• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

11.01.2023

07:00

(VIDEO) BOLSONARA PROTERUJU IZ AMERIKE, DEMOKRATE U DRŽAVNOM UDARU U BRAZILU PRONAŠLE I TRAMPA? Svet čeka epilog!

Reuters

Vesti

(VIDEO) BOLSONARA PROTERUJU IZ AMERIKE, DEMOKRATE U DRŽAVNOM UDARU U BRAZILU PRONAŠLE I TRAMPA? Svet čeka epilog!

Podeli vest

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro, čije su pristalice u nedelju pokušale da na silu svrgnu aktuelnog lidera te južnoameričke zemlje Luiza Inasija Lulu da Silvu, mogao bi uskoro da bude proteran iz Amerike, gde se nalazi od kraja decembra.

Demokrate u Američkom kongresu traže da Bolsonaro bude deportovan kući jer je pokušao da izvede puč "prema scenariju" bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Kao na Kapitolu

Demokratski kongresmen iz Teksasa Hoakin Kastro pozvao je administraciju predsednika Džoa Bajdena i lokalne vlasti na Floridi, gde se Bolsonaro nalazi, da tog "opasnog čoveka" vrate u Brazil.

- Bolsonaro bi trebalo da bude izručen Brazilu jer u pitanju autokrata koji je iskoristio priručnik Donalda Trampa kako bi inspirisao domaće teroriste da pokušaju da preuzmu vlast - kazao je Kastro za CNN, poredeći nedeljne nerede u Brazilu sa upadom Trampovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021.

I kongresmenka iz Njujorka Aleksandrija Okasio Kortez je takođe poredila brazilske nasilne proteste sa onima na Kapitolu.

"Brazilski protesti su bili isti kao fašistički pokret koji je organizovao Tramp kad je odbio da prizna da je Bajden pobedio na izborima", napisala je Okasio Kortez na Tviteru.

Slični stav izneli su i predstavnici demokrata iz Kalifornije i Minesote, Mark Takano i Ilhan Omar, koji su nerede u Brazilu nazvali napadom na demokratiju.

Brazilci bi da ga hapse

U međuvremenu, desetine hiljada ljudi u Brazilu prisustvovale su skupovima u znak protesta zbog upada Bolsonarovih sledbenika u vladine zgrade, a u najvećem gradu u zemlji, Sao Paulu, okupljeni su zahtevali njegovo hapšenje. Građani na ulicama podržali su novog predsednika Lulu da Silvu, koji je na dužnost stupio 1. januara.

Mnogi su došli obučeni u crveno, boje Luline radničke partije, drugi su mahali transparentima na kojima je pisalo "Nema amnestije za pučiste" i pozivali da odgovorni budu kažnjeni. Čulo se i skandiranje "Zatvor za Bolsonara".

Podsetimo, pristalice bivšeg predsednika Brazila, koji je odbio da prizna poraz na izborima održanim u oktobru, u nedelju su upale u zgradu Kongresa, Vrhovnog suda i predsedničku palatu i polupale i pokrale sve što su mogle. U sukobu sa policijom povređeno je oko 1.500 ljudi, a 400 izgrednika je uhapšeno. Bolsonaro je iz Amerike demantovao da je odgovoran za podsticanje svojih pristalica na nasilje, koje je i osudio.

Primljen u bolnicu u Orlandu

Žair Bolsonaro, koji je otišao na Floridu kako bi izbegao primopredaju vlasti, primljen je u ponedeljak u bolnicu u Orlandu. Imao je jake bolove u stomaku, za koje tvrdi da su posledica ranjavanja nožem tokom njegove predsedničke kampanje 2018.
"Nakon što sam izboden u Huiz de Fori, bio sam na pet operacija. Posle poslednje operacije, dva puta sam bio primljen u bolnicu zbog priraslica. Sada imam novu priraslicu. Zahvalan sam na molitvama i porukama za brz oporavak", napisao je Bolsonaro na Tviteru.
On je, inače, pre ovoga završio u bolnici u Sao Paulu u januaru 2022, i to zbog blokade creva.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija