• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

30.11.2022

12:19

GDE JE SAD "BRATSKA LJUBAV"? Poljska odbila da finansira UKRAJINSKE IZBEGLICE, iz Varšave poručuju - SVE ĆETE MORATI DA PLATITE!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

GDE JE SAD "BRATSKA LJUBAV"? Poljska odbila da finansira UKRAJINSKE IZBEGLICE, iz Varšave poručuju - SVE ĆETE MORATI DA PLATITE!

Podeli vest

Poljski poreski obveznici su na velikom teretu zbog plaćanja smeštaja i hrane za ukrajinske izbeglice, izjavio je premijer Mateuš Moravjecki

Ukrajinci koji su izbegli u Poljsku zbog sukoba sa Rusijom, moraće da počnu da plaćaju stanovanje i hranu sledeće godine, saopštila je vlada u Varšavi.

Poljske vlasti saopštile su u utorak da planiraju da uvedu nova pravila od 1. marta 2023. godine. Izmene zakona o podršci Ukrajincima uskoro će ići u parlament, a očekuje se da će proći bez komplikacija.

Prema predlogu, izbeglice koje žive u državnim smeštajnim centrima duže od 120 dana moraće da pokriju 50% troškova, do 40 zlota (8,87 dolara) dnevno po osobi. Nakon 180 dana, suma će se dodatno povećati na 75% troškova, do 60 zlota (13,2 dolara) dnevno. Deca, starije osobe, osobe sa invaliditetom, trudnice i staratelji troje i više dece biće isključeni iz pravila.

Takođe će biti pooštrene kontrole beneficija koje Poljska daje ukrajinskim izbeglicama. Vlada planira da uskrati novac izbeglicama koje napuštaju poljsku teritoriju, a oni koji se ne vrate za 30 dana gube pravo na boravak i beneficije. Pošto se i sama Poljska suočava sa krizom troškova života, premijer Mateuš Moravjecki rekao je da predložene mere imaju za cilj da obezbede da „poljski poreski obveznici plate što je manje moguće  za naredni talas izbeglica“.

Oko hiljadu Ukrajinaca svakodnevno stiže u Poljsku, rekao je Moravjecki i dodao da očekuje da će se priliv povećati kako se situacija u susednoj zemlji nastavlja pogoršavati. Varšava je bila jedan od najjačih podržavalaca Kijeva od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara.

Poljska je navodno donirala polovinu svojih tenkova Kijevu, a prihvatila je oko 1,4 miliona ukrajinskih izbeglica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17