• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/

30.11.2022

18:46

RUSI PUCALI NA SVOJE VOJNIKE! Isplivao TAJNI DOKUMENT! Evo zašto Ukrajina nije "PREGAŽENA" kako je planirano

Informer/Fotomontaža

Vesti

RUSI PUCALI NA SVOJE VOJNIKE! Isplivao TAJNI DOKUMENT! Evo zašto Ukrajina nije "PREGAŽENA" kako je planirano

Podeli vest

Tokom invazije na Ukrajinu, snage ruskog predsednika Vladimira Putina oslanjale su se na zastarele mape i zastarele liste vojnih ciljeva da usmeravaju vatru, prema najnovijem izveštaju think tanka RUSI (Roial United Services Institute), pa su Ukrajinci lako svojom taktikom obmanjivali

U jednom slučaju, na primer, ukrajinske snage su kamuflirale svoje vazduhoplovne baze fotografisanjem dignutih hangara u vazduh, štampanjem šablona posledica 'uništenja' na velikim listovima koji su potom navučeni preko aviona kao oblik kamuflaže.

U nemogućnosti da otkriju kako ukrajinski piloti još uvek lete s obzirom na navodno uništenje njihovih vazdušnih baza, ruske snage su spekulisale da je Kijev možda izgradio razrađen podzemni kompleks kako bi omogućio svojim pilotima da polete, prenosi britanski The Times.

Novi izveštaj britanskog trusta mozgova oslanja se na svedočenje visokih zvaničnika ukrajinske vojske i pruža sveobuhvatan pregled dosadašnjeg toka rata.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Izveštaj opisuje nedostatke u ruskim snagama kao što su rigidnost moskovske komandne strukture odozgo na dole i sklonost trupa da ponavljaju greške. Jedan od najvećih problema koji podriva Putinove ratne napore bio je tzv prijateljska vatra.

Zbog nedostatka komunikacije ruska artiljerija je gađala sopstvene snage, dok je protivvazdušna odbrana gađala prijateljske avione. Sistem elektronskih protivmera Hibni, koji bi trebalo da zaštiti ruske pilote, ometao je sopstvene letelice.

Vojnici su „neiscrpni resurs koji se može potrošiti“

„Bratoubistvo je bio rasprostranjen problem za ruske snage tokom njihove invazije na Ukrajinu“, navodi se u izveštaju. Takođe se napominje da su ruske snage potrošile municiju na pokušaje uništavanja lažnih višecevnih raketnih bacača HIMARS, koje su Kijevu isporučile SAD.

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Prevara ruskih snaga uspela je protiv snaga u svim jedinicama i u sva tri roda vojnih snaga“, navodi se u izveštaju čiji su autori Oleksandar Daniljuk i Mihajlo Zabrodski, koji su učestvovali u organizovanju odbrane Kijeva. .

Tokom konačno neuspelog napredovanja ka Kijevu na početku rata, ruski vojnici "nisu imali pojma gde se nalaze. Čitavi gradovi nisu postojali u vreme kada su napravljene karte koje su koristili", navodi se u izveštaju.

Međutim, analiza upozorava na kontinuitet potencijala ruske vojske. Na početku rata Ukrajina je imala 900 tenkova u poređenju sa 2.800 pod ruskom komandom i još 400 koje su držali proruski separatisti u regionu Donbasa.

Takođe upozorava da Moskva i dalje vidi svoje vojnike kao „neiscrpni, potrošni resurs“. Iako, sa starenjem stanovništva, Rusija neće moći da formira velike armije u budućnosti, a ruska kultura „ne pridaje mnogo vrednosti ljudskom životu“.

„Postoji percepcija da su oružane snage Ruske Federacije sistematski nesposobne, nepopravljivo korumpirane, da je njihovo oružje neefikasno i nepouzdano i da se te snage ne mogu prilagoditi. samozadovoljstvo“, zaključuje se u izveštaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Martin

pre 1 godinu

E pa zato su i 'izgubili" i Izjum i Kupjansk i Herson, ostavili toliku kolicinu opreme da su sa tim ukrajinci formirali 2 oklopne, 1mehanizovanu i 4 pesadijske brigade Po hakiranom kompjuteru Generalstaba ruske vojske od strane Anonimusa do sad je poginulo 52734 ruska vojnika i 3152 se vode kao nestala.( ukrajinska zvanicna brojka od 88 800 ubijenih ruskuh vojnika je preterana) Ukrajinske brojke iz hakiranog kompjutera Ministarstva zdravstva Ukrajine iznose 49921 poginuli ukrajinski vojnik i 3470 nestalih ( ruska brojka od 100 000 mrtvih ukrajinskih vojnika je preuvelicana) Brojke su blizu jedna do druge tako da se moze reci da je do sada u konfliktu poginulo okolo 100 000 vojnika, ruskih i ukrajinskih

Miki

pre 1 godinu

Ko jos veruje da su Rusi glupi i da su svoje gadjali u ratu, da se ne znaju boriti, da nemaju oruzija itd?Samo glupi ljudi u to mogu verovati.Nije dugo jos cekati da se vide rezultati Ruske gluposti i zapadne pameti.Uozbiljite se.

Žigolo

pre 1 godinu

"Roial United Services Institute" Koliko glup i naivan treba biti pa pridavati bilo kakav značaj ovakvim "nalazima i zaključcima"? Zato što je vojska Rusije toliko nesposobna ni svo oržje i resursi koje 30 zemalja NATO na čelu sa Amerikom i Velikom Britanijom ne mogu ništa da urade da zaustave Rusiju. Čista ogoljena i do zla boga naivna propaganda.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija