• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

28.01.2023

18:00

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI ŠTA RUSI RADE! Zapadni mediji zvone za uzbunu: Putin se sprema za ODLUČUJUĆU BITKU, ne nasedajte, odbrambene linije mogu lako postati...

Tanjug/AP

Vesti

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI ŠTA RUSI RADE! Zapadni mediji zvone za uzbunu: Putin se sprema za ODLUČUJUĆU BITKU, ne nasedajte, odbrambene linije mogu lako postati...

Podeli vest

„Putinov plan preventivnog udara otkriven na satelitskim fotografijama“, naslov je velike analize zasnovane na satelitskim snimcima ukrajinskih linija fronta

Snimak, naime, ukazuje na to da ruska vojska ubrzano gradi ozbiljnu mrežu utvrđenja i rovova duž fronta, što sugeriše da Rusiju očigledno očekuje nova runda jakih bitaka, odnosno neminovna ukrajinska ofanziva velikih razmera.

Obaveštajni analitičar Brejdi Afrik tvrdi da ruska vojska gradi utvrđenja duž celog fronta u Lugansku – od ruske granice do Donjecka, ali i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Satelitski snimci, piše američki Dejli bist, ukazuju i na moguću nervozu Moskve zbog mogućeg pokretanja ukrajinske kontraofanzive u narednim nedeljama, a možda čak i na to da i sami spremaju (kontra)ofanzivu.

– Rusi u osnovi pokušavaju da konsoliduju i zadrže delove Ukrajine koje su do sada osvojili. Oni svojim vojnicima koji ratuju u Ukrajini poručuju da ruska vojska namerava da tamo (trajno) ostane – kaže Afrik.

Izgradnja utvrđenja

Vilijam Kortni, bivši specijalni pomoćnik predsednika SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, kaže da bi nedavna izgradnja utvrđenja, koja su vidljiva na pomenutim satelitskim snimcima, mogla da znači da su ruske snage ozbiljno zabrinute zbog gubitka moći u nekoliko ukrajinskih regiona koje su do sada zauzimali.

– Rusi očekuju kontraofanzive i znaju da će Zapad Ukrajincima obezbediti još više i još bolju opremu. Oni znaju da je Zapad već poslao dosta artiljerijskog oruđa kojim se mogu probiti njihova utvrđenja – kaže on.

Analiza Instituta za proučavanje rata (ISW) takođe sugeriše da se Rusija sprema da se brani.

- Ruske snage su očigledno zabrinute zbog ukrajinskog napredovanja i žele da budu u stanju da obezbede sve svoje linije u slučaju ukrajinskog napada. Tip utvrđenja koje vidimo sugeriše odbrambenu nameru - kaže analitičarka ISV Karolina Hird .

U tekstu se dalje tvrdi da Rusija koristi hladne zimske mesece da se pregrupiše, obuči, preopremi i pripremi za sledeće korake u ratu, posle serije poraza ukrajinskih snaga prošle godine. Zapadne zemlje su konačno odlučile da pošalju moderne tenkove u Ukrajinu, što bi moglo da promeni „igru” na prvoj liniji fronta. Američki predsednik Džo Bajden najavio je u sredu da će SAD poslati tenkove "abrams", baš kao što je nemačka vlada najavila da će poslati svoje "leoparde" i dozvoliti drugim zemljama da pošalju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Foto: Reuters

Ruska vojska koristi zimu da se utvrdi i pregrupiše, tvrde zapadni analitičari

Priprema 

Konačno, analitičar ISW kaže da bi izgradnja utvrđenja i gomilanje ruskih snaga duž linija fronta takođe moglo da znači da sama Rusija priprema veliku ofanzivu.

„Posedovanje snažno utvrđenih odbrambenih linija takođe omogućava ruskim snagama da koriste ove linije kao lansirne rampe za sopstvene ofanzive“, kaže Hird.

Postoje i druge indicije iz Rusije da Kremlj možda priprema veliki napad ove godine. Prema analizi Glavnog obaveštajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine, ruski predsednik Vladimir Putin je već naredio vojnim komandantima da zauzmu ceo Donbas do marta.

Bela kuća smatra da je ruska ofanziva vrlo moguća.

- Možete da očekujete da će Rusi ubrzati tempo, moramo da budemo spremni na to. Takođe, videli smo da se ruske snage možda spremaju za neku vrstu odlučnog poteza u Luganskoj oblasti, što vidimo i po ovoj veoma jakoj odbrambenoj liniji koja se proteže duž cele granice Luganska, posebno na liniji Svatova-Kremin – zaključuje analitičar ISW-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milovan Milovanović

pre 1 godinu

Po ovome što vi pišete, ukro nacisti su već na 30 km od Moskve. Kaonjihovi uzori 1941. godine. A svi znamo da to nije istina i da konstantno prenosite NATO propagandu. Treba da vas je sramota.

Milan

pre 1 godinu

Дал ће да се бране, дал ће у офанзиву, питање је сад ??!! Јадни аналитичари.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59