• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

12.01.2023

07:00

PUTIN JASAN, ZAPAD NIJE USPEO! SVE  AKCIJE PROTIV RUSIJE SU PROPALE! Iz Švedske stiže objašnjeje kako je Moskva nadigrala SAD, EU i NATO!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PUTIN JASAN, ZAPAD NIJE USPEO! SVE AKCIJE PROTIV RUSIJE SU PROPALE! Iz Švedske stiže objašnjeje kako je Moskva nadigrala SAD, EU i NATO!

Podeli vest

Predsednik Vladimir Putin je zahvalio Vladi na radu u proteklih godinu dana, napominjući da se ništa od onoga što su predviđali neprijatelji Rusije nije ostvarilo. Rusijom i njenim uspešnim akcijama u odbijanju sankcija Zapada bavio se i Torbjorn Beker, šef istočnoevropskog instituta na Stokholmskoj školi ekonomije

Predsednik je istakao da su u tome značajnu ulogu imali članovi Vlade.

- Ništa od onoga što nam je neprijatelj predvideo nije se desilo. I to je učinjeno zahvaljujući, naravno, pre svega građanima Rusije, njihovoj prisebnosti i spremnosti na izazove, spremnosti da radimo u teškim uslovima. Ali ništa manje, ovo je i rezultat rada Vlade - rekao je Putin.

On je dodao da je u bliskoj budućnosti neophodno postići suvereni razvoj, uprkos spoljnim pritiscima. Između ostalog, predsednik je napomenuo da računa na efikasan rad Centralne banke i Vlade, kao i prošle godine. Pre svega, reč je o ekonomskom bloku i Ministarstvu finansija.

Predsednik se dotakao i teme novih subjekata federacije. On je istakao da Vlada i regioni treba da razrade detalje programa razvoja ovih teritorija na najkoordinisaniji način. Prema rečima predsednika, oni bi do 2030. godine trebalo da dostignu opšteruski nivo po stanju infrastrukture, nivou socijalnih usluga i drugim parametrima kvaliteta života.

Pored toga, predsednik je pozvao da se rešavanje hitnih pitanja na novim teritorijama ne odlaže za kasnije, uprkos situaciji koja se tamo razvila.

- Već je potrebno postaviti konkretne ciljeve i postepeno ih ostvarivati korak po korak, postići njihovo rešenje, to je ono što čekaju ljudi koji zaista prolaze kroz teška vremena i žele da vide promene na bolje - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, važno je postaviti jasne smernice za razvoj ovih regiona, kako bi stanovnici znali šta će se graditi u njihovim gradovima i mestima, koji objekti će biti obnovljeni i kada, kako će rasti prihodi porodica, kakvu pomoć će će dobiti od države, kako će raditi vrtići i škole, bolnice i klinike, kada se otvore preduzeća, kakvu će podršku dobiti mala preduzeća i preduzetnici i kako će se razvijati infrastruktura i transport.

Rusijom i njenim uspešnim akcijama u odbijanju sankcija Zapada bavio se i Torbjorn Beker, šef istočnoevropskog instituta na Stokholmskoj školi ekonomije. On je objasnio šta je to pomoglo Rusiji da se odupre zapadnim sankcijama.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Putin je dobro izrač0unao cenu specijalne operacije u Ukrajini!

Za švedski TV kanal SVT naveo je tri razloga za stabilnost ruske ekonomije.

On je pre svega naveo prihode od prodaje nafte i gasa. Ekspert je ukazao na činjenicu da su prihodi Moskve od prodaje energenata i dalje veoma visoki.

Beker je kao drugi razlog naveo efikasne akcije ruske centralne banke koja se izborila sa nastalim problemima. Treće, istakao je, Rusiji je pomoglo iskustvo prethodnih kriza. Posebno je podsetio na krize 1998, 2008-2009 i nagli pad cena nafte 2014. godine.

Istovremeno, prema Bekeru, pad BDP-a bio je oko 10 odsto. Međutim, ovi faktori su doveli do toga da se Rusija nosila sa posledicama sankcija bolje nego što su predviđali mnogi stručnjaci, zaključio je ekonomista.

Ranije je Međunarodni monetarni fond saopštio da se ruska ekonomija stabilizovala u drugom kvartalu 2022. nakon uvođenja sankcija. Izveštaj MMF-a navodi da se sada predviđa da će se BDP Rusije smanjiti za 3,4 odsto u 2022. godini, što je otprilike polovina pada koji se prvobitno očekivao.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sherif

pre 1 godinu

Pa možda i nije baš tako kako kažu švedjani, Rusija se upravo suočava sa velikim problemom, naime cena Ural nafte je za barel pala na 37.50 dolara jer Kina i Indija su smanjile kupovinu ruske nafte, inače cena Brent nafte je 76.80 za barel, a ono "ograničenje" koje su G-7 uveli za rusku naftu je 60 dolara za barel, a cena ruske nafte je pala daleko ispod toga bez uplitanja zapada,. Ovo traje vec nedelju dana, i ako se nastavi ovim tempom za 1-2 meseca Rusija ce početi da ima negativnu bilansu....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija