• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnik/reuters

25.01.2023

16:52

PUTIN BESAN ZBOG TENKOVA! Ruski lider ZAGRMEO NA BERLIN, doveo u pitanje SUVERNITET NEMAČKE - KO ZAPRAVO VLADA TOM ZEMLJOM?!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN BESAN ZBOG TENKOVA! Ruski lider ZAGRMEO NA BERLIN, doveo u pitanje SUVERNITET NEMAČKE - KO ZAPRAVO VLADA TOM ZEMLJOM?!

Podeli vest

Ruski predsednik reagovao je na odluku Nemačke da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini

Posle Drugog svetskog rata SAD nisu pravno ozvaničile kraj okupacije Nemačke, a pravno na teritoriji Nemačke još uvek postoje američke okupatorske trupe, zapravo, ima ih mnogo, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Što se tiče Austrije, na primer, sovjetske trupe bile su u Austriji, ali su dobrovoljno otišle. A Sovjetski Savez, Rusija, kao pravni naslednik Sovjetskog Saveza, delovala je kao garant ustava Republike Austrije i garant neutralnog statusa Republike Austrije. I uopšte, mnogi obični građani Austrije to znaju i zahvalni su Rusiji na takvoj poziciji“, rekao je predsednik u razgovoru sa studentima MGU sa kojima se sastao povodom Dana studenata.

Putin je prokomentarisao i situaciju u Nemačkoj

„Recimo, najveća država u Evropi, privredni gigant – Savezna Republika Nemačka... i Sovjetski Savez formalizovali su kraj okupacije, pravno. Posle Drugog svetskog rata Nemačka je, kao što znate, podeljena na četiri sektora – američki, engleski, francuski i sovjetski. Dakle, Sovjetski Savez je formalizovao prestanak ovog okupacionog statusa, ali Sjedinjene Američke Države nisu. I, strogo govoreći, formalno-pravno, na teritoriji Nemačke postoje američke okupatorske trupe. A faktički i jeste tako – njih je tamo veoma mnogo“, zaključio je on.

Putin je dodao da i sami nemački političari govore o nedovoljnom suverenitetu zemlje.

„I sami nemački političari govore da Nemačka posle Drugog svetskog rata nikada nije bila suverena država u punom smislu te reči“, rekao je Putin.

Kremlj smatra da Berlin odustaje od svoje „istorijske odgovornosti prema Rusiji” koja je proistekla iz nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je na svom Telegram kanalu da je taj potez potvrda umešanosti Nemačke u „unapred planiran rat“ protiv Rusije.

Ruska ambasada u Berlinu saopštila je da će odluka – koja otvara put i drugim članicama NATO-a da pošalju tenkove nemačke proizvodnje – eskalirati sukob u Ukrajini, koji Moskva sve više smatra opasnun sučeljavanjem između Rusije i alijanse predvođene SAD-om.

Ova izuzetno opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije“, rekao je ambasador Sergej Nečajev.

On je dodao da bi to nanelo „nepopravljivu štetu ionako žalosnom stanju rusko-nemačkih odnosa“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 1 godinu

Rusi imaju pravo odlučivati da li će neka zemlja i sa kim će moći sklapati sporazume i pristupanja raznim organizacijama, a ako Rusi kažu ne, onda naravno ta zemlja neće to smeti... Rusija ima pravo odlučivati koja zemlja kojoj sme pomoći ili prodati ili dati nlr oružje, i drugu robu a ako se to Rusima ne dopadne onda naravno ta neka zemlja to ne sme raditi... Da nabrajam dalje ...? Nekako mi nešto ne štima u ovom šta sam napisao... Ali nikako da ukapiram šta je nenormalno u tome...

Predragm

pre 1 godinu

Ove budale iz Sputnika ne spominju okupaciju istocne Evrope. Koji pravom su drzali pod okupacijom Poljsku, Cehoslovacku, Madjarsku...do pada Berlinskog zida 1989 a rat zavrsen 1945 ?? I ubili Rusi 2000 Jugoslovenskih (uglavnom Srbi) granicara 1948 kadu hteli da nas okupiraju. Varaju se razni Vucici, Vulini, Vucicevci, Vucelici, Dodici...Putinovi placenici koji se nadaju da ce Ukrajina biti porobljena da cemo mi Srbijanci da se ujedinimo sa Ruskom federacijom.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija