• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. Dobromirović

21.12.2022

08:22

MALO JE TO ROĐACI! AMERI DALI 247.610.326$ DA POSVAĐAJU SRBE I RUSE! Šok podaci o finansiranju borbe protiv 'ruskog malignog uticaja'!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

MALO JE TO ROĐACI! AMERI DALI 247.610.326$ DA POSVAĐAJU SRBE I RUSE! Šok podaci o finansiranju borbe protiv 'ruskog malignog uticaja'!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su u prethodnih pet godina uložile neverovatnih 247.610.326 dolara kako bi posvađale Srbe u Srbiji i regionu sa Rusima!

Vašington je u periodu do 2017. do 2022. godine ukupno izdvojio 1,5 milijardi dolara za 'pomoć zemljama podložnim ruskom uticaju'. Od toga, razne nevladine organizacije i mediji samo u Srbiji dobili su 55.567.000 dolara za 'suzbijanje ruskog uticaja i agresije'. Antiruske organizacije u BiH plaćene su 80.864.580 dolara, u Crnoj Gori 50.921.746, a na takozvanom 'Kosovu' 61.157.000.

Nema kontrole

Kako prenosi portal 'Raša tudej', SAD su ovaj silni novac izdvojile na osnovu Akta o konsolidovanoj pomoći (CRIF).

To je prioritet Zapada

Obračun sa ruskim i kineskim 'malignim uticajem' predstavlja prioritet Zapada, pa ovo ne bi trebalo da čudi. Amerikanci i Kineze i Ruse smatraju svojim takmacima za dominaciju, pa ulažu ovako veliki novac kako sačuvali svoj položaj, ističe Srđan Graovac iz CZDS.

'Novac ide civilnim organizacijama i drugim entitetima za jačanje vladavine prava, medija, sajber i drugih programa koji jačaju demokratske institucije i procese i bore se protiv ruskog uticaja i agresije. Cilj CRIF-a je da pruži pomoć zemljama koje su podložne uticaju Ruske Federacije, a nemaju ekonomske kapacitete da adekvatno odgovore', piše u izveštaju Kancelarije generalnog inspektorata američkog Stejt departmenta, u kojem se ne navodi bilo kakva kontrola trošenja ovog novca.

Komentarišući ove podatke, politikolog Aleksandar Pavić kaže da je glavni cilj ovog američkog projekta sasvim jasan.

- Novac koji SAD troše širom sveta, pa i u Srbiji, radi tobožnjeg suzbijanja 'malignog ruskog uticaja' nije usmeren samo na pravljenje veštačkih barijera između ostatka sveta i Rusije, mada je to vrlo važan deo zadatka. Ta propaganda takođe služi za promovisanje lažnog imidža SAD kao 'borca protiv svih svetskih zala', kao jedinog 'dobrog momka' koji je 'ovlašćen' da drugima određuje ko je 'dobar', a ko 'loš'. Dakle, kroz tu propagandu šalje se podsvesna poruka da su SAD i dalje jedini legitimni 'svetski policajac', a da ostale države treba samo pasivno da se pokore i slede SAD u svemu. Još opasnije, ta propaganda služi za pravljenje ratnohuškačke atmosfere, koja može da povuče ceo svet u globalni sukob - upozorava Pavić.

Ko je koliko novca dobio!

* BiH 80.864.580
* 'Kosovo' 61.157.000
* Srbija 55.567.000
* Crna Gora 50.021.746
* S. Makedonija 67.500.000
* Slovenija 40.354.270
* Hrvatska 11.500.000
Napomena: iznosi su u dolarima

Prema rečima našeg sagovornika, ako se propaganda ovako agresivno širi, to znači da SAD više nemaju argumenata, odnosno da ih argumenti ne zanimaju.

- Njihov jedini cilj je izazivanje sukoba sa Rusijom i uvlačenje što više država u sulud i opasan projekat. Ono što ohrabruje je činjenica da, uprkos tim ogromnim sredstvima koja su uložena, pozitivan odnos Srba prema Rusiji ne samo da nije opao nego se čak i pojačao. Srbi su stekli izvestan imunitet protiv zapadne propagande još tokom devedesetih godina 20. veka i naučili da je prepoznaju, što nam daje prednost u odnosu na mnoge druge narode, koji je nekritički prihvataju - ističe Pavić.

Pogrešna taktika

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocenjuje da je ovo činjenica koju svaki Srbin vidi i zna.

- Znamo svi za razne nevladine organizacije koje rade protiv interesa naše zemlje, a zarad interesa Zapada, posebno SAD. Godinama su finansirane, a koliko je novca ušlo u državu, možemo samo da nagađamo. I sve to pod parolom smanjivanja 'ruskog malignog uticaja'. Ruski uticaj je samo u energetici, kao i u celoj Evropi, i zahvaljući njemu imamo danas gas i struju. Verujem ipak da je frustrirajuće da neko uloži toliko novca i ne postigne rezultat, jer Srbi na kraju znaju da su Srbi. Pogrešna je ovo taktika. Malo više uvažavanja Srbije i njenih interesa dalo bi mnogo bolji rezultat - uveren je Deđanski.

Najviše para za Moldaviju, najmanje za Tursku i Maltu

Najveću američku 'pomoć' dobila je Moldavija - 98.172.456 dolara - dok su na dnu spiska Turska sa 239.000 dolara i Malta, kojoj je opredeljeno svega 75.000 dolara. Interesantno je to da je Ukrajina dobila 10.800.000 dolara, što je mnogo manje od Srbije, BiH i Crne Gore.

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Najpoželjniji posao u Srbiji pored IT sektora... Nevladina organizacija! Sede, prave power point prezentacije i skupljaju pare. S vremena vreme, pokupe neke piune sa ulice pa blokiraju atuput i tako u krug.

Suncokret

pre 1 godinu

Ma šta kažete ? Zar nije i vaša novina vise puta pisala o okretanju Belorusije ka Zapadu, nazivala Ruske gradjane divljacima, krivima za rast cena zakupa, pisali kako nam ne treba ni Istok ni Zapad, itd, itd... Po cemu se vi onda razlikujete od brojnih izdajničkih novina i medija koji su to isto prenosili ? Suncokret se okrece samo prema suncu, a vi novinari prema parama na sve cetiri strane sveta.

Mile

pre 1 godinu

KAKVI ROĐACI,J*** IH PAS! KAD BUDU MILIJIRDE,ONDA MOŽE DA SE PRIČA,PA I TAD BI DA RAZMISLIMO!

branexx

pre 1 godinu

SUPER....Evo još para na kojima će se neko obogatiti . Neko od naše , a neko od strane države . Uživajte!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija