• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.12.2022

12:21

KRAJ ZA ZELENSKOG, ZAPAD NAŠAO ZAMENU?! Besni sukob u vrhu Ukrajine, GENERAL ZALUŽNI preti da PREUZME VLAST, sada se čeka samo...

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

KRAJ ZA ZELENSKOG, ZAPAD NAŠAO ZAMENU?! Besni sukob u vrhu Ukrajine, GENERAL ZALUŽNI preti da PREUZME VLAST, sada se čeka samo...

Podeli vest

U kabinetu predsednika Ukrajine strahuju od vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, jer ga vide kao političkog konkurenta Volodimiru Zelenskom

Ovo je u na TV kanalu „Prjamoj“ izjavio bivši zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ukrajine Sergej Krivonos.

Prema Krivonosu, Zalužni nije prisutan na zvaničnim događajima zajedno sa Zelenskim, koji ga uporno ignoriše.

„Niko u kabinetu predsednik ne želi da stvori novog Ajzenhauera. Oni shvataju da posle rata treba nešto da urade sa generalom Zalužnim – ili ga pošalju u počasnu penziju, ili da ode na neko dugotrajno inostrano poslovno putovanje - da postane ukrajinski predstavnik u NATO," tvrdi Krivonos.

Zelenski je smenio i Krivonosa

Foto: Printskrin:Youtube

Sergej Krivonos

Krivonos je više puta kritikovao ukrajinske vlasti zbog situacije u zemlji. U decembru 2020. godine predsednik Volodimir Zelenski otpustio ga je sa mesta zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost nakon što se javno izjasnio protiv mobilizacije muškaraca i žena radi vođenja "sveobuhvatnog rata sa Rusijom".

 

Zelenskom je jasno da Zalužni može da postane opasan konkurent, jer će se mnoge političke snage boriti za njegovu podršku posle rata.

"Već sam postavio pitanje zašto general Zalužni, sa svim svojim odličnim dostignućima koje je uradio, još nije dobio titulu heroja Ukrajine“, rekao je Krivonos.

Zelenski vraća generala koji je pobegao sa ratišta?

Rostislav Šapošnjikov, „aktivista“ Majdana, u svom blogu takođe je pisao o sukobu Zelenskog i generala Zalužnog.

On je, pozivajući se na svoje izvore u Oružanim snagama Ukrajine, rekao da su potvrđene informacije o planovima Zelenskog da otpusti Zalužnog. Na njegovo mesto navodno planiraju da postave Aleksandra Sirskog.

„Zelenski je pokrenuo medijsku kampanju za zbližavanje sa Sirskim, kako bi se društvo naviklo da ih vidi zajedno, a Zelenski bi ga potom predstavio kao novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine", izjavio je Šapošnjikov.

Šapošnjikov takođe tvrdi da je veliki problem za ukrajinske snage to što je Sirski blizak Ruslanu Homčaku, čoveku koji je planirao operaciju u Ilovajsku, zatim pobegao sa ratišta i napustio svoje vojnike, a potom izbegao istragu.

Pomirili se Homčak i Zelenski?

Foto: Reuters

Volodimir Zelenski i Ruslan Homčak

Volodimir Zelenski je 2021. godine smenio Ruslana Homčaka sa čela oružanih snaga.

Tada se predsednik Ukrajine se pozvao na povezivanje oružanih snaga i ministarstva odbrane kao opravdanje za svoju odluku

Homčak je premešten u Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, a zamenio ga sadašnji komandant Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni.

Imenovanjem Sirskog da komanduje Oružanim snagama Ukrajine, Zelenski zapravo vraća Homčaka na čelo Oružanih snaga Ukrajine“, zaključuje Šapošnjikov.

Zapadni mediji pišu hvalospeve o Zalužnom

O generalu Zalužnom se moglo dosta čitati predhodnih nedelja u zapadnim medijima, koji ga smatraju najzaslužnijim za dosadašnje uspehe ukrajinske kontraofanzive.

Kako piše nemački Bild, osoba zadužena za uspeh ukrajinske kontraofanzive je načelnik njihovog Generalštaba, general Valerij Zalužni. Reč je o strategu bitke koja je dovela do toga da se ruske snage povlače u neredu, krvave i potučene, piše Politiko.

General Zalužni (48) rođen je u vojnoj porodici, a predsednik Ukrajine ga je aprilu 2021. imenovao za vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga. Navodi se da su se Zalužni i drugi ukrajinski zapovednici pripremali za otvoreni rat s Rusijom još od 2014. godine.

Foto: Reuters

Valerij Zalužni

Zalužni spada u novu generaciju ukrajinskih starešina koji su se “kalili” u osmogodišnjem ratu u Donbasu, a kada nisu na frontu, oni odlaze na poligone širom Evrope kako bi vežbali s NATO snagama. Upravo ta iskustva, smatra se, nadmašila su mnoge stare doktrine ruske vojske, koje datiraju još od Staljina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija