• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

12.12.2022

10:50

ZELENSKI JE PRISTAO NA MIR, A ONDA SE POJAVIO ON! Američki pukovnik označio GLAVNOG KRIVCA za nastavak RATA, došao je po nalogu...

AP/Reuters/Fotomontaža

Vesti

ZELENSKI JE PRISTAO NA MIR, A ONDA SE POJAVIO ON! Američki pukovnik označio GLAVNOG KRIVCA za nastavak RATA, došao je po nalogu...

Podeli vest

Velika Britanija je zabranila ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da pregovara, tvrdi penzionisani pukovnik Daglas Mekgregor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je spreman da u martu da ispuni neke od uslova Moskve za prekid sukoba, izjavio je u nedavnom intervjuu penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor. On je okrivio bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona za sprečavanje dogovora.

Tokom sastanka ukrajinske i ruske delegacije u Istanbulu, pojavile su se vesti o potencijalnom sporazumu kojim bi Kijev odustao od svoje ambicije da se pridruži NATO-u i pristao na neutralnost, u zamenu za povlačenje Rusije na borbene linije pre februara. Nekoliko dana kasnije, Zelenski je rekao da je otkrio dokaze o ratnim zločinima na teritoriji sa koje su se evakuisale ruske snage i da su pregovori prekinuti.

U intervjuu sa vojnim istoričarem Majklom Vlahosom, objavljenom u subotu, Mekgregor je tvrdio da je Velika Britanija odgovorna za iznenadni završetak mirovnih pregovora.

„Imamo dokaze da je krajem marta Zelenski rekao "da bi Ukrajina mogla da bude neutralna", a kada je ta izjava stigla do Vašingtona i Londona, zvaničnici Velike Britanije i SAD-a su se razbesneli“, izjavio je bivši američki pukovnik.

"Boris Džonson je zastupao interese Vašingtona i odbio je predlog Zelenskog za pregovore, ohrabrujući ga da nastavi borbu sa Rusijom", tvrdi Mekgregor.

Mekgregor nije prvi američki zvaničnik koji je sugerisao da je Zelenski bio spreman za mir u martu.

Fiona Hil, bivša direktorka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za Evropu i Rusiju u Trampovoj administraciji, napisala je u septembru da je u Istanbulu dogovoreno „privremeno rešenje“.

Ukrajinski mediji su u maju povezali krah ovih pregovora sa pritiskom koji je na Kijev nametnuo Džonson.

Bivši britanski premijer je posetio Kijev 9. aprila, navodno bez najave, a prema pisanju lista Ukrajinska pravda, rekao je zvaničnicima da „čak i ako je Ukrajina spremna da potpiše neke sporazume o garancijama sa Putinom, Zapad to neće podržati“.

Sada, skoro deset meseci nakon sukoba, Zelenski je zabranio pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i obećao da će ponovo preuzeti sve oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja – koje su u septembru glasale za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Ukrajinski lider je takođe obećao da će zauzeti Krim, koji je deo Rusije od referenduma 2014. godine. Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija i dalje otvorena za razgovore, ali je u oktobru upozorio da zapadne sile moraju biti uključene, jer bi samo sporazum sa Ukrajinom mogao biti „ubrzo otkazan po naređenju Zapada“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

To je bilo svima jasno i vidljivo iz sporadičnog praćenje medija...

Pera

pre 1 godinu

Ma sta tu ima da se prica i raspravlja, " doso ovaj, kazo onaj", rusi treba da se povuku na linije pred 24.02. Pa tafa moze pregovori za mir i ostajanju Krima kao ruske celine... bez ruskog povlacenja nikakav mir nije moguc...

MrKamenjarac

pre 1 godinu

....NECE NI NJEGOVA DO ZORE GORETI.....

NEBOJŠA

pre 1 godinu

људи американци ссу у САВРШЕНОМ ПОЛОЖАЈУ и док је такорат се неће заврђити.ад је рату питању амери имају само једно ограничење и бргу.да НЈИПВИ МРТВИ не стижу у америку.све остало им одговара.саврђен положај за њих.униђтавају русе и европљане ,а то их кошта само НАШТАМПАНИХ ДОЛАРА БЕЗ ПОКРИЋА. зашто да престану ???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija