• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

30.01.2023

15:29

PLAN OD POČETKA?! Indijci BESNI na SAD, oružje iz AVGANISTANA završilo kod TERORISTA u KAŠMIRU - OVO JE SAMO VRH LEDENOG BREGA?!

Tanjug/AP

Vesti

PLAN OD POČETKA?! Indijci BESNI na SAD, oružje iz AVGANISTANA završilo kod TERORISTA u KAŠMIRU - OVO JE SAMO VRH LEDENOG BREGA?!

Podeli vest

Oružje koje su američke trupe ostavile dok su napuštale Avganistan počelo je da se pojavljuje kod militanata u Kašmiru, prenosi NBC Njuz, pozivajući se na lokalne vlasti

„Oružje koje su američke snage ostavile za sobom tokom njihovog povlačenja iz Avganistana ponovo se pojavljuje u drugom sukobu, a njime su se naoružali militanti u spornom južnoazijskom regionu Kašmir“, navodi kanal.

Kako je navedeno, prema mišljenju stručnjaka, ovo bi mogao biti samo početak „globalnog putovanja“ oružja.

Militanti u regionu koriste jurišne puške M4, puške M16 i drugo oružje američke proizvodnje koje je ranije retko viđeno u sukobu, navode lokalne vlasti. Oni tvrde da je glavni razlog za to protok američkog oružja koje je palo u ruke Talibana 2021. godine.

Većinu zaplenjenog američkog oružja navodno su koristili militanti iz ekstremističke grupe "Džaiš-e-Mohamed" i terorističke grupe "Laškar-e-Taiba."

Potpukovnik Emron Musavi, portparol oružanih snaga u gradu Srinagar na teritoriji Indijske unije Džamu i Kašmir, rekao je da su militanti iz obe frakcije poslati u Avganistan da treniraju i bore se za talibane pre nego što su američke snage otišle.

„Može se sa sigurnošću reći da imaju pristup napuštenom oružju“, rekao je Musavi.

Nakon što su muslimanski regioni Britanske Indije formirali posebnu državu Pakistan 1947. godine , Džamu i Kašmir su bili jedini regioni sa muslimanskom većinom u Indiji. Nju Delhi optužuje pakistanske vlasti da podržavaju separatiste u tim regionima. Islamabad negira ove optužbe, rekavši da se građani Kašmira sami bore za svoja prava.

Početkom avgusta 2021. Talibani su intenzivirali ofanzivu na avganistanske vladine snage, ušli u Kabul 15. avgusta i sledećeg dana proglasili da je rat završen. Poslednje dve nedelje avgusta, sa kabulskog aerodroma, koji je bio pod zaštitom američke vojske, izvršena je masovna evakuacija građana zapadnih zemalja i Avganistanaca koji su sa njima sarađivali.

U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20 godina vojnog prisustva SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, koju je predvodio Mohamed Hasan Akhund, pbavljajući funkciju šefa Ministarstva spoljnih poslova tokom prve vladavine Talibana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija