• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/Reuters

29.01.2023

12:43 >> 12:44

KIJEV U PROBLEMU! Šolc zove PUTINA NA PREGOVORE, Nemci traže IZLAZ iz TEŠKE SITUACIJE, razočarao ZELENSKOG novom odlukom, ništa od...

Reuters/Tanjug/AP

Vesti

KIJEV U PROBLEMU! Šolc zove PUTINA NA PREGOVORE, Nemci traže IZLAZ iz TEŠKE SITUACIJE, razočarao ZELENSKOG novom odlukom, ništa od...

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je neophodno nastaviti telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Ton takvih razgovora „nije nepristojan“, uprkos „apsolutno drugačijim“ pogledima na situaciju, ocenio je nemački kancelar, prenosi TAS S.

''Ponovo ću telefonom razgovarati sa Putinom jer je neophodno da razgovaramo jedni sa drugima. Važno da se razgovor vrati na put kako da svet izađe iz trenutne situacije. Uslovi za to su jasni – povlačenje ruskih trupa“, dodao je Šolc.

Nemačka, koja je ranije bila najveći glavni zagovornik Zapada u obezbeđivanju modernih borbenih tenkova Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije, rekla je prošle nedelje da će poslati 14 svojih tenkova Leopard 2 u Kijev i takođe odobriti isporuke Leoparda od strane savezničkih evropskih zemalja.

Ovo saopštenje, nakon čega je ubrzo usledilo američko obećanje tenkova M1 Abrams Kijevu, razbesnelo je Kremlj.

Putin i Šolc su poslednji put razgovarali telefonom početkom decembra. Ruski lider je tada rekao da je nemačka i zapadna linija prema Ukrajini „destruktivna“ i pozvao Berlin da preispita svoj pristup.

Ništa od lovaca za Kijev

Šolc kritikovao je sve veće zahteve za novim naoružanjem za Ukrajinu i još jednom odbacio ideju o isporukama lovaca.

„U Nemačkoj, čim se donese jedna odluka, počinju nove debate. Kada se tako nešto dešava, onda to nije ozbiljno, to potkopava poverenje građana u odluke vlade“, rekao je Šolc u intervjuu nemačkom listu „Tagešpigel“.

On nije pojasnio čije zahteve ima u vidu, nemačke ili zahteve stranih političara. Prema njegovim rečima, Ukrajina traži sve više naoružanja.

Foto: Reuters

Eurofajter tajfun

Nemački kancelar je rekao da se ozbiljno odnosi prema zakletvi koju je dao i da mora da učini sve da se događaji u Ukrajini ne pretvore u sukob između Rusije i NATO-a.

„Mi ne pratimo one koji gotovo olako preporučuju Nemačkoj da ide napred. Uvek delujemo u skladu sa međunarodnom koordinacijom. Svaka druga odluka bi bila neodgovorna i povećala bi rizik od eskalacije“, dodao je Šolc.

Nemačka je drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini posle Sjedinjenih Država, prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju, ispred drugih evropskih sila poput Francuske i Britanije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u intervjuu za Skaj njuz rekao kako je "Putin zapravo nebitan, te da nije siguran ko ustvari donosi odluke u Rusiji".

"Nisam zainteresovan za sastanak s Putinom. Ni za sastanak, ni za pregovore. Stvarno ne znam ko donosi odluke u Rusiji. Nakon sveobuhvatne invazije za mene je Putin niko", izjavio je Zelenski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nude nove fensi stikle

pre 1 godinu

Hahahahah!!! Nude Putinu nove gej stikle, a filere gratis...

Dusan

pre 1 godinu

Solc dobro zna da se Rusi nece povuci,o cemu onda prica?Merkelova je javno dala izjavu isto!!!!

KIJEV NEMA KUD! PUTIN POSTAVIO USLOVE ZA PREGOVORE!
Planeta

KIJEV NEMA KUD! PUTIN POSTAVIO USLOVE ZA PREGOVORE!

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za dijalog o Ukrajini, ali da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo, saopštio je danas Kremlj

05.01.2023

13:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija