• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

04.12.2022

17:24

ZAPAD NE ŽELI POBEDU PUTINA, ALI NI KIJEVA! AMERIČKI TIME OBJASNIO ZAŠTO - usledila bi ruska bezgranična osveta i šta onda?!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

ZAPAD NE ŽELI POBEDU PUTINA, ALI NI KIJEVA! AMERIČKI TIME OBJASNIO ZAŠTO - usledila bi ruska bezgranična osveta i šta onda?!

Podeli vest

Uvođenje cenovnog plafona za rusku naftu doneće fijasko Sjedinjenim Državama i Evropu, objavio je američki list The Hill.

- Maksimiranje cene ruske nafte već ima sve simptome dolazećeg istorijskog fijaska. Sada praktično više nema slobodne nafte na globalnom energetskom tržištu. Stoga postoji veliki rizik da će posle uvođenja ograničenja cene nafte naglo skočiti - naglašava komentator istog lista Piter Doran.

I podseća da su SAD i njihovi saveznici letos „plafon" smatrali elegantnim rešenjem koje smanjuje prihode Rusije, ali da se sada situacija potpuno promenila.
       
- Gornja granica od 60 dolara po barelu je korisna za Rusiju, jer je cena proizvodnje ruske nafte između 20 i 40 dolara - zaključuje autor.

The Hill navodi i da je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak upozorio zemlje G-7 i EU da Moskva neće izvoziti naftu u zemlje koje ograničavaju njenu cenu, ni po 60 dolara po barelu, ni po bilo kojoj drugoj ceni. Odnosno, da će Rusija raditi samo sa onima koji su povodom nafte i gasa spremni za tržišne uslove.
       
I pisanje američkog lista Time potvrđuje da su se na Zapadu uzvrpoljili.
       
Objavio je članak čiji je naslov uznemirio ne samo Kijev: „Putin ne bi trebalo da pobedi, ali ni Zelenski ne treba da pobeđuje previše".

- Likujući Vladimir Zelenski stoji licem u lice sa pretnjom koja se sve ovo vreme nazirala daleko u pozadini. A ta pretnja dolazi od njegovih dobrodušnih zapadnih prijatelja. U novembru se savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, sastao sa svojim ruskim kolegom radi poverljivog razgovora.
       
Time nastavlja da je Salivan verovatno razgovarao o „kompromisu" koji je Džo Bajden predložio nakon povlačenja Rusa iz Hersona:
       
"Obuzdavanje klijenta" je ono što velike sile rade da bi izbegle da budu uvučene u smrtonosni sukob, u ovom slučaju sa Rusijom, sa supermoćnim arsenalom... Ko želi da umre za Kijev? Ili da se zamrzne jer Rusija smanjuje isporuke gasa Evropi? Pariz i Berlin su od prvog dana sukoba pokušavali da deluju kao posrednici, ali su do devetog meseca takođe umorili".
       
Evo rečenica koje su naročito uznemirile Kijev:
       
- Pobede Ukrajine mogle bi da izazovu neograničenu osvetu Rusiji, bez obzira na cenu, a realnost na frontovima možda neće ići u prilog Kijevu. Kada se Rusi povlače na utvrđene položaje, oni imaju koristi od svojih kratkih „unutrašnjih linija", kako je jednom napisao Klauzevic. Teže je potisnuti ukopane trupe nego nadmudriti neprijatelja koji napreduje na otvorenom prostoru. Potrebna je prednost od 3 prema 1 ljudstvu da bi se savladale tenkovske zamke, bunkeri i skrivena artiljerija. Zato je predsednik Bajden suptilno nagovestio Zelenskom da je vreme da započne razgovor sa Putinom".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 1 godinu

Zapad će sada morati da snosi sve posledice svoje zločinačke politike. A ovo je tek početak. Više se ne pitaju uopšte o ishodu. Sve što mogu je to da produžavaju sukob i guraju Ukrajince u smrt. Biće onako kako Putin hoće. Njihove želje nikoga ne zanimaju. Mogu da priznaju poraz sada ili da ga prihvate posle. Svejedno, rezultat se već zna

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija