• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.01.2023

07:00

UKRAJINI JE POTREBNO 1.800 TENKOVA, A ZAPAD ĆE IM SADA POSLATI MOŽDA 20! Rusi će završiti rat mnogo pre nego što Kijev dobije potrebno oružje!

Vesti

UKRAJINI JE POTREBNO 1.800 TENKOVA, A ZAPAD ĆE IM SADA POSLATI MOŽDA 20! Rusi će završiti rat mnogo pre nego što Kijev dobije potrebno oružje!

Podeli vest

Ukrajini se suprotstavlja Rusija koja ima na hiljade tenkova, a partnerske zemlje planiraju da isporuče 10 ili 20 tenkova Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nemačkoj televiziji ARD.

Ruski vojni ekspert Mihail Hodarenok izračunao je koliko će ukrajinskih tenkova biti trajno uništeno, koliko će morati da remontuju i koliko je Ukrajini potrebno tenkova da bi preokrenula situaciju na frontu.

Za sada je samo Velika Britanija odlučila da Ukrajini pošalje osnovne borbene tenkove (OBT). London planira da isporuču 14 tenkova „čelendžer 2".

Za početak, ekspert navodi da je potrebno naglasiti da linija na kojoj se vode sukobi iznosi 815 kilometara. Sukobi se vode u tri pravca: luganskom, donjeckom i zaporoškom.

Oružanim snagama Ukrajine je na svakom pravcu potrebna minimum jedna tenkovska divizija, dok su u ukrajinskoj vojsci uglavnom zastupljene brigade. Za front te dužine potrebne su tri tenkovske divizije. Prema sovjetskom računanju, jedna tenkovska divizija ima 296 tenkova, 230 borbenih vozila pešadije, 54 samohodnih artiljerijskih vozila, više od dve hiljade automobila i skoro 12 hiljada vojnika i komandanata.

Za tri pravca se potrebne tri tenkovske divizije, što iznosi oko 900 tenkova. Osim toga, potrebno je da se još jedna tenkovska divizija razmesti na beloruskom pravcu, što je 1.200 tenkova.

Vojni ekspert navodi da nijedan glavnokomandujući ne može da ne planira rezerve u svojoj vojsci, što iznosi još dodatnih 300 tenkova. Osim toga, treba uzeti u obzir moguće gubitke tokom ofanzivnih operacija. Prosečni dnevni gubici oklopnog naoružanja u ovom slučaju mogu biti u rasponu od 10-15 odsto. Od tenkova koji su uništeni oko 15-20 odsto će biti nepovratni gubici, a ostali će morati da se popravljaju, tekući remont iznosi 30-50 odsto, srednji 15-30 odsto, a veliki remont 10-20 odsto tenkova.

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Makron planira da Kijevu pošalje lekler tenkove, ali dok oni stignu...

Potrebno je dodati i kao minimum još 300 tenkova kako bi se operativno nadoknadili gubici tokom sukoba. Tako da se dolazi do cifre od 1.800 borbenih vozila. U ovoj fazi Velika Britanija predaje Ukrajini 14 osnovnih borbenih tenkova, što je manje od jednog procenta od onoga koliko traži ukrajinska vojska. Ruski vojni ekspert navodi da su ovo okvirni proračuni.

Kakvi se odavde zaključci mogu izvući? Ima razloga da se veruje da će Ukrajina verovatno pre ili kasnije dobiti ne samo 1.800 glavnih borbenih tenkova zapadne proizvodnje, već i mnogo više. Ukrajini će tenkove prvo predati zemlje Istočne Evrope, a tek potom i proizvođači ovih tenkova iz SAD i Nemačke, a verovatno će i Francuska pre ili kasnije da isporuči tenkove „lekler".

Što se tiče Oružanih snaga Rusije, ruska vojska bi trebalo da do vojnih i vojno-političkih rezultata dođe mnogo pre nego što Zapad isporuči Ukrajini oružje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Ukrajini je potrebno 300 tenkova za ofanzivu a ne 1800, a jos letos su zarobili 450 ispravnih od rusa. Vec je poceko preuvelicavanje i negativna propaganda da se umanji znacaj tenkova. Sve smo to videli i sa HIMRSIMa, sa Gepardima, sa haubicama M777, sa PVO sistemima Iris T i NASAMAS i slicno... nije vazno koliko ih imas nego kako ih upotrebljavas..... ociti primer si Izjum i Kupjansk letos, kada su ukrajinci manjim brojem tenkiva porazili ruse , zarobili 450 tenkova i oko 700 unistili....

Ma sta mi naprica

pre 1 godinu

Ohoooo kako ti lupetas pa to je za patologiju! Na cemu si ti ?Vinjak +bromazepam ili nesto konkretnije. Rusi ih polako i sigurno melju po dubini,unistavaju im energetiku,infrastrukturu i rusi ih rokaju samo tako,naravno i rusi ginu ali ne zaboravi onaj koji napada trebalo bi da ima vece gubitke ali to nije slucaj s rusima jer ratuju s manje snaga ali opet imaju vise tehnike,sad je mobilizacija zavrsena i poderace ih bacuske.Ko god je za ukrajince znaci da je za naciste jer Ukrajina je leglo NATO fasista. Z,V

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17