BRUTALAN SNIMAK, UKRAJINSKI POLOŽAJI NA UDARU RUSKIH DRONOVA! Žestok rat u Donbasu, Kijev tvrdi, bolnice pune, Mask na udaru zbog Putina (FOTO/VIDEO)

Ap photo/Reuters

22:13 >> 22:13 Planeta 0

informer.rs/mediji | 04. 12. 2022.

BRUTALAN SNIMAK, UKRAJINSKI POLOŽAJI NA UDARU RUSKIH DRONOVA! Žestok rat u Donbasu, Kijev tvrdi, bolnice pune, Mask na udaru zbog Putina (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 284. dan

"Forpost -R" u akciji na harkovskom ratištu! (VIDEO)

Operacije ovih dronova ostaju obavijene velom tajne
Ruski borbeni dronovi nastavljaju napade na ukrajinske snage u okviru tekućih sukoba u Ukrajini. Ruski izvori su podelili video zapis koji dokumentuje nedavne udare bespilotnih letelica "Forpost-R" na ukrajinske snage u blizini naselja Vovčansk u Harkovskoj oblasti. 
U udaru je pogođen kontrolni punkt sa četiri vojnika, dok je u drugom napadu uništen vojni kamion koji je prevozio šest vojnika. "Forpost-R" je modernizovana varijanta originalnog Forpost drona, koji je licencirana kopija izraelskog IAI Searchera. Ova verzija je napravljena od ruskih komponenti i ima domaći softver.
Dron ima poletnu težinu od 500 kg, domet od 400 kilometara i izdržljivost od 18 sati na visini do 6.000 metara.
Laka klizna bomba KAB-20 je glavno naoružanje Forpost-R. Bomba je dostupna u dve verzije, Kab-20L koja je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a i Kab-20S, koja je takođe opremljena poluaktivnim laserskim tragačem.
Navođena bomba nosi sedmokilogramsku visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu koja je dizajnirana da gađa ljudsku snagu i lako oklopne ciljeve.
Ruska vojska koristi borbene bespilotne letelice poput Forpost-R i Kronštat Orion za lociranje i gađanje ukrajinskih snaga od početka rata u Ukrajini. Ipak, operacije ovih dronova ostaju obavijene velom tajne. 

Izveštaj GŠ VSU: Ruska ofanziva u Donbasu se nastavlja

Trupe Ruske Federacije pokušavaju da poboljšaju svoju taktičku poziciju na avdejevskom i bahmutskom pravcu.

Kako je preneo Ukrinform, Generalštab je to objavio na Fejsbuku u večernjem rezimeu.
-Neprijatelj koncentriše svoje napore na obuzdavanju dejstava jedinica Odbrambenih snaga. Nastavlja da vodi ofanzivu na avdejevskom i bahmutskom pravcu i aktivno koristi avijaciju za podršku kopnenim grupama, navodi se u poruci.
U oblastima Bahmuta i Avdrjevke, neprijatelj koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija i pokušava da poboljša svoj taktički položaj. Naseljena mesta Soledar, Bahmutske, Bahmut, Opitnoje, Kurdjumivka, Avdejevka, Vodjane, Krasnogorivka, Marinka i Novomihajlivka u Donjeckoj oblasti granatirana su tenkovima i celim spektrom artiljerije.

Generalštab VSU: Bolnice u Donjecku prepune

Medicinske ustanove u gradu Donjecku su prepune ranjenih neprijateljskih vojnika.
- Rusija i dalje trpi gubitke na Donjeckom i Luganskom pravcu. Poznato je da su medicinske ustanove u gradu Donjecku prepune ranjenih neprijateljskih vojnika.
Planirane operacije za civilne pacijente odložene su na neodređeno vreme, novi ranjenici se ne primaju, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
Istovremeno, kako je saopštio Generalštab, poslednjih dana u Novopskovsko teritorijalno medicinsko udruženje privremeno okupirane teritorije Luganske oblasti dopremljeno je do 300 ranjenih ruskih osvajača.

Ruski dronovi kamikaze VS tenkova Kijeva

Oružane snage Rusije u Ukrajini primenjuju kamikaze-dronove koji rade na principu obrušavanja, što povećava efikasnost uništavanja tenkova, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor upoznat sa ovim događajem.
„Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije primenjuje baražnu municiju 'Zala aero', što povećava efikasnost uništavanja ukrajinske oklopne tehnike", pre svega tenkova, rekao je sagovornik.
 
Podoljak: Maskove dobre namere vode do Putinovog pakla

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kritikovao je danas američkog milijardera Ilona Maska zbog njegovih izjava o ratu u Ukrajini i najava o ukidanju cenzure na Tviteru.
- Mask preferira takozvana magična "jednostavna rešenja". "Zameniti teritoriju za iluzorni mir" ili "otvorite sve zabranjene naloge jer sloboda govora mora biti potpuna". Ovakve dobre namere utiru put ka paklu Vladimira Putina, naveo je Podoljak na Tviteru.

"Spartanci" sasekli napad VSU

Oklopna grupa VSU je napadala Avdejevku, ali je naaletela na bataljon „Sparta" DNR.
-Uz podršku artiljerije „Somalije" i 238. brigade, napadi VSU na ruske položaje na području sela Vodjanovo, Avdejevski pravac su odbijeni.
VSU je pokušao da prođe kroz nas sa oklopom. Uništena su im 2 BMP-a , kazao je komandant bataljona „Sparta" Artjom Žoga

Američki obaveštajci: Rusi troše municiju brže nego što je proizvode

Rusija mora da traži pomoć od drugih zemalja, smatra Hejns
Direktorka američke nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hejns tvrdi da ruske snage u Ukrajini troše brže municiju nego što namenska industrija zemlje može da je proizvede.
- Rusija troši municiju prilično brzo, što je navelo Moskvu da traži pomoć od drugih zemalja, uključujuci Severnu Koreju - rekla je Hejns za En-Bi-Si (NBC). Kako je kazala, Sjedinjene Američke Države su "videle neke pomake" u snabdevanju municijom iz Severne Koreje, "ali to u ovoj fazi nije velika količina". Hejns je rekla da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letelice i da Moskva traži druge vrste precizne municije od Teherana, što bi bilo "veoma zabrinjavajuće u smislu njihovog kapaciteta".

Turska ne odustaje od pregovora Moskve i Kijeva

Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rešavanju aktuelne krize, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
"Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će do razgovora docmi odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju", rekao je Kalin u intervjuu za katarsku TV Al Džazira, preneo je Tas.
Prema njegovim rečima, Turska održava bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, i nije zainteresovana za nastavak sukoba između te dve zemlje.
"Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rešenje. Nastavicmemo da delujemo u tom pravcu", naglasio je Kalin.

Bajden od zelenskog traži da priča sa Putinom

Reuters/Pixabay/Fotomontaža

SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno započeti pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.
Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa pretnjom koja je do nedavno bila skrivena". On ističe da ta pretnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada" koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob".
Američki predsednik Džo Bajden suptilno je nagovestio svom kolegi u Kijevu da je vreme da počne da razgovara sa Putinom.

VSU: Oboren helikopter Ka-52

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je na istoku Ukrajine danas oboren ruski helikopter Ka-52.
Prema navodima ukrajinskog vazduhoplovstva, helikopter je oborila jedinica Dnjeprovske protivvazdušne raketne brigade Vazduhoplovne komande Istok, prenosi Interfaks Ukrajina.
Vazdušna opasnost objavljena u istočnim delovima Ukrajine
Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape vazdušne opasnosti Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
 
Kadirov: AHMAT-OMON čiste naselja

AP/Photo

Šef Čečenije Ramzan Kadirov najavio je nastavak čišćenja na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti, posebno u selu Kamenka-Dnjeprovska.
-Operacije sistematskog čišćenja se nastavljaju na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti. Ovoga puta su borci Ahmat-Krepost OMON (u transportu) i Ahmat-Grozni OMON radili što efikasnije u selu Kamenka-Dnjeprovskaja. Napominjemo da naši momci deluju veoma pažljivo i brzo. Ovakav pristup omogućava minimiziranje štete na civilnoj infrastrukturi i izbegavanje žrtava među ljudstvom, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Ukrajinci "Bahmut je postao meta broj jedan"

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, postao je glavna meta ruskih napada, rekao je danas Serhij Čerevatji iz ukrajinske vojske. Kaže i da se ukrajinske trupe drže u Bahmutu, opisujući situaciju kao "vrlo tešku, ali pod kontrolom".
"Bahmut je postao meta broj jedan za okupacijsku vojsku kako bi probila našu obranu, došla do smera Pokrovsk, Slovjansk, Kramatorsk, kako bi demonstrirala barem neki uspeh svojih jedinica na bojnom polju", rekao je Čerevatji.

Izveštaj Ministarstva odbrane RF

Neprijatelj napada na frontu kod Donjecka, Krasnolimanska, Kupjanska i Južnog-Donjecka, ruska vojska odbija napade Oružanih snaga Ukrajine:
- U pravcu Donjecka ruske trupe izvode uspešne ofanzivne operacije u blizini grada Artemovska, DNR. Tokom dana na ovom pravcu uništeno je više od 50 ukrajinskih militanata i 6 borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.
- Na pravcu jug-Donjeck, Oružane snage Ukrajine pokušale su da probiju naselje Pavlovka i Ševčenkovo DNR. Neprijatelj je vraćen na prvobitne položaje uz značajne gubitke. Gubici neprijatelja iznosili su 40 ubijenih ukrajinskih militanata, 1 borbeno vozilo pešadije i 3 kamioneta.
- Na Ęupjanskom pravcu u blizini naselja Novoselovskoje je osujećen pokušaj neprijatelja da napadne u pravcu naselja. Ęuzemovka LPR. Na području Ęislovke je osujećen pokušaj napada na položaje ruskih trupa u rejonu naselja Jagodnoe u regionu Harkova. Uništeno je više od 60 ukrajinskih militanata, 2 pikapa i 2 automobila.
- Na Krasno-Limanskom pravcu, neprijatelj je pokušao da napadne položaje ruskih trupa u pravcu naselja Ploščanka, Červonopopovka i Žitlovka LPR. Ęao rezultat ruskih artiljerijskih udara, napad je odbijen, a neprijatelj vraćen na polaznu liniju.

BRITANSKI OBAVEŠTAJAC UPOZORAVA KIJEV! Ako vam Rusi uzmu Bahmut, nećete ga vratiti!

Ruska vojska: Iznad DNR oboren ukrajinski Su-25, uspešna ofanziva kod Bahmuta

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, a ruska vojska vodi uspešna ofanzivna dejstva u oblasti Bahmuta, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Printscreen YouTube

SU-25

Portparol je istakao da ruska vojska vodi uspešna ofanzivna dejstva u oblasti Bahmuta u DNR. U protekla 24 časa u ovom pravcu ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno šest oklopnih vozila.

KIJEV NEĆE PREŽIVETI KRVAVI FEBRUAR?! Ukrajinci otkrili pravi razlog povlačenja iz Hersona, Rusi spremaju masovni napad!

Visok nivo saradnje ruskih trupa

U ruskim trupama povećan je nivo saradnje, što obezbeđuje napredovanje, rekao je za Sputnjik obaveštajac specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga u selu Novoselovsko u LNR.

Prema njegovim rečima, kompetentna taktika i interakcija između svih jedinica koje se nalaze u tom okrugu daju maksimalan rezultat.

„Prelomni trenutak je, verovatno, nastupio pre dve i po nedelje, konkretno u ovom naselju, kada su jedinice prestale da rade svaka u svom pravcu. To jest, kao što znate, pešadija izvršava svoje zadatke, izviđanje svoje zadatke, tenkisti izvršavaju svoje. Kada smo ovde započeli zajedničku stvar i radimo za isti cilj, tek tada je počelo napredovanje“, rekao je sagovornik agencije.
 

BELORUSIJA SPREMNA ZA SUKOB?! FORMIRAJU SE ZAJEDNIČKE VOJNE SNAGE SA RUSIJOM!

Vazdušna opasnost objavljena u istočnim delovima Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape vazdušne opasnosti Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
 

TRAMPOV SIN BRANI PRAVOSLAVLJE! OSUO PALJBU PO ZELENSKOM ZBOG HAPŠENJA SVEŠTENIKA!

Jedini razlog ulaska Finske u NATO je navodna ruska nuklearna pretnja

Glavni razlog što Finska teži da uđe u NATO je navodna ruska nuklearna pretnja nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto u intervjuu za novinsku agenciju Kjodo.

AP/Photo

 

Prema njegovim rečima, sa početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini promenila se „realna bezbednosna situacija u Evropi“.

 

AMERIKANCI SPREMAJU TAJNU OPERACIJU U SEVERNOM MORU! Rusi saznali za planove, uskoro žestok odgovor!

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da su u Hersonskoj oblasti uhapšeni diverzanti koji su planirali da izazovu eksplozije.

„Čišćenje naselja u Hersonskoj oblasti od ukrajinskih zločinačkih elemenata teče u punoj meri... Uhapšeni su diverzanti koji su planirali subverzivne akcije na oslobođenim teritorijama. Komanda naših specijalnih odreda je od njih dobila dragocene informacije, koje planira da uskoro iskoristi protiv ukrajinskih nacionalista“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da je diverzantima oduzeto na desetine jedinica naoružanja, uključujući bacače granata i eksplozivne naprave.
 


KRAJ! NEMA VIŠE RUSKE NAFTE! Veliki "autogol" Evropske unije, Zelenski besan na saveznike: Ništa niste postigli!

Kijev pripremao provokaciju prekida tranzita amonijaka

Kijevski režim priprema provokaciju da bi osujetio inicijativu Ujedinjenih nacija da se obnovi tranzit amonijaka gasovodom Toljati – Odesa, rekao je vojno-diplomatski izvor.

- Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko kanala, kijevski režim priprema provokaciju koja bi imala veliki odjek, a usmerena je na prekid inicijative UN da se obnovi tranzit amonijaka cevovodom Toljati (Rusija) – Odesa (Ukrajina) - naveo je izvor.

Prema njegovim rečima, planirano je da se za eksplozije na teritoriji Odeske luke, na mestima gde se nalaze rezervoari s amonijakom, optuže ruske snage i da se one proglase posledicom ruskog raketnog napada.

- Provokacija je planirana i realizuje se pod kontrolom predstavnika specijalnih službi Velike Britanije koji se nalaze u Odesi. U realizaciji ove provokacije angažovani su, takođe, radnici kanadske kompanije 'GardaWorld', koji su, prema sporazumu s administracijom morskih luka Ukrajine, zaduženi za zaštitu lučke infrastrukture u Odeskoj oblasti - naveo je izvor.

Ispaljene rakete u Luganskoj Narodnoj Republici

Ukrajinske snage ispalile su na Alčevsk u Luganskoj Narodnoj Republici četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana 31 put granatirale Donjecku Narodnu Republilku, ispalivši 143 jedinice municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Hejns: Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci

Američka obaveštajna zajednica očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Ona je istakla i da američka obaveštajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, preneo je Rojters.

Hejns je u subotu govorila na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji.

Tanjug/AP

 

Rusi se učvršćuju u Zaporoškoj oblasti i Marijupolju

Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije "Maksar", piše Bi-Bi-Si.

Novi kompleks u obliku latiničnog slova "U" nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: "Za narod Marijupolja".

Rusija prestaje sa isporukom nafte

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. "Nećemo prihvatiti ovo ograničenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

- Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena - napisao je Uljanov na Telegramu.

Sa druge strane, ni Kijev nije zadovoljan odlukom, ali iz potpuno drugog razloga. Savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak smatra da bi ograničenje trebalo da bude dvostruko niže, 30 dolara po barelu, kako bi se još teže pogodila ruska ekonomija.

Na to se nadvezuje izjava Volodimira Zelenskog koji naglašava da ta odluka "nije ozbiljna", jer neće odvratiti Moskvu od vođenja rata.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.