• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek

30.01.2023

13:29

ŠOK! Isplivao tajni DOPIS američkog GENERALA, nakon UKRAJINE kreće JOŠ GORI RAT, poznat i DATUM početka eventualnog SUKOBA?!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

ŠOK! Isplivao tajni DOPIS američkog GENERALA, nakon UKRAJINE kreće JOŠ GORI RAT, poznat i DATUM početka eventualnog SUKOBA?!

Podeli vest

Šanse za sukob SAD i Kine su veoma velike, izjavio je Majkl Mekol, novi predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država

Dok je razgovarao sa voditeljkom Foks njuza, Mekol, republikanac iz Teksasa, govorio je o dopisu kojeg je napisao je Majk Minihan, general američkog vazduhoplovstva sa četiri zvezdice. U dopisu svojim komandantima, Minihan je upozorio da će se Sjedinjene Države boriti protiv Kine 2025. godine.

U odgovoru na Minihanov dopis, Mekol je rekao: "Nadam se da greši, ali ipak, mislim da je u pravu."

"Kina nije uspela da preuzme kontrolu nad Tajvanom bez krvoprolića, i zbog toga će, po mom mišljenju razmatrati vojnu invaziju. Moramo biti spremni za ovo“, izjavio je Mekol.

Međutim, bivši vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis napisao je u subotu na Tviteru da se šanse za rat između SAD i Kine smanjuju, u velikoj meri zahvaljujući ratu u Ukrajini.

„Posao vojske je da uvek bude spremna za borbu, ali po mom mišljenju, šanse za rat sa Kinom se smanjuju u ovom trenutku“, napisao je Stavridis. Razlog? Predsednik Si posmatra ruski debakl u Ukrajini i verovatno će zbog toga biti oprezniji", rekao je Stavridis.

U međuvremenu, portparol Komande vazdušne mobilnosti potvrdio je istinitost memoranduma za NBC Njuz, iako je Ministarstvo odbrane saopštilo da Minihanovi komentari nisu reprezentativni za stav ministarstva o Kini.

„Strategija nacionalne odbrane jasno pokazuje da je Kina izazov za Ministarstvo odbrane i da naš fokus ostaje na tome da radimo zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Kada je bio pod pritiskom u vezi sa potencijalom kineske invazije na Tajvan, ministar odbrane Lojd Ostin je ranije ovog meseca rekao da, iako su nedavne akcije Kine bile provokativne, po njegovom mišljenju invazija ostaje mala mogućnost.

„Ono što u poslednje vreme vidimo je veoma provokativno ponašanje kineskih snaga i njihov pokušaj da ponovo uspostave novu normalu. Međutim, to ne znači da je invazija neizbežna, ozbiljno sumnjam u takav rasplet događaja", rekao je Ostin..

Ben Hodžis, koji je služio kao komandant američke vojske u Evropi, rekao je za Njuzvik u nedelju:

„Verujem da postoji velika mogućnost za invaziju. Kinezi gledaju kako ćemo da pomognemo Ukrajini pobedi Rusiju. Ako to ne možemo da uradimo, onda mislim da oni neće biti impresionirani nama. Ne smemo da precenimo Narodnooslobodilačku armiju Kine na način na koji smo to uradili sa Rusima“, rekao je general.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija