• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

05.12.2022

09:32

POČELO JE! TOTALNI EMBARGO NA RUSKU NAFTU! Evropa pokušava da RAZORI PRIVREDU RUSIJE, Moskva sprema ŽESTOK ODGOVOR, čeka se samo...

Vesti

POČELO JE! TOTALNI EMBARGO NA RUSKU NAFTU! Evropa pokušava da RAZORI PRIVREDU RUSIJE, Moskva sprema ŽESTOK ODGOVOR, čeka se samo...

Podeli vest

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupilo je danas na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka

Odluka o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU, njihove osiguravajuće kompanije i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje po ceni nižoj od 60 dolara.

Budući da se ključne svetske brodarske i osiguravajuće kompanije nalaze u zemljama G7, ograničenje cene moglo bi da oteža Moskvi prodaju nafte za višu cenu, ocenjuje Reuters.

Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke, pa makar morala smanjiti proizvodnju.

Aleksander Novak, potpredsednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da "rade na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cena, bez obzira o kojoj se ceni radi, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno da destabilizuje tržište".

Ukrajina je htela da se cena ruske nafte ograniči na puno niži iznos

Ukrajina je tražila cenu od 30 dolara po barelu, ali Zapad strahuje da bi preniska cena može izazvati Rusiju da povuče sirovu naftu s tržišta, što bi dovelo do velikog skoka cena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, šef administracije Zelenskog, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenski se žalio da je svet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje. "Ovaj novac će ići prema destabilizaciji tačno onih zemalja koje trenutno žele da izbegnu ozbiljne odluke", rekao je.

Ponovno razmatranje za dva meseca

Ograničenje će EU i G7 ponovno razmatrati svaka dva meseca.

Embargo EU na uvoz ruske nafte dogovoren je u junu kao deo paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Izuzetci su Mađarska, Slovačka i Češka, tri zemlje članice EU koje su posebno zavise od ruske nafte zbog svoje geografske lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamene taj uvoz.

Za dva meseca, 5. februara, stupa na snagu i embargo na naftne derivate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Ma tako je, gazi ruskog agresora svim sredstvima.

ivana

pre 1 godinu

U medjuvremenu Rusi pripremili svoje tankere koje pokrivaju vec 80% nafte koja se danas prevozi... Em ce ostatie bez nafte, em ce grcki prevoznici ostati bez posla...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija