• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

14.12.2022

16:45

BUNDESVER GO K'O PIŠTOLJ! Nemci ne ispunjavaju NATO obaveze, zajaukali na sav glas: Godinama smo "CEĐENI KAO LIMUN"

Vesti

BUNDESVER GO K'O PIŠTOLJ! Nemci ne ispunjavaju NATO obaveze, zajaukali na sav glas: Godinama smo "CEĐENI KAO LIMUN"

Podeli vest

Bundesver navodno ima nedostatak artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane

Nemačkoj vojsci nedostaje naoružanje i oprema da u potpunosti izvrši svoje zadatke NATO-a, uključujući odbranu istočnog krila bloka, izvestili su u utorak magazin Der Spiegel i list Die Velt. Mediji su citirali poverljivi izveštaj ministarke odbrane Kristin Lambreht parlamentarnom odboru za odbranu.

U dokumentu se navodi da nemačka vojska (Bundesver) ne može da doprinese artiljeriji multinacionalnoj jedinici veličine bataljona NATO-a stacioniranoj u Litvaniji, jer bi ona „zavisna od nabavke“. Uočio je probleme u obezbeđivanju protivvazdušne odbrane za jedinicu od 2023. jer su raketni sistemi MIM-104 Patriot američke proizvodnje, koje koristi Nemačka, trenutno „vezani“ sa snagama za brzo reagovanje u bloku.

Foto: Reuters

Nemačka vojska

Vojska takođe navodno nema bezbednu radio opremu, koja se može nabaviti samo „u narednim godinama“.

- Zbog kašnjenja važnih IT projekata - nemačka digitalna komponenta u okviru NATO snaga za brzo reagovanje je takođe ograničena i ispunjava „samo minimalne zahteve“.

U protivvazdušnoj odbrani Bundesvera prijavljen je „značajan deficit sposobnosti“ , kao i nestašica nekih zaliha za medicinske usluge.

- Nedostaci u ljudstvu, materijalu, infrastrukturi, rezervnim delovima i municiji, koji su nastali tokom decenija strukturalnog nedovoljnog finansiranja, ne mogu se zatvoriti potezom pera - napisao je Lambreht, a citira Die Velt.

Foto: Reuters

Nemački vojnici

Bilo je više izveštaja o nestašicama u Bundesveru otkako je Nemačka počela da snabdeva Ukrajinu teškim naoružanjem, uključujući haubice i protivtenkovske sisteme, kao i razne vrste municije.

Nemačko izdanje novinskog sajta Business Insider izvestilo je prošlog meseca da je Bundesver imao na zalihama municiju za samo jedan ili dva dana borbe.

Frank Haun, šef najvećeg evropskog proizvođača tenkova KNDS, rekao je u subotu za list Suddeutsche Zeitung da je njemačka vojska godinama "ceđena kao limun" . On je dodao da je sukob u Ukrajini istakao nestašicu teškog naoružanja, poput tenkova i artiljerijskih sistema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija