• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/

08.12.2022

07:00

KRAJ ZA TRAMPA?! Sud na MENHETNU doneo PRESUDU, firme bivšeg predsednika UTAJILE POREZ - REPUBLIKANCI OSRAMOĆENI!

AP/Photo

Vesti

KRAJ ZA TRAMPA?! Sud na MENHETNU doneo PRESUDU, firme bivšeg predsednika UTAJILE POREZ - REPUBLIKANCI OSRAMOĆENI!

Podeli vest

"Tramp korporacija" i "Tramp pejrol korporacija", koje su deo kompanije "Tramp organizacija" bivšeg predsednika SAD, osuđene jer su zaposlenima isplaćivale bonuse, plaćale stanove i automobile, a za to izbegle da plate porez

Dve firme bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa - "Tramp korporacija" i "Tramp pejrol korporacija", koje su deo kompanije "Tramp organizacija", osuđene su pred sudom na Menhetnu u Njujorku za utaju poreza i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Visina kazne biće izrečena sredinom januara, a mogla bi da dostigne 1,61 milion dolara. Sam Tramp nije bio optužen ni za šta, ali je njegov dugogodišnji glavni finansijski direktor u "Tramp organizaciji", Alen Vajselberg (75), uz nagodbu sa tužilaštvom priznao krivicu i svedočio protiv kompanije.

Tramp čist

Dve firme proglašene su krivim po svih 17 tačaka optužnice. Vajselberg je priznao da je prethodnih 15 godina varao poreske vlasti tako što je u ime firme sebi i ostalim direktorima isplaćivao bonuse, plaćao zaposlenima kompanijske stanove, iznajmljivanje automobila, lične troškove i troškove školovanja dece. Te izdatke firma je u knjigama vodila kao kompanijske troškove, te porez na to nije plaćen. Ukupna suma isplaćena na taj način nije otkrivena, ali je Vajselberg priznao je da je samo jedne godine na osnovu raznih kompenzacija lično on trebalo da plati oko 200.000 dolara poreza, što nije uradio.

Na osnovu toga što je u dogovoru s tužilaštvom priznao krivicu i svedočio protiv Trampovih firmi, Vajselberg je izbegao kaznu od 15 godina zatvora. U sklopu dogovora, on bi u januaru trebalo da bude osuđen na samo pet meseci robije.

Priznao krivicu


Glavni finansijski direktor "Tramp organizacije" Alen Vajselberg priznao je krivicu i sledi mu pet meseci robije

Tužilaštvo, međutim, nije uspelo da dokaže nikakvu Trampovu umešanost u kriminalnu šemu, iako je tvrdilo da je on ne samo znao sve nego to i podržavao kako bi njegovi zaposleni bili srećni.
Suzan Nečels iz Trampovog advokatskog tima kazala je da na suđenju nije dokazana Trampova umešanost u kriminal, te je najavila žalbu na presudu kompaniji.

Narušen ugled

S druge strane, glavna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms izjavila je da presuda Trampovim firmama dokazuje da ni pojedinci ni kompanije neće proći nekažnjeno ukoliko krše zakon da bi punili svoje džepove.

Lov na veštice

Foto: Reuters

Donald Tramp

Donald Tramp se juče nije oglašavao povodom presude njegovim kompanijama, ali je ranije rekao da je u pitanju politički proces protiv njega. On je istakao da je reč o "lovu na veštice" koji je pokrenut protiv njega onog trenutka kad se prvi put kandidovao za predsednika SAD i pobedio.

Mediji u SAD, međutim, pišu da je presuda više simbolična, te da kazna od 1,61 milion dolara ne znači ništa za kompaniju veličine "Tramp organizacije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija