• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

10.12.2022

09:15

AMERI BESNI, PUTIN NAMAGARČIO BAJDENA SAMO TAKO! Ko još pristaje na ovakvu kombinaciju, "OVO JE AMERIČKA PREDAJA!"... Pljušte teške reči na račun lidera SAD!

Vesti

AMERI BESNI, PUTIN NAMAGARČIO BAJDENA SAMO TAKO! Ko još pristaje na ovakvu kombinaciju, "OVO JE AMERIČKA PREDAJA!"... Pljušte teške reči na račun lidera SAD!

Podeli vest

Rusija je mnogo bolje prošla u razmeni zatvorenika, budući da je dobila čuvenog trgovca oružjem Viktora Buta, a Amerika košarkašicu Britni Grajner, dok je bivši marinac Pol Vilan ostao u ruskom zatvoru, kažu kritičari Bele kuće

Ruski predsednik Vladimir Putin namagarčio je lidera SAD Džoa Bajdena, zaključak je američkih konzervativnih političara i javnosti nakon što su dve zemlje razmenile zatvorenike u Abu Dabiju, te je ruski trgovac oružjem Viktor But predat u zamenu za američku košarkašicu Britni Grajner. Neki Bajdenovi kritičari čak kažu da je razmena predstavljala "predaju" Amerike, budući da je u ruskom zatvoru ostao bivši marinac Pol Vilan, koji je osuđen zbog špijunaže.

Niko nije pitao za Pola

Jedan od najglasnijih u napadu na Belu kuću bio je bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je Bajdena nazvao glupim.

Foto: AP/Photo

Britni Grajner

"Kakav je to dogovor da bude razmenjena Britni Grajner, košarkašica koja otvoreno mrzi našu zemlju, za čoveka poznatog kao 'trgovac smrću', jednog od najvećih trgovaca oružjem na svetu, odgovornog za desetine hiljada smrti i strašnih ranjavanja? Zašto bivši marinac Pol Vilan nije uključen u ovu totalno jednostranu transakciju? Bio bi pušten da je neko pitao. Kakva glupa i nepatriotska sramota za SAD", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut soušal.

Grajnerovu dočekala supruga

Košarkašica Britni Grajner stigla je bezbedno u SAD. Njena supruga Šerel Grajner prethodno je bila gost Džoa Bajdena u Beloj kući. Oni su u prisustvu potpredsednice SAD Kamale Haris i državnog sekretara Entonija Blinkena razgovarali sa Britni, koja se u tom trenutku nalazila u avionu na putu kući.
Šerel je rekla da je presrećna što će posle skoro deset meseci ponovo videti suprugu.

 

 

Kritike na račun Bajdena uputio je i bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. On je kazao da Bajdenov dogovor sa Rusijom predstavlja znak slabosti, koji će ohrabriti teroriste i odmetničke države.

"Razmena zatvorenika, But za Grajnerovu, nije trgovina, nego američka predaja. Tako ne izgleda američka snaga. Teroristi i odmetničke države se smeju", napisao je Bolton na Tviteru.
Na sličan način reagovali su i mediji u Americi, koji su sa čuđenjem primili vest da će bivši marinac Vilan ostati u zatvoru, a da će Viktor But biti pušten.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer pokušala je da odbrani postupak američke administracije, ali joj to, sudeći prema reakciji medija, nije baš pošlo za rukom.

- Predsednik Bajden smatra da su ruske optužbe protiv Vilena neligitimne, ali mu je dat izbor da vrati Grajnerovu ili ne vrati nikoga. Lično mislim da je Britni više od sportistkinje, više od olimpijke, ona je važan uzor, inspiracija za milione Amerikanaca, naročito za Amerikance pripadnike LGBT zajednice i žene koje nisu belkinje - rekla je Žan-Pjerova, inače lezbijka.

Mediji su, međutim, osudili njene komentare, navodeći da uopšte nije reč o boji kože i seksualnom opredeljenju, već o tome da je razmena zatvorenika izvedena neravnopravno.

Foto: Reuters

Viktor But

Odležao skoro 11 godina

Inače, But je završio u američkim šakama još 2008, kad je uhapšen u Tajlandu u operaciji američke agencije za suzbijanje droge DEA. Naknadno je isporučen Americi i 2012. osuđen na 25 godina robije zbog optužbi za kovanje zavere za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. On je sve vreme negirao te optužbe.

S druge strane, Grajnerova, koja je dva puta osvojila zlatnu olimpijsku medalju, 17. februara je na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji. Osuđena je zbog posedovanja droge 4. avgusta na devet godina zatvora. Ona je priznala krivicu, ali je tvrdila da je slučajno spakovala kanabis u prtljag, te da nije htela da prekrši zakon. S druge strane, Pol Vilan uhapšen je u Moskvi 2020. i osuđen na 16 godina robije zbog špijunaže. I dalje se nalazi u kaznenoj koloniji u Rusiji.

But presrećan što je kod kuće

Viktor But, kojeg su supruga i majka dočekale u četvrtak na aerodromu "Vnukovo" u Moskvi, kaže da je presrećan što je oslobođen, te da ne može čak ni da iskaže to na ruskom jer je 11 godina proveo u američkom zatvoru, na drugom govornom području. On je komentarisao napise u zapadnim medijima, koji tvrde da je pušten jer je naročito bitan Vladimiru Putinu.
- Hiljade i hiljade ovakvih slučajeva dogodilo se kroz istoriju. Ja sam samo upao usred geopolitičkih previranja. Pušten sam zahvaljujući podršci svih u Rusiji, koja svoj narod ne napušta - kazao je But.
On je dodao da se u zatvoru nije sreo sa rusofobojom, te da nije imao problema zato što je Rus.
- Većina zatvorenika gaji simpatije prema Rusima. Oni koji nisu ništa znali o Rusiji, pitali su me da im ispričam nešto o svojoj zemlji - izjavio je But.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MrKamenjarac

pre 1 godinu

....HA,HA,HA, PUTIN ZA:::JE:::BO SOTONU BAJDENA.....

Bravo

pre 1 godinu

USA je izvukla nevinu zrtvu, i to je za pohvalu. Za nju su dali sve sto su ovi trazili. Sta je tu nejasno? RF je trazila ubicu, pa ovo govori i o jednima, i o drugima. Vidi se koje je civilizovano i napredno drustvo, i zasto. Tramp je moron, koji bi voleo da bude americki Putin, ali pametni amerikanci ne zele apsolutistu, sto je dokaz zrelosti drustva. Srpski IQ 70 to ne razume, ali i to je razumljivo, hahahahah!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija