• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.12.2022

08:49

OPŠTI RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA! Zelenski udario na CRKVE, svet zgrožen zbog STALJINISTIČKIH METODA Kijeva - NIŠTA IM NIJE SVETO!

AP/Printscreen Twitter/Fotomontaža

Vesti

OPŠTI RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA! Zelenski udario na CRKVE, svet zgrožen zbog STALJINISTIČKIH METODA Kijeva - NIŠTA IM NIJE SVETO!

Podeli vest

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara

„Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mere u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savet bezbednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija. Savet bezbednosti Ukrajine je prošlog meseca naredio istragu o aktivnostima UPC i razmatra se zakon o ograničavanju njenih aktivnosti.

Služba bezbednosrti je saopštila prošlog meseca da je jedan arhiepiskop UPC u eparhiji na zapadu Ukrajine delio objave koje “ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca” i “doprinose raspirivanju verske netrpeljivosti i mržnje”, preneo je Rojters.

Portparol crkve povezane sa Rusijom rekao je prošle nedelje da je ona uvek delovala u okviru propisa i da nema bilo kakvih zakonskih osnova za vršenje pritiska na njene sledbenike, navodi britanska agencija. Pre tri godine Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, ali moskovski i većina drugih pravoslavnih patrijaraha odbili su da prihvate tu odluku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
abe

pre 1 godinu

Rat protiv pravoslavlja nikad nije ni prestao da se vodi, samo je menjao način, oblici i sredstva vođenja rata.

Ero

pre 1 godinu

Tako su svi Diktatori zamišljali sebe.Samo kad na Boga udare brzo im i kraj dođe.Možda je on tu snagu dobio od:hrane, pića ili ko zna od čega ili koga?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija