• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

28.01.2023

16:35

ZAPAD SLANJEM TENKOVA ZVANIČNO UŠAO U RAT PROTIV RUSIJE?! Došlo je do promene igre, sukob u Ukrajini dospeo u novu fazu

Vesti

ZAPAD SLANJEM TENKOVA ZVANIČNO UŠAO U RAT PROTIV RUSIJE?! Došlo je do promene igre, sukob u Ukrajini dospeo u novu fazu

Podeli vest

Sukob u Ukrajini dospeo je u "novu fazu", ocenjuje zvaničnik Evropske unije

Rusija sada veruje da je u "ratu protiv NATO-a i Zapada", rekao je visoki zvaničnik Evropske unije istovremeno negirajući da je odluka o slanju tenkova u Ukrajinu predstavljala eskalaciju sa Zapada.

Generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino rekao je da je potez slanja tenkova u Ukrajinu "promena igre" u načinu na koji Rusija gleda na sukob, rekavši da je Moskva sada "prešla sa koncepta specijalne operacije na koncept rata protiv NATO-a i Zapada".

Ipak, Sanino je negirao da je to bila namera zapadnih sila.

"Mislim da je ovaj najnoviji razvoj u pogledu snabdevanja naoružanjem samo evolucija situacije i načina na koji je Rusija počela da prebacuje rat u drugu fazu", rekao je on i dodao da je odluka Zapada bila opravdana zbog navodnih "neselektivnih napada" Rusije na civilne ciljeve u Ukrajini.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da odluka o slanju "naprednog teškog ofanzivnog naoružanja" u Ukrajinu predstavlja "nedvosmislen dokaz potpune neodgovornosti i odlučnosti Zapada da dalje eskalira sukob".

Interesantno je da je američki predsednik Džozef Bajden, koji je ove sedmice odobrio slanje tenkova "abrams M1" u Kijev, u martu prošle godine rekao dabi to moglo da rezultira trećim svetskim ratom.

Komentari nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok nisu pomogli tvrdnjama Evropljana da ne učestvuju u sukobu. Naime, Berbok je poručila da Evropa "vodi rat protiv Rusije". Iako je nemačka vlada kasnije pokušala da povuče zapaljive komentare, koje je Pariz takođe odbacio, Moskva očigledno nije bila ubeđena.

Kremlj je saopštio da kada se uzmu u obzir i komentari bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je prošlog meseca sugerisala da je mirovni sporazum iz Minska iz 2014. bio samo dimna zavesa sa ciljem da se Ukrajini kupi vreme da izgradi svoj arsenal, izjava Berbokove pokazuje da postoji "rat protiv Rusije" koji je bio isplaniran.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
knez

pre 1 godinu

Pardon zapad i NATO u raru sa RUSIJOM bi bi pravi naslov.

proleter

pre 1 godinu

Na zalost .. ni rusi ni amerikanci nece to tako videti .. nastavlja se rat do poslednjeg jugoslovena ... (nije greska isti scenario i namera).

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija