvara mogućnost dolaska do Kramatorska i Slavjanska.

 

SANKCIJE VIŠE NEMAJU SMISLA! Propao pokušaj Zapada da sruši Rusiju, sve više nafte ide u Indiju i Kinu!

 

Ukrajinske trupe su bezuspešno pokušale da izvedu ofanzivu u području Svatova, Luganska Narodna Republika, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

„Oružane formacije Ukrajine nastoje da intenziviraju ofanzivna dejstva u pravcu Svatova. Tokom proteklog dana nekoliko neprijateljskih taktičkih grupa pokušalo je da probije našu liniju odbrane iz tri pravca u istom trenutku. Svi napadi su odbijeni“, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Maročko je pojasnio da su se ukrajinske trupe, pretrpevši kolosalne gubitke, vratile na svoje ranije zauzete položaje.

Kijev postavlja božićne jelke, Kličko: Nećemo dopustiti Putinu da nam ukrade Božić

Kijev planira da postavi božićne jelke, bez lampica, po celom oštećenom gradu i tako iskazati prkos ruskim napadima na infrastrukturu zbog kojih delovi grada ostaju bez struje, rekli su zvaničnici.

“Ne možemo dopustiti Putinu da nam ukrade Božić”, poručio je gradonačelnik Kijeva Kličko.

Rusi granatirali Dnjepar

Ruske snage ispalile su noćas na Dnjepar četiri projektila, ali nije bilo povređenih, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da je napad doveo do ozbiljnih osstechenja i da je izbio požar, koji su vatrogasci ugasili, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema navodima Rezničenka, ruske snage gadjale su Nikopoljski okrug iz višecevnih raketnih bacača i teške artiljerije.

ISW: Ruske trupe kopaju rovove u pripremi za moguću ukrajinsku protivofanzivu

Ruske snage nastavljaju da granatiraju stambenu infrastrukturu i stambene objekte u nedavno oslobođenom gradu Hersonu, saopštila je ukrajinska vojska.

Stotine Ukrajinaca beže iz grada Hersona samo dve nedelje nakon što su ga ponovo zauzeli.

U najnovijem ažuriranju objavljenom sinoć, američki Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da ruske trupe kopaju rovove i utvrđuju svoje položaje u pripremi za moguću ukrajinsku protivofanzivu u istočnom Hersonu

 

 

Pred Ukrajincima je teška zima, uz svakodnevne restrikcije struje i grejanja.

Distributer struje "Ukrenergo" saopštio je da je deficit u energetskom sistemu povećan na 27 odsto.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je ukrajinskim radnicima koji su odbili da potpišu ugovor sa ruskom državnom agencijom za atomsku energiju "Rosatom", zabranjeno da uđu nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sejdo pijandura

pre 1 godinu

"Kijev planira da postavi božićne jelke..." Do sada su to bile novogodišnje (kod nekatolika). Znači, u međuvremenu je i katoličanstvo zavladalo Ukrajinom. Nije onda ni čudo što onaj matori buzerant iz Vatikana hoće da miri "pravoslavnu braću").

Borac

pre 1 godinu

Guverner ruske Kurske oblasti koja granici sa Ukrajinom je izjavio da je sa 6 ukrajinskih projektila pogodjena elektrana tako da dva dela oblasti su ostala bez struje, cel jucerasnji dan....elektrana se nalazila 80km od granice sa Ukrajinom, i najverovatno je napadnuta dronovima ( "pa kad oni nama iskljucuju struju da malo iskljucimo i mi njima", reci su neimenovanog ukrajinskog vojnog komadanta)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59