• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir.rs

20.12.2022

15:00

RUSIJA PRIPREMA PLAN ZA NAPAD NA MOLDAVIJU?! Direktor Saveta za bezbednost digao paniku, predsednik se hitno oglasio

printscreen/googlemaps/ilustracija

Vesti

RUSIJA PRIPREMA PLAN ZA NAPAD NA MOLDAVIJU?! Direktor Saveta za bezbednost digao paniku, predsednik se hitno oglasio

Podeli vest

Direktor Saveta bezbednosti Moldavije Aleksandru Musteata smatra da Rusija priprema plan za napad na njegovu zemlju 2023. godine

 Prema njegovim rečima, sprovođenje ovog plana zavisi od razvoja vojnog sukoba u Ukrajini. On međutim nije pružio nikakve dokaze o navodnom predstojećem napadu.

- Nije pitanje da li će Ruska Federacija izvršiti invaziju na teritoriju Republike Moldavije, već kada će se to dogoditi: ili početkom godine – u januaru-februaru, ili kasnije – u martu-aprilu. Ali, sudeći po informacijama koje imamo, Ruska Federacija to namerava da uradi - rekao je Musteata u intervjuu za TVR Moldova .

Šef Saveta bezbednosti Moldavije veruje da će Rusija upasti u njegovu zemlju preko teritorije Pridnjestrovlja. Prema njegovim rečima, za napad će biti korišćeno najveće skladište municije u Evropi u moldavskom selu Kolbasna (u njemu se nalazi 20.000 tona municije).

Ranije je Musteata rekao da u Moldaviji deluju ruski agenti uticaja i da Rusija time vodi hibridni rat.

Optužbe da će rusija napasti izazvale su veliku paniku u Moldaviji, a mnogi zvaničnici, uključujući i predsednika Rumunije su demantovali ove tvrdnje.

Predsednik Klaus Johanes je danas izjavio da Rumunija nema informacije o navodno mogućoj invaziji ruskih oružanih snaga na Moldaviju. Johanis je ovo izjavio na konferenciji za novinare u gradu Karakal posle razgovora sa portugalskim predsednikom Marselom Rebelom de Souzom, prenosi TASS.

Foto: Rojters

Klaus Iohannis

- Nemamo takve informacije - rekao je šef rumunske države, odgovarajući na pitanje novinara kojij epitao za izjavu Musteate.

Takođe, pres služba tajne službe morala je da se pravda i objašnjava da je njen šef samo dao „analizu nekoliko scenarija u kojima će Ruska Federacija pokušati da izvrši kopnenu invaziju preko severa Ukrajine u Republiku Moldaviju“.

- Napominjemo da je direktor napomenuo da je cilj Ruske Federacije da stvori kopneni koridor ka Pridnjestrovskom regionu i danas aktuelan, a nova ofanziva Ruske Federacije u tom pravcu može doći 2023. godine. Implementacija zavisi i od razvoja događaja u ratu u Ukrajini - navodi se u saopštenju pres službe.

Bivši premijer Moldavije Jon Kiku ismejao je Musteačeovu izjavu i ishitreno objašnjenje njegovih potčinjenih.

- Glava oleake (malo) je „ubrzala rat“… Očigledno je da grupa namerno dovodi stanovništvo zemlje u histeriju kako bi nas odvratila od teških zločina koje čini. Ko sada priča o budžetu ili cenama, ako nam dolazi „rat“? - rekao je Kiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija