• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vz

05.01.2023

11:45

ZELENSKI, SPREMAJ SE! Erdogan razgovarao sa PUTINOM o SUDBINI UKRAJINE I SIRIJE, najavio PAKAO Kurdima, a Kijevu poručeno...

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Vesti

ZELENSKI, SPREMAJ SE! Erdogan razgovarao sa PUTINOM o SUDBINI UKRAJINE I SIRIJE, najavio PAKAO Kurdima, a Kijevu poručeno...

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je tokom telefonskih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planove za pravljenje mapa puta gasnog čvorišta, a razgovarao je i o sirijskoj krizi

Erdogan je naglasio da Ankara namerava da završi mapu puta i da preduzme konkretne korake za uspostavljanje gasnog centra u Turskoj za kratko vreme. On je napomenuo da je u Turskoj, u okviru stvaranja centra za prirodni gas, ojačana relevantna infrastruktura i da se rad u tom pravcu nastavlja, prenosi TASS pozivajući se na kancelariju turskog lidera.

Razgovaralo se i o odnosima Turske i Rusije, posebno o energetskim i regionalnim pitanjima, a dotaknute su i teme rusko-ukrajinskog rata, kao i sirijske krize.

Erdogan je naglasio da se moraju preduzeti konkretni koraci da se turski pogranični regioni Tel Rifat i Manbidž očiste od terorističke organizacija PKK (Kurdistanska radnička partija zabranjena u Turskoj). On je naveo da režim mora da bude konstruktivan i da preduzme neke korake u političkom procesu da bi postigao konkretne rezultate u Siriji, prenose RIA Novosti.

Predsednik Turske se takođe založio za prevremeni prekid vatre u Ukrajini i rešavanje sukoba mirnim putem.

Ranije je šef Gasproma Aleksej Miler na novogodišnjoj konferenciji rekao da su Rusija i Turska već počele da rade na realizaciji projekta stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi  se  za nekoliko meseci mogla pojaviti elektronska platforma za trgovinu ruskim gasom iz turskog čvorišta.

Podsetimo, turski lider Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska ima realnu priliku da snabdeva Evropu ruskim gasom, te da bi stvaranje gasnog čvorišta bilo veliki korak za Ankaru.

Nakon telefonskog razgovora sa kolegom iz Rusije, Erdogan će pozvati i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, najavio je njegov portparol Ibrahim Kalin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija