• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

25.12.2022

21:27 >> 21:28

VOJSKA UKRAJINE U SVE TEŽEM STANJU, RUSIJA SE SPREMA ZA ŽESTOKU OFANZIVU! Ešaloni potpuno novih T-72B3 i T-90M stižu na liniju fronta (FOTO/VIDEO)

Ap photo/Reuters

Vesti

VOJSKA UKRAJINE U SVE TEŽEM STANJU, RUSIJA SE SPREMA ZA ŽESTOKU OFANZIVU! Ešaloni potpuno novih T-72B3 i T-90M stižu na liniju fronta (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U toku je 305. dan sukoba u Ukrajini

Erdogan o ukrajinskoj krizi: Zapad je samo aktivirao provokacije

Zapad je samo aktivirao provokacije, ne pokušavajući da bude posrednik u ukrajinskoj krizi izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
- Turska je 2022. godine preuzela ulogu posrednika u crnomorskom prehrambenom koridoru - naglasio je Erdogan.
Prema njegovim rečima, cilj prehrambenog sporazuma je bila isporuka namirnica zemljama kojima su one najpotrebnije. On je podsetio da je predsednik Rusije rekao da je neophodno da se isporuke usredsrede na afričke zemlje, a ne na evropske.

Turski predsednik je zaključio da je sada najkomplikovanije pitanje snabdevanja svetskih tržišta đubrivom iz Rusije.

OSU u sve težem stanju! rusija se sprema za žestoku ofanzivu

Ruska armija se sprema da pokrene još jednu ofanzivu pored Artjomovska i Avdejevke, sada i u pravcu Limanskog.
Govornik Istočne grupe snaga Oružanih snaga Ukrajine, direktno je priznao da je kijevskim trupama bilo veoma teško na ovom sektoru fronta.
„Ukrajinska vojska, pod stalnom baražom, pokazujući masovno herojstvo, ne dozvoljava neprijatelju da probije našu odbranu..." - rekao je S. Čerevati.

Ešaloni sa potpuno novim T-72B3 i T-90M se šalju na liniju fronta (VIDEO)

 

 

Legije ruske teške vojne tehnike susrele su se u Rostovskoj oblasti: novi tenkovi cěe icěi na zapad, a umorni T-62M su otišli u pozadinu na popravku.

Žestoki napadi na istoku Ukrajine

Ruske snage su danas napale Kramatorsk i Avdijevku, gradove na istoku Ukrajine. Rusi su ispalili tri rakete na Kramatorsk, oštetivši industrijsko postrojenje i prodavnice, saopštio je načelnik vojne regionalne administracije Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko. U napadu niko nije povređen, dodao je on.
U Avdijevki je jedna žena povređena nakon što su ruske snage napale grad artiljerijom i drugim oružjem. Ruski napadi ne prestaju čak ni u Bahmutu, gradu u Donjecku koji ruske snage očajnički pokušavaju da zauzmu mesecima, ali bezuspešno.
Britanski Gardijan prenosi da se oko Bahmuta vode intenzivne borbe. Iz industrijske zgrade danas se izdizao stub crne kuće, a zahvaćeni su i stambeni objekti. Ruske snage i dalje napreduju ka gradu, ali veoma sporo i sa ogromnim gubicima.

Oklopno vozilo britanske proizvodnje "Mastif " uništeno u zoni SVO (VIDEO)

 

 

Iz Ukrajine izvezeno više od 15 miliona tona proizvoda

Više od 15 miliona tona poljoprivrednih proizvoda je izvezeno iz Ukrajine od kada je na snazi prehrambeni sporazum, izjavio je ministar transporta i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu.
Prema njegovim rečima, od prvog avgusta do 25. decembra je iz ukrajinskih luka isplovilo 585 teretnih brodova koji su prevezli 15 miliona 80 hiljada tona 13 vrsta poljoprivrednih proizvoda.
Turski ministar je istakao da je 44 odsto ukrajinskih proizvoda poslato u Evropu, 29 odsto u azijske zemlje, 15 odsto u Tursku i 12 odsto u afričke zemlje.

Stiže pomoć za ukrajinski energetski sistem

Međunarodni partneri Ukrajine najavili su pružanje pomoći energetskom sistemu zemlje u iznosu od skoro 1,5 milijardi dolara, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj
- Pomoć energetskom sektoru od partnera dobija na zamahu. Najavili su nam pomoć u iznosu od skoro 1,5 milijardi dolara. Svakog dana stiže dodatna oprema za popravku oštećene infrastrukture - napisao je premijer na društvenim mrežama.
On je dodao da je u Ukrajinu već stiglo više od 200 pošiljki sa energetskom opremom.

Savetnik Zelenskog: SAD će ostaviti Ukrajinu na cedilu posle 2023. godine

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina će, najverovatnije, biti lišena podrške glavnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država nakon 2023. godine, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič za televiziju „24 kanal".
Ranije je političar izjavio da Vašington nikada neće odbiti da podrži Kijev, ali je i primetio da finansijska i vojna pomoć mogu imati vremensko ograničenje. On je istakao da čak i u tom slučaju računa na podršku Evropske unije, kao i na ukrajinski vojno-industrijski kompleks.

Oštećeno skladište šalitre tokom bombardovanja u DNR

Tokom ukrajinskog granatiranja hemijske fabrike „Stirol" u Gorlovki (DNR) oštećeno je skladište šalitre, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na svom Telegramu.
Kako je naveo, polomljeni su prozori i ograda pogona karbamida.
Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka. U gradu se nalazi hemijski koncern „Stirol" i preduzeća za iskopavanje uglja. Ovo je jedno od najvećih naselja u DNR, a pre početka sukoba u Donbasu Gorlovka je inaka više od 250 hiljada stanovnika.

Amerika bi od Ukrajine da napravi „nepotopivi nosač aviona"

Kijev za Vašington predstavlja neku vrstu „nepotopivog nosača aviona" sa bezbrojnim mogućnostima, tvrdi u svojoj kolumni za RT Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa "Russia in Global Affairs" i direktor istraživanja Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.
Sumirajući nedavnu posetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, Lukjanov u autorskom tekstu, ističe da bi, ako se ostavi po strani sva pompa koja se digla oko posete, ona mogla biti prekretnica za „evropsku bezbednost".
Ovaj stručnjak navodi da Ukrajina formira moćnu i sposobnu oružanu silu, uz aktivnu pomoć Zapada, pre svega SAD, i da zato njen formalni status - da li je članica NATO-a ili ne - više nije bitan.
- Ona je de fakto, ako ne i de jure, vojni saveznik Amerike, pored toga što ima jedinstveno i praktično iskustvo u direktnoj konfrontaciji sa Rusijom - piše on.
Lukjanov čak ističe da je tako gledano, logično pretpostaviti da je za SAD još ugodnije da Ukrajina ostane van formalnog saveza, jer proširuje prostor za političko i vojno delovanje.
- Nema zakonskih obaveza, nivo i obim podrške mogu da variraju u zavisnosti od situacije u svakom trenutku, a stepen lojalnosti Kijeva Vašingtonu kao glavnom garantu resursa verovatno će premašiti čak i onaj koji pokazuju Varšava ili baltičke države - navodi stručnjak.

PUTIN OBJAVIO RAT OLIGARSIMA?! BOGATAŠI U PANICI, PRIGOŽIN NAJAVLJUJE OŠTRU NACIONALIZACIJU!

Podoljak: Rusija ne želi pregovore, Putin da se vrati u realnost

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da se "vrati u realnost" i ocenio da Moskva ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost.

Podoljak je, nakon što je Putin rekao da je Rusija spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, naveo na Tviteru da je "Rusija sama napala Ukrajinu i ubija njene građane".

Foto: Reuters

Mihailo Podoljak

- Rusija ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost - tvrdi Podoljak.

Putin je prethodno izjavio da je Moskva spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, ali da oni odbijaju pregovore.

ONI IZAZIVAJU EKSPLOZIJE PO RUSIJI?! BIVŠI KOMANDOS OTKRIVA PLANOVE AGENATA-SPAVAČA, SLEDEĆI VELIKI UDAR MOŽE BITI U MOSKVI?!

 

Posledice raketnog napada na Kramatorsk

 

 

Raketni napad na Kramatorsk

"Opet je napadnut Kramatorsk. Tri rakete su pogodile industrijsku zonu grada. Prema preliminarnim informacijama, žrtava nije bilo. Opasnost nije prošla, ostanite u skloništima", javlja Oleksandr Gončarenko, gradonačelnik Kramatorska.

 


 

Vazdušna opasnost proglašena u celoj Ukrajini.

 

 

PUTINOVA IZJAVA ŠOKIRALA SVET: SPREMNI SMO NA PREGOVORE!

 

Ukrajinski zvaničnici: Ruska vojska raspoređuje snage u Berdjansk i Melitopolj 

„Velika količina vojne opreme ušla je iz Rusije i kretala se kroz Manguš u pravcu Berdjansk/Melitopolj“, rekao je Petr Andrjuščenko, savetnik ukrajinskog gradonačelnika Melitopolja.

 

 

"Melitopolj je ključna tačka za Rusiju, jer kontrolom nad tim gradom drži kopneni koridor do Krima, što je, na osnovu izjava predstavnika ruskih vlasti, jedan od ključnih strateških zadataka Moskve“, pišu ukrajinski mediji.

 

UKRAJINCI PRIZNALI! ZELENSKI UPAO U PUTINOVU KLOPKU, BAJDEN SRUŠIO SNOVE O OFANZIVI NA KRIM - KREĆE RAT ISCRPLJIVANJA!

 

Putin: Skrckaćemo patriote

Rusija može uništiti PVO sisteme „patriot“, ako ih SAD isporuče Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin televiziji „Rusija 1“.

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

 

"Sto odsto ćemo ih skrckati!“, saopštio je Putin.

On je podsetio Ukrajina „još nema takve sisteme”.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage RF likvidirale su više od 30 ukrajinskih vojnika u području Kupjanska;

- Ruska vojska je likvidirala više od 80 ukrajinskih vojnika i plaćenika tokom ofanzive u području Donjecka;

- U DNR je uništen poljski samohodni artiljerijski sistem „Krab“;

- Uništene su tri američke haubice M777 i dva sistema "Grad" i dva "Uragana";

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limanadnevno dostižu 60 poginulih i ranjenih vojnika;

- Ruska artiljerija pogodila je privremenu bazu stranih plaćenika u Bahmutu, DNR.
 

POČELO JE! FORMIRANA EŠALONSKA ODBRANA U ZAPOROŽJU, RUSI IŠČEKUJU MASOVNU OFANZIVU - MELITOPOLJ U OPASNOSTI!

 

Ruska bespilotna letelica "Forpost" uništava ukrajinski kamion

 

 

 

OVAKO ZALUŽNI HOĆE DA SLOMI RUSE! MELITOPOLJ U OPASNOSTI, GENERAL DOSTAVIO "SPISAK ŽELJA" VAŠINGTONU, AKO PRISTANU - KREĆE OFANZIVA!

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Kijevu. Čuju se sirene vazdušne uzbune u celoj Ukrajini.
 

TOTALNO IZGUBIO KOMPAS! BIZARNA "BOŽIĆNA ČESTITKA" ZELENSKOG, OPTUŽIO RUSE DA UBIJAJU IZ ZADOVOLJSTVA!

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata:

▪ Ruske trupe su nastavile da sprovode jurišne operacije na liniji Kremina - Svatovo. Oružane snage Ukrajine su u defanzivi na ovom sektoru fronta. Za razliku od prethodnih izveštaja, u ovoj oblasti nisu prijavljeni ukrajinski kontranapadi.

▪ Ruske trupe su nastavile da vode ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta i Avdijevke.

▪ Ruski specijalci verovatno sprovode izviđanje delte Dnjepra radi proučavanja ukrajinske odbrane na desnoj obali Hersonske oblasti.

 


 

Ogromni gubici Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinske trupe trpe velike gubitke, saopštio je penzionisani američki general Bari Mekefri.

„Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti“, rekao je on u intervjuu za MSNBC.
Prema rečima Mekefrija, obećane siporuke PVO sistema „patriot“ „teško da je dovoljno” Oružanim snagama Ukrajine za odbranu zbog nadmoći Rusije u avijaciji i artiljeriji.

Za bilo kakvu promenu u odnosu snaga, prema rečima bivšeg generala, Ukrajini su potrebni tenkovi M1A2 Abrams i navođene operativno-taktičke balističke rakete iz porodice ATACMS.

"Patrioti" u upotrebi tek od proleća

Oružane snage Ukrajine neće moći da koriste PVO sistem „patriot“ pre proleća 2023. godine, piše Newsweek, pozivajući se na analitičare.

Prema rečima penzionisanog američkog generala Marka Hertlinga, Ukrajini će biti potrebni meseci priprema pre nego što zemlja bude mogla da koristi sisteme protivvazdušne odbrane „patriot“.

Foto: AP/Photo

PVO sistem "Patriot"

Analitičar Instituta „Katon“ Džordan Koen takođe je izrazio mišljenje da bi obuka za održavanje i remont sistema mogla da potraje čitavu kalendarsku godinu.

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

▪️ Ruske trupe su napredovale u rejonima naselja, Stelmahovka, Novoselovskoe, Ploščanka, Červonopopovka u LNR i Jakovljevka, Soledar, Bahmut, Kleščovka, Kurdjumovka, Severnaja, Mari Veselka, Krasnovka u DNR.

▪️ Na Volinskom, poljskom i Severskom pravcu situacija značajnih promena se ne menja, Oružane snage RF zadržavaju vojno prisustvo.

▪️ U pravcu Slobožanskog, Oružane snage RF su iz minobacača i artiljerije gađale položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Gurjev Kozačok, Kozačja Lopan, Kudejevka, Goptovka, Strelba, Krasnaja, Ternovaja, Starica, Ogurcevo, Volčansk, Nesternoje, Zemljanki, Hatneje i Ambarnoe u oblasti Harkov.

 

 

Ukrajinci raspoređujue snage u području Svatova

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u području Svatova u Donbasu, rekao je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

Sagovornik agencije je to pripisao velikim gubicima i neefikasnosti vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

„Ova mera je iznuđena za ukrajinsku komandu, pošto su nenadoknadivi i sanitarni gubici premašili procenjene cifre, a vatrena moć se pokazala neefikasnom“, kaže oficir.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Cek malo pa zar pre 2 dana onaj komandant cecenskih specijalaca nije izjavio da su vec 'zauzeli bahmut" , kako su sada isterani cak i iz ono malo predgradaja na istocnoj strani sto su imali u rukama i odbaceni cel 1km od grada? Na pravcu kod Limana ukrajinci su potisnuli ruske sile 12km u dubinu, a ruski stabovi objavljuju karte i proglase o napredovanju ( pa i napreduju ali na nazad) Ponovo su "unistene" cak 3 haubice M777, sto sa dosadasnjim ruskim izjavama o unistenju tih art orudja ukrajinske vojske, ukupan broj se popeo na 527 unistenih haubica M777, a Ukrajina je primila ukupno 157 haubica M777, tako da broj "unistenih" nekoliko puta premasuje broj onih sto ukrajinci imaju, neko na ruskoj strani se igra "vesele matematike" ( stvaran broj unistenih haubica M777 do sada je 26 orudja, veci je problem municija za te haubice )

Moca

pre 1 godinu

Tezak poraz vagnerovaca u Bahmutu!!! Odbaceni iz zzgrada na istocnoj periferiji cak 2 km nazad ( izgubili stambeni blok i fabriku cementa), preko 500 poginulih pripadnika vagnera, a napala ih rezervna ukrajinska pesadiska brigada!!!

Kostadin

pre 1 godinu

Ofanziva ruskih snaga kod Bahmuta opet stala, cak su morali da se povuku 2km iz predgradja koje su drzali jos od oktobra. U selu Zabarine , na jugu Hersonske oblasti u napadu HIMARS projektilima na komandno mesto ruske vojske dok se odrzavalo savetovanje, ranjeno oko 70 oficira ruske vojske. Ulicne borbe za Kreminu se nastavljaju, ruska vojska dovlaci nove tenkove T-90M za odbranu mesta i istovara ih na zeleznickoj stanici koja je u njihovim rukama, zato sto su tenkovi 237. samostalnog oklopnog bataljona ruske vojske (T-72BM) do jednog (32) unisteni protivtenkovskim oruzijem ukrajinaca u ulicnim borbama. Ukrajinski partizani su sabotazom na zeleznickoj pruzi koja vodi u donjecku oblast izbacili iz sina voz natovaren ruskom vojnom tehnikom (T-72B3, T-90, T-62BM, samohotkama Anona) Napadom dronom, ostecena jos jedna podmornica Crnomorske flote, ( do sada 3 podmornice od kojih 2 su opravljene a jedna je previse ostecena i otpisan je)

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija