• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

17.12.2022

18:44

EU VIŠE NIJE TAKO UJEDINJENA PROTIV MOSKVE!? Novi paket sankcija OTKRIO sve PUKOTINE Evrope - Rusija ostala otporna

Pixabay

Vesti

EU VIŠE NIJE TAKO UJEDINJENA PROTIV MOSKVE!? Novi paket sankcija OTKRIO sve PUKOTINE Evrope - Rusija ostala otporna

Podeli vest

Moskva je poručila EU da su im se sankcije obile o glavu jer su cene energenata skočile, a ruska ekonomija je ostala otporna

Jedinstvo Evropske unije u vezi sa sankcijama Rusiji počelo je da posrće jer strah od posledica embarga na posrnulu ekonomiju Evrope slabi rešenost Zapada da "kazni" Moskvu zvog specijalne operacije u Ukrajini.

Lideri EU su se u četvrtak dogovorili o devetom paketu sankcija ali su razgovori bili oštri. Poljska i baltičke zemlje, tradicionalno neprijateljske prema Moskvu, zalagale su se za oštrije mere, dok su zapadne zemlje, poput Nemačke, bile neodlučne.

Neke, kao što su Belgija, Grčka i Mađarska koja se i dalje u velikoj meri oslanja na ruske energente, odustale su od daljih sveobuhvatnih mera, rekle su diplomate EU za Rojters.

- Postaje sve teže uvesti sankcije koje pogoditi Rusiju a neće izazvati štetu EU - rekao je portparol belgijske vlade.

Evropska unija je, navodi agencija, pokazala ujedinjeni front protiv Rusije posle početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je neuobičajeno za blok od 27 zemalja gde suprotstavljeni glasovi često pretvaraju debate u maratonske sastanke.

Sankcije su već uvedene nizu kompanija i ruskih pojedinaca, dok su preleti ruskih aviona zabranjeni, a poslovanje sa nekoliko ruskih banaka zabranjeno. Ali pronalaženje zajedničkog jezika sada je postalo teže.

Foto: Reuters

Gas

Posle ovonedeljnih razgovora, litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis opisao je najnoviji sporazum o sankcijama kao "propuštenu priliku", rekavši da je razočaran što su države EU provele više vremena razgovarajući o izuzećima nego o oštrijim koracima.

Najnovije mere su bile usmerene na subjekte povezane sa ruskom vojskom i dve ruske banke. Napetost se, ipak, osećala tokom razgovora.

Poljska i baltičke države, bliže liniji fronta, tražile su oštrije mere protiv ruskog gasa, nuklearne energije i zalagale su se protiv izuzeća na prodaju ruskog čelika i dijamanata.

Neki u toj grupi tražili su da se sankcioniše i "Gasprombanka", centralna institucija za plaćanje energenata, što mnogi nisu prihvatili.

- Tražićemo od Nemačke da promeni svoju politiku. Nije fer da se Nemačka oslanja na Poljsku da je odbrani od pretnje rata", rekao je Radoslav Sikorski, bivši ministar spoljnih poslova Poljske, a sada član Evropskog parlamenta. "Samo zato što ste bogatiji i veći ne znači da ste uvek u pravu - dodao je.

Moskva je poručila EU da su im se sankcije obile o glavu jer su cene energenata skočile, a ruska ekonomija je ostala otporna.

Pojedine mere EU nemaju logike. Brisel je nametnuo ograničenje cena ruske nafte ali kako se nafta prodaje ispod tog limita, prihodi i dalje idu Moskvi. Iako je mera "reklamirana" kao kazna za Rusiju, pojedini zvaničnici kažu da je glavni cilj bio da se obezbede ruske isporuke.

Evropske diplomate i zvaničnici rekli su Rojtersu da je strpljenje bloka pri kraju.

- Sada smo oprezni sa sankcijama, da ne bismo otišli toliko daleko da totalno oštetimo evropsku ekonomiju - rekla je Edita Hrda, ambasadorka Češke Republike u Evropskoj uniji, koja predsedava EU.

Foto: AP/Photo

Viktor Orban

- Ako podstaknemo određene korake protiv Rusije, neke političke lidere bi to moglo koštati posla. Moramo dati zemljama vremena da se prilagode. Potrebna nam je prosperitetna Evropa da bismo pomogli Ukrajini - rekla je Hrda.

Mađarski premijer Viktor Orban od samog početka se protivi sankcijama, nazvavši ih "bombama" koje uništavaju mađarsku ekonomiju.

Drugi su diskretniji i vode računa da ostave prostora za ponovno uspostavljanje odnosa sa Rusijom.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je ovog meseca da će EU "pooštriti sankcije Rusiji sve dok Putin nastavi svoj rat" ali je takođe poručio i da bi trebalo ponovo da postoji prilika za ekonomsku saradnju sa Rusijom posle sukoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija