• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

28.12.2022

14:37

"NOKAUTIRANI SMO!“ GDE JE ONAJ UREĐENI RAJ IZ DOBA MERKELOVE?! Opšta bežanija iz najjače ekonomije u EU, slabih tačaka je bezbroj, samo iz Bundesvera stižu frapantne informacije

Tanjug/AP

Vesti

"NOKAUTIRANI SMO!“ GDE JE ONAJ UREĐENI RAJ IZ DOBA MERKELOVE?! Opšta bežanija iz najjače ekonomije u EU, slabih tačaka je bezbroj, samo iz Bundesvera stižu frapantne informacije

Podeli vest

Svaka četvrta nemačka kompanija planira da preseli proizvodnju u druge zemlje zbog energetske krize. S jedne strane, problem su visoke cene energije, s druge, slabljenje privrede i poremećaj lanca snabdevanja


Ovo je u razgovoru za list „Velt am zontag“ upozorila Tanja Goner, izvršna direktorka Federacije nemačke industrije, konstatujući da je „nemački poslovni model pod ogromnim pritiskom“. Po rečima Volfganga Grosa Entrupa, izvršnog direktora nemačkog Udruženja hemijske industrije, ova branša je posebno pogođena, budući da troši izuzetno mnogo energije.

„Brutalne cene energenata nas ‘nokautiraju‘. Ako pod hitno ne bude funkcionalnog zauzdavanja cena, to će značiti da vlada kancelara Olafa Šolca namerno prihvata deindustrijalizaciju. Propast hemijske industrije, odveo bi na istu stranputicu i druge industrijske grane, što bi moglo da znači kraj Nemačke kao poslovne lokacije“, rekao je Grose Entrup.

Najjača ekonomija u EU se zapetljala pa je, ma koliko to neverovatno zvučalo, sve teže naći granu privrede u kojoj nema poteškoća.

„Nemačka puca skoro po svim šavovima“, pišu tamošnji mediji.

Slabih tačaka je bezbroj, počev od nestašice lekova, naročito za decu. Nema ni preparata za snižavanje temperature. Tek polovina vozova na nemačkim dugim prugama stiže na vreme, pa je ova godina za Bundesban najgora u istoriji.

Kadrovi fale, posebno u zdravstvu i obrazovanju. U urgentnom centru na pregled se čeka i po 40 sati, pa, kako svedoče lekari, „kad stignemo do sobe, konstatujemo da ljudi leže mrtvi iako nisu morali da umru“. Samo na punktovima intenzivne nege nedostaje 50.000 radnika. U školama širom države fali 40.000 nastavnika, a u vrtićima čak 100.000 vaspitačica.

Nemce posebno zabrinjava činjenica da Bundesver maltene svakodnevno beleži ispadanje iz sistema nekog od ključnih elemenata naoružanja usled „neidentifikovane greške“. General-major Rupreht fon Batler kaže da od 18 tenkova „puma“ ne funkcioniše nijedan. Bundesver je, pre dve decenije, poručio 350 komada ovih tenkova po ceni od 7,6 miliona evra. Cena jedne "pume" dogurala je do 17 miliona, a eksperti ističu da je kod ovog tenka "pouzdana jedino greška". Traljava nabavka naoružanja postala je praksa, pa Bundesver muku muči i sa haubicama, jurišnim puškama, helikopterima, podmornicama.

Ministri, nedorasli problemima, hvataju se za glavu, a građani sve više žale za uređenom domovinom iz ere kancelarke Angele Merkel.

Ni tehnološki napredak ne ide željenim tokom. Nemačka je, kad je u pitanju digitalizacija javne uprave, na 21. od 35. mesta koje zauzimaju članice EU i zemlje-kandidati. Savezna agencija za mreže upozorila je da bi električni automobili mogli da preopterete strujnu mrežu. U novu godinu Nemci ulaze sa obećanjem da će se recesija ublažiti, ali za to nema konkretnih garancija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija