• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

29.01.2023

10:46

KIŠA RAKETA PRETI EVROPI?! Stiglo JEZIVO UPOZORENJE iz Austrije, "NATO ŠTIT" nema ŠANSE protiv RUSKIH PROJEKTILA, ako polete...

AP/Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

KIŠA RAKETA PRETI EVROPI?! Stiglo JEZIVO UPOZORENJE iz Austrije, "NATO ŠTIT" nema ŠANSE protiv RUSKIH PROJEKTILA, ako polete...

Podeli vest

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner apelovala je na što brže formiranje "Evropskog nebeskog štita", kako bi se predupredile moguće pretnje iz vazduha jer se mogući raketni napadi ne mogu isključiti

Kako je navela, pozivajući se na izveštaj Ministarstva odbrane Austrije o potencijalnim rizicima po tu zemlju, veliki broj raketa i krstarećih projektila različitog dometa instaliran je u okolini Austrije i Evropi.

U intervjuu koji je dala za austrijsku novinsku agenciju ORF, Taner je rekla da u vođenje Evropskog nebeskog štita, ne znači da će Austrija prestati da aktivno nadzire svoj vazdušni prostor, ali je dodala da je to važan korak za koji je ta zemlja spremna.

U sklopu inicijative "Evropski nebeski štit", koju je krajem septembra prošle godine na inicijativu Nemačke potpisalo 15 država, među kojima su i Mađarska, Rumunija i Bugarska, planira se zajednička kupovina najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane.

Inicijativa ima za cilj da se otklone propusti koje ima trenutni "NATO štit za Evropu", kada je reč o balističkim raketama koje dostižu velike visine, ali i u odbrani od dronova i krstarećih raketa.

Nemačka agencija dpa tvrdi da trenutno postoje problemi koji se tiču zaštite od balističkih raketa, kao i od dronova i krstarećih raketa. Formiranje jedinstvenog PVO sistema je, kako ukazuje agencija, nastalo zbog promenljive situacije, a koja je izazvana trenutnim događajima u Ukrajini. Do sada je protivraketna odbrana u Evropi bila usmerena, pre svega, na moguće pretnje Irana.

Nemački kancelar Olaf Šolc je 29. avgusta na Karlovom univerzitetu u Pragu izjavio da je plan da se zajedno sa evropskim susedima napravi novi jedinstveni sistem PVO u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, sistem koji bi bio napravljen zajedničkim snagama, bio bi pobeda u pogledu bezbednosti celokupne Evrope. Ujedno bi, kako je naglasio nemački premijer, to bilo jeftinije i efikasnije nego rešenja na nacionalnom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nik87

pre 1 godinu

Nema šanse? Pa da nema šanse već bi ih Rusi pregazili sve...ajde nemojte više sa tom Rusofilskom propagandom...Rečeno je drugačije a ne kako ste vi napisali.Rusi nemaju šanse protiv Nato-a bolje im je da prekinu ovo sve.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija