• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

31.01.2023

11:07

PROĆI ĆE GORE NEGO RUSIJA! Mračne prognoze MMF-a za VELIKU BRITANIJU, srljaju u PROPAST neverovatnom brzinom - DOLAZI KRAJ IMPERIJE?!

AP Photo/Vadim Ghirda

Vesti

PROĆI ĆE GORE NEGO RUSIJA! Mračne prognoze MMF-a za VELIKU BRITANIJU, srljaju u PROPAST neverovatnom brzinom - DOLAZI KRAJ IMPERIJE?!

Podeli vest

Velika Britanija je jedina velika ekonomija za koju je MMF predvideo da će biti u recesiji ove godine

Međunarodni monetarni fond u utorak je malo povisio svoje izglede za globalni rast za 2023. zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u Sjedinjenim Državama i Evropi, smanjenja troškova energije i ponovnog otvaranja kineske privrede nakon što je Peking napustio svoja stroga ograničenja vezana uz COVID-19.

MMF je rekao da će globalni rast ipak pasti na 2.9 posto u 2023. sa 3.4 posto u 2022., ali njegove najnovije prognoze izgleda pokazuju poboljšanje u odnosu na predviđanje iz oktobra od 2.7 posto rasta ove godine uz upozorenja da bi svet lako mogao da upadne u recesiju.

Za 2024. godinu, MMF je rekao da će se globalni rast blago ubrzati na 3.1 posto ali to je ispod prognoze iz oktobra jer potpuni učinak oštrijih povećanja kamatnih stopa središnje banke usporava potražnju.

"Moramo se spremiti da očekujemo neočekivano, međutim, to bi moglo da predstavlja prekretnicu, sa dostizanjem rasta i padom inflacije", rekao je glavni ekonomista MMF-a, Pjer Olivijer Gurinčas.

U svojim prognozama BDP-a za 2023., MMF je rekao da sada očekuje rast BDP-a SAD-a od 1.4 posto, više od 1 posto predviđenog u oktobru i nakon rasta od 2.0% u 2022. Naveo je jaču potrošnju i ulaganja od očekivane u trećem kvartalu 2022., snažno tržište rada i jake potrošačke bilanse.

Rekao je da je evrozona ostvarila slične dobitke, s tim da se rast za 2023. za Evropu sada predviđa na 0.7%, naspram 0.5% u izgledima za oktobar, nakon rasta od 3.5 2022 godine. MMF je rekao da se Evropa brže prilagodila višim troškovima energije nego očekivano, a smanjenje cena energije je  pomoglo je regiji.

Velika Britanija je bila jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvideo da će biti u recesiji ove godine, s padom BDP-a od 0.6 posto dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke. Skaj Njuz navodi da će Ujedinjeno kraljevstvo proći gore nego bilo koja druga zemlja u razvijenom svetu - uključujući Rusiju!

MMF je znatno povećao izglede kineskog rasta za 2023., na 5.2% s 4.4% u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika "nulte borbe protiv COVID-a" 2022. smanjila stopu rasta Kine na 3 posto - tempo ispod svetskog proseka po prvi put u više od 40 godina. No podsticaj obnovljene mobilnosti za Kineze bit će kratkotrajan, tvrdi MMF.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija