• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.01.2023

12:47

TURSKI GENERAL ZALEDIO EVROPU: Nemačka se uključuje u rat u Ukrajini - tenkovi su signal! Postoji razlog zbog kojeg je Berlin požurio sa prelomnom odlukom

Tanjug/AP

Vesti

TURSKI GENERAL ZALEDIO EVROPU: Nemačka se uključuje u rat u Ukrajini - tenkovi su signal! Postoji razlog zbog kojeg je Berlin požurio sa prelomnom odlukom

Podeli vest

Odluka o slanju tenkova „leopard“ Kijevu znači da se Nemačka faktički uključuje u rat u Ukrajini, izjavio je za Sputnjik šef Centra za strateške studije o bezbednosti i odbrani na Univerzitetu u Istanbulu, penzionisani brigadni general Oružanih snaga Turske Fahri Erenel


„Ti tenkovi su svojevrsni signal da Nemačka više ne insistira na mirovnim pregovorima. Berlin je, u suštini, potvrdio da je krenuo putem Sjedinjenih Američkih Država i da je zapravo ušao u rat. Zemlje NATO-a, koje pružaju Ukrajini podršku isporukama oružja, prema međunarodnom humanitarnom pravu potpadaju pod definiciju agresora“, konstatovao je Erenel.

On je podsetio da je Zapad prvo isporučivao Ukrajini lako naoružanje, zatim je počeo da je snabdeva raketnim sistemima srednjeg dometa, a sada, „pošto nisu postigli rezultat počeli su da povećavaju kapacitete naoružanja i tehnike“ koju šalju Kijevu.

„Užurbanost prilikom donošenja odluke o isporuci tenkova jer na Zapadu očekuju da Rusija proširi zonu vojne operacije“, ocenio je stručnjak.

Kako je dodao, mirovne inicijative Turske su besmislene u očima SAD.

„SAD uopšte ne žele da se taj rat završi – njima je u interesu da se Rusija maksimalno oslabi“, istakao je Erenel.

"Turska neće slati tenkove"

Komentarišući apel Ukrajine Turskoj da joj isporuči tenkove „leopard 2“ iz svojih zaliha, Erenel je rekao da je siguran da „Ankara neće slati tenkove“.

„Turska ih već koristi u okviru antiterorističkih operacija u Iraku i Siriji. Štaviše, taj potez bi zadao udarac neutralnoj poziciji koju Turska zauzima u ukrajinskoj krizi“, poručio je profesor.

Ukoliko se proces obuke za upotrebu tenkova „leopard 2“ bude odvijao u normalnom režimu, onda će u Ukrajini biti spremni da ih koriste u vojnim dejstvima najranije za pet-šest meseci, zaključuje Erenel.

Ranije je Vlada Nemačke objavila da će Berlin poslati Kijevu 14 tenkova „leopard“. Pored toga, i drugi evropski partneri će isporučiti Kijevu tenkove „leopard 2“, jer Nemačka namerava da im izda dozvolu za izvoz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fumigans

pre 1 godinu

Ma.da, a Turska je sa slanjem Bajraktara neutralna? Najlicemerniji ucesnici u ovom ratu protiv Rusije!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija