• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug/mediji

14.12.2022

09:20

EVROPA NA UDARU LEDENE ARKTIČKE EKSPLOZIJE, ALI TO NIJE ONO NAJGORE ŠTO DOLAZI! Izmerili su debeli minus, putevi zavejani, vozovi okovani, škole zatvorene - svi, međutim, strahuju od jednog drugog scenarija

AP/Photo

Vesti

EVROPA NA UDARU LEDENE ARKTIČKE EKSPLOZIJE, ALI TO NIJE ONO NAJGORE ŠTO DOLAZI! Izmerili su debeli minus, putevi zavejani, vozovi okovani, škole zatvorene - svi, međutim, strahuju od jednog drugog scenarija

Podeli vest

Nevreme sa snegom zahvatilo je delove Velike Britanije, a posebno je pogođen Mančester gde su pale velike količine snega

Zbog jakog snega zatvorene su obe piste na aerodromu u tom gradu, preneli su lokalni mediji.

"Zbog obilnih snežnih padavina privremeno smo zatvorili obe piste. Zdravlje i bezbednost uvek će biti naš glavni prioritet", navodi se u objavi aerodromskih službi na Tviteru. Pored Mančestera, nevreme je pogodilo i Oldham, Salford i Stokport, a meteorolozi predviđaju da će sneg padati i narednih dana.

Ledeni dan u Britaniji izazvao je opšti saobraćajni haos, a temperature su se spustile na čak -17,2 stepena Celzijusa. Arktički uslovi nedavno su pogodili celu zemlju, brojni putevi su zatvoreni za saobraćaj, brojni letovi i vozovi su otkazani zbog aktuelnog štrajka, koji je izazvao pakao u prigradskom prevozu, prenosi tabloid San.

Britanci su bili primorani da uđu u svoje domove tokom najhladnije noći u godini zbog smrzavanja, a neke škole su bile prisiljene da juče zatvore svoja vrata. 

Metju Lenert , glavni meteorolog u britanskom meteorološkom zavodu, rekao je: „Hladni uslovi će ostati tokom ove nedelje. Dnevne temperature će se boriti da se popnu iznad nule na mnogim mestima, dok bi noćne temperature mogle pasti ispod -10C u ruralnim delovima Škotske. Upozorenja o snegu i ledu će i dalje biti karakteristika prognoze do kraja nedelje.'

Test za energetske mreže

Krajem prošle nedelje Severe Weather Europe upozorio je da je cela Evropa pod udarom arktičke ledene oluje.

„U narednih nekoliko dana, moguće čak i do kraja sledeće nedelje, možemo očekivati prilično hladno vreme, koje bi u delove mediteranskog regiona trebalo da donese zimske oluje, sneg, lokalne mećave i značajne količine kiše sa poplavama“, navodi se u saopštenju. 

Značajan pad temperatura naredNih dana predstavljaće i prvi veći zimski test energetskih mreža. Očekuje se da će temperature u mnogim zemljama širom zapadne, severne i centralne, kao i istočne Evrope pasti znatno ispod nule.

"Predviđena arktička hladnoća se smatra značajnim testom stresa za krhke sisteme evropskog energetskog tržišta. Imajte na umu da se oko dve trećine evropske energije proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva - gasa, nafte i uglja, a nivoi skladištenja gasa igraju važnu ulogu u proizvodnji električne energije. Nivoi skladištenja gasa u Evropi bili su u relativno dobroj poziciji za zimsku sezonu u razvoju. Međutim, delovi Nemačke bi mogli biti kritični i zbog delimičnog gašenja nuklearne elektrane u Francuskoj. Zemlje u zapadnoj i centralnoj Evropi upozorile su da bi tenzije na energetskom tržištu mogle da dovedu do potencijalnih nestanka struje i nestanka struje u narednim nedeljama ako temperature budu znatno niže. Rizik od nestanka struje i znatno više cene nego prošle zimske sezone štete i potrošačima i industriji, piše Severe Weather Europe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bosanac

pre 1 godinu

Čudi me, jako me čudi da za tu arktičku zimu nisu optužili Rusiju i Putina!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija