• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

30.12.2022

08:00

UNIŠTENJE BRANE BI BILA KATASTROFA VELIKIH RAZMERA! Ukrajinci hteli Kahovsku hidroelektranu da gađaju HIMARS-om! Kijev priznao da je sve bilo rešeno, međutim...

youtube.com/printscreen

Vesti

UNIŠTENJE BRANE BI BILA KATASTROFA VELIKIH RAZMERA! Ukrajinci hteli Kahovsku hidroelektranu da gađaju HIMARS-om! Kijev priznao da je sve bilo rešeno, međutim...

Podeli vest

Uništenje hidroelektrane na Dnjepru dovelo do velikih poplava i gubitka hiljada života

Ukrajinske snage planirale su da oštete Kahovsku hidroelektranu u Hersonskoj oblasti, kako bi onemogućile kretanje ruskih snaga koje su u tom trenutku branile svoje položaje u Hersonu, preneo je "Vašington post" pozivajući se na izjavu bivšeg ukrajinskog komandanta generala Andreja Kovalčuka.

Kijevske vlasti do sada su tvrdile da bi oštećenja na toj hidroelektrani bila "katastrofa velikih razmera".

Kovalčuk, koji je komandovao ukrajinskom vojskom na jugu te države, izjavio je da su njegove snage pokušale da preseku linije snabdevanja ruske vojnike na desnoj obali Dnjepra tako što su uz pomoć američkih HIMARS-a gađale više rečnih prelaza.

Foto: wikipedia.org

HIMARS

Ukrajinci su razmišljali i o udaru na Kahovsku hidroelektranu, kako bi stvorili poplavu i otežali kretanje ruske vojske preko reke. Kovalčuk je rekao da su ukrajinske snage "sprovele probne udare HIMARS raketama na jednu od brana", kako bi "videli da bi nivo Dnjepra mogao biti podignut toliko da osujeti prelaz Rusa preko reke, a bez da potop obližnja sela".

Ukrajinski general rekao je da su probe bile "uspešne", ali su odlučili da udar na hidroelektranu sprovedu samo kao poslednju opciju.

Ruske snage završile su povlačenje iz Hersona krajem novembra. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je tom prilikom da su ukrajinski udari na Kahovsku hidroelektranu pretnja kako za vojsku tako i za civile. Ukoliko bi brana bila uništena, "velike teritorije" bile bi potopljene, dok bi trupe koje su tamo stacionirane bile odsečene od ostatka ruske vojske.

Moskva je krajem oktobra apelovala na Ujedinjenim Nacijama da spreče ukrajinske pokušaje uništenja brane. Rusija je tada rekla da bi ova "užasna provokacija" mogla da dovede do smrti hiljada civila.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio je tokom istog meseca da Rusija navodno postavlja eksplozive na hidroelektranu, dodajući da bi "uništenje brane bila katastrofa velikih razmera".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija