• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

16.12.2022

18:45

GDE GOD DA SE SAKRIJETE SARMAT ĆE VAS PRONAĆI! Nema odbrane od ruske balističke rakete! Može da nosi 10 bojevh glava, do SAD stiže za tren (VIDEO)

Reuters

Vesti

GDE GOD DA SE SAKRIJETE SARMAT ĆE VAS PRONAĆI! Nema odbrane od ruske balističke rakete! Može da nosi 10 bojevh glava, do SAD stiže za tren (VIDEO)

Podeli vest

Najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa (ICBM), RS-28 Sarmat, može da probije bilo koji postojeći ili budući protivraketni sistem, rekao je komandant Strateških raketnih snaga (SMF) zemlje.

- Raketni sistem Sarmat ima širok spektar mogućnosti za raspoređivanje različitih tipova borbenog tereta i zasnovan je na principima koji garantuju prodor bilo kog sistema protiv balističkih raketa (ABM), kako sada tako i u budućnosti - rekao je general Sergej Karakajev. u intervjuu za Krasnaja zvezda (Crvena zvezda), zvanični list ruske vojske.

Teška ICBM na tečno gorivo imala je svoje prvo uspešno probno lansiranje u aprilu. Namenjen je da zameni stare rakete R-36M2 Voevoda kao okosnicu komponente ruskog nuklearnog odvraćanja bazirane na silosu, kojom upravlja SMF.

Sarmat „je po mnogim karakteristikama superiorniji od Voevode. Njegova kratka faza pojačanja omogućava ranije odvajanje bojevih glava i znatno otežava otkrivanje lansirne rakete za naknadno presretanje“, objasnio je Karakaev.

U međuvremenu, njegove energetske mogućnosti omogućavaju primenu šireg spektra oružja i protivmera, prema generalu. Ovaj napredak "poništava" sposobnosti sadašnjih i budućih presretača, ocenio je on.

Veruje se da Sarmat može da nosi do 10 teških bojevih glava sa mogućnošću višestrukog ponovnog ulaska. Takođe je navodno kompatibilan sa hipersoničnom jedrilicom Avangard, vrstom bojeve glave koja može da se približi ciljevima u atmosferi velikom brzinom, zadržavajući sposobnost manevrisanja da izbegne ABM sisteme. Ruska vojska je saopštila da domet Sarmata omogućava da se ispaljuje iz Rusije na ciljeve u SAD preko Južnog pola, u potpunosti izbegavajući američku ABM lokaciju na Aljasci.

Ministarstvo odbrane je u avgustu potpisalo ugovor sa raketnim centrom Makeev za proizvodnju neotkrivenog broja oružanih sistema Sarmat.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Doca

pre 1 godinu

Lažu Rusi. Ajd čik da vidimo da li može do Londona. Ovi će nas da potrse dok se Rusi probude (kao 1999).

Zagor

pre 1 godinu

Debili....jeste li računali koliko(i količinski i brzinski) iz USA,EU i GB stiže na Rusiju?

Marcco

pre 1 godinu

Verujem da je tako zamišljeno i verujem da je tako predstavljeno vojnom i političkom vrhu, ali da li stvarno ima te karakteristike, ne zna se. Mnogo je bilo iznenađenja sa novim pa i starim, navodno, oprobanim oružjem Rusije. Dok neki čopor generala i direktora u vojnoj industriji ne "popije" streljanje, ništa od toga.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija