• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/cnbc/gold.de

01.01.2023

10:09

NEŠTO KRUPNO DOGODIĆE SE SA ZLATOM 2023?! Pratite samo šta Kina radi - pojavila se zapanjujuća prognoza, svi gledaju u ovu brojku, je li moguće?

kurir.rs

Vesti

NEŠTO KRUPNO DOGODIĆE SE SA ZLATOM 2023?! Pratite samo šta Kina radi - pojavila se zapanjujuća prognoza, svi gledaju u ovu brojku, je li moguće?

Podeli vest

Cene zlata mogle bi da skoče na 4.000 dolara za uncu tokom iduće godine, rekao je Jerg Kiner, izvršni direktor i glavni investicijski direktor "Swiss Asia Capitala"

Povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije održavaju tržišta nestabilnima, što ostavlja prostor za skok cena zlata, ocenjuje ovaj stručnjak.

Da li će 2023. biti u znaku zlata?


- Cena plemenitog metala mogla bi da dostigne između 2.500 i 4.000 dolara sledeće godine - rekao je Kiner za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Asia” krajem decembra.

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi veliki pomak, rekao je, dodajući da "to neće biti samo 10 odsto ili 20 odsto" već pomak koji će "stvarno postići nove vrhunce".

Kiner je objasnio da bi se mnoge privrede mogle suočiti s "malom recesijom" u prvom tromesečju, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa i zlato bi se odmah učinilo privlačnijim. Rekao je da je zlato takođe imovina koju poseduje svaka centralna banka.

Prema podacima Svetskog veća za zlato, centralne banke kupile su 400 tona zlata u trećem tromesečju, gotovo udvostručivši prethodni rekord od 241 tone u istom razdoblju 2018.

- Od 2000-ih prosečni povrat na zlato u bilo kojoj valuti je negde između 8 odsto i 10 odsto godišnje.

Kiner je takođe rekao da će ulagači tražiti zlato s visokom inflacijom u mnogim delovima sveta.

- Zlato je veoma dobra zaštita od inflacije, izvrstan ulov tokom stagflacije i odličan dodatak portfelju.

 

Foto: Reuters

Zlato je uvek bilo i tek će biti na ceni

Zlato je ojačalo u utorak dok je američki dolar oslabio nakon što je japanska centralna banka prilagodila svoju politiku kontrole krivulje prinosa. Objava je uzrokovala porast cena zlata za 1 odsto iznad ključnog nivoa od 1.800 dolara, pre nego što je pala niže u sredu kada se dolar oporavio.

Na pitanje je li ponuda slaba zbog velike potražnje, Kiner kaže je da "uvek ima ponude, ali možda ne po ceni koju želite".

Kineske rezerve 1,8 milijardi

Ranije ovog meseca, Narodna banka Kine objavila je da je akumulirala zlatne rezerve u vrednosti od oko 1,8 milijardi dolara, čime je kumulativna vrednost dostigla oko 112 milijardi dolara, izvor Svetski savet za zlato, Rojters.

Prema Kinerovim rečima, još jedan razlog za povećanje cene zlata sledeće godine je trend geografske preraspodele:

"Azija je bila veliki kupac. A ako pogledate ukupnu trgovinu, zlato u suštini napušta Zapad i odlazi u Aziju."

Cena zlata u juanima stalno je rasla uz veliku volatilnost, napominje stručnjak i dodaje da investicija u zlato postaje sve interesantnija ne samo za kinesku centralnu banku, već i za institucionalne investitore (penzioni fondovi, investicioni fondovi, banke, osiguravajuća društva itd.) kao alternativno ulaganje.

„Ako pogledate koliko je zlata bilo potrebno za kupovinu prosečne kuće 70-ih, verovatno vam je danas potrebno isto ili manje zlata nego 70-ih, 80-ih ili 90-ih godina."

Stabilnost cene zlata je takođe, a posebno u vreme krize, glavni razlog za optimizam mnogih analitičara, čak i ako se svi ne usuđuju da prognoziraju cenu od 4.000 američkih dolara.

Polkari: 1.900 dolara za uncu

Uprkos velikoj potražnji za zlatom, Keni Polkari, viši tržišni strateg u "Slatestone Wealth-u", ne slaže se da bi se cene sledeće godine mogle više nego udvostručiti.

- Nemam ciljnu cenu od 4.000 dolara, iako bih voleo da se pojavi", rekao je u emisiji "Street Signs Asia" na CNBC-u.

Polkari je tvrdio da će cene zlata doživeti određeni pad i otpor na 1.900 dolara za uncu. Cene bi se određivale prema tome kako inflacija reaguje na globalno povećanje kamatnih stopa, rekao je.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14