• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

25.01.2023

17:30

VAŠINGTON TAJMS RASKRINKAO BAJDENA, PUTIN JE ZAHVALJUJUĆI NJEMU POVEĆAO PRIHODE OD NAFTE I GASA! Moskva će tek zaraditi 2023!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

VAŠINGTON TAJMS RASKRINKAO BAJDENA, PUTIN JE ZAHVALJUJUĆI NJEMU POVEĆAO PRIHODE OD NAFTE I GASA! Moskva će tek zaraditi 2023!

Podeli vest

Bajdenova energetska politika pomogla je Rusiji, da poveća prihode od nafte i gasa. O tome piše Don Riter, analitičar „Vašington Tajmsa".

Sjedinjene Države, zajedno sa evropskim saveznicima, uvele su niz sankcija kako bi ograničile sposobnost Rusije da ostvari prihod od prodaje goriva. Međutim, efekat je bio suprotan.

- Uprkos embargu, prodaja nafte, gasa i uglja sada donosi mnogo više prihoda Rusiji nego 2021. godine, a predviđa se da će prihodi porasti za još jednu trećinu 2023. - kaže se u članku.

Glavni razlog, zašto je Rusija počela da zarađuje više, je pogrešna energetska politika američkog predsednika Džoa Bajdena. Odbijanje Vašingtona da razvija sopstvenu proizvodnju fosilnih goriva, ima uticaj na svetske cene, što ide na ruku Moskvi.

Nerazvijanjem ogromnih energetskih kapaciteta Amerike, Bajden je učestvovao u obezbeđivanju visokih cena energije, koje podržavaju rusku ratnu mašinu.

Američka nafta i gas mogli bi zameniti rusko gorivo širom sveta, kaže Riter. Međutim, američke vlasti odbijaju da investiraju u bušenje novih bunara, izgradnju novih cevovoda i postrojenja za preradu, kao i novih luka i brodskih objekata.

Umesto toga, Bajden poziva kompanije da povećaju proizvodnju koristeći raspoložive kapacitete.

- Kakav bi signal za svetska tržišta energije bilo, uklanjanje lanaca koji sputavaju proizvodnju u Sjedinjenim Državama! Svetske cene energije će verovatno odmah pasti, pošto energetska tržišta budu uzimala u obzir novu budućnost snabdevanja energijom - piše Don Riter.

Prema autoru, Zapad se razoružao kada je odustao od razvoja fosilnih goriva. To se ne odnosi samo na Sjedinjene Države, već i na evropske zemlje koje takođe vode politiku klimatskih promena.

- Jednostrano energetsko razoružanje nafte, gasa i uglja je loša ideja u bilo kom trenutku, ali posebno kada ste u ratu sa energetski bogatim, energetski naoružanim neprijateljem poput Rusije. Nažalost, upravo se to dešava - navodi se u članku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Au jadnici kgbeovski...pa u ovo ni ovi Vučićevi glasači-nesrećnici više ne mogu da poveruju. Zna se da je cena gasa sada u sred ove zime manja nego u februaru, pre početka ruske agresije. Ruski narod će potpuno propasti u bedi i sitomaštvu, čak i onaj srednj sloj koji jedino postoji u Moskvi i St.Petersb.

istina

pre 1 godinu

Jedni zaradjuju od gasa i rude . . drugi od prodaje naoruzanja .. a Ukrajine uskoro nece biti kao ni Jugoslavije .. :(

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija