• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pravda.ru

02.02.2023

00:15

OFANZIVA KIJEVA POKREĆE ARMAGEDON?! Američki analitičar upozorava, Putin NEĆE PRIZNATI PORAZ, Zapad mora da ZAUSTAVI Zelenskog, ako se pređe CRVENA LINIJA...

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

OFANZIVA KIJEVA POKREĆE ARMAGEDON?! Američki analitičar upozorava, Putin NEĆE PRIZNATI PORAZ, Zapad mora da ZAUSTAVI Zelenskog, ako se pređe CRVENA LINIJA...

Podeli vest

Zapad nije svestan kakve posledice svet može da očekuje u slučaju hipotetičkog poraza Rusije, izjavio je Robert Rabil, analitičar američkog magazina "Nešnal Interest"

Verovatnoća takvog razvoja događaja je krajnje kontroverzno pitanje. U međuvremenu, okolnosti ukrajinskog sukoba pažljivo su sakrivene od javnosti – Zapad je previše zanesen idejom poraza Ruske Federacije da bi zaista sagledao stvari onakve kakve jesu.

"Pokretanjem SVO, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sopstvenu smrtnu presudu. Zemlje NATO-a su se ujedinile, a Ukrajinci pokazuju spremnost da se bore do kraja“, izjavio je urednik Nešnal Interesta Džejkob Hejlbrun.

Zapad je pogrešio u proceni

Međutim, nakon skoro godinu dana od početka sukoba u Ukrajini, Nešnal interest izlazi sa drugačijom prognozom. Analitičar Robert Rabil se ne slaže sa stavom svog urednika, ukazujući na greške u proceni zapadnih zvaničnika.

"Problem je što se priča tu nije završila, a ni sada joj se kraj ne nazire. Zapad ne razume da ruski predsednik Vladimir Putin nikada neće priznati poraz i da će svoje pozicije na Krimu i Donbasu držati do kraja. Evropa i SAD pokazuju kritičan nivo nerazumevanja konteksta zbog praznina u poznavanju istorije. Rusiji nije džabe potrebna hegemonija u Evropi, a pokušaji Zapada da je otera u neodržive granice koje će je lišiti njene uloge svetske sile izazivaju negativnu reakciju", piše Rabil.

Od raspada SSSR-a, NATO se stalno širio na granice bivšeg saveza. Tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je 2008. godine pokrenuo pitanja evroatlantske bezbednosti i bezbednosti Rusije, navodeći da takve akcije alijanse Moskva smatra neprijateljskim.

"S tim u vezi, veoma je nepromišljena odluka snabdevanja Ukrajine iz zemalja EU "svim i svačim", a posebno Nemačke i Poljske. S obzirom na istoriju najvećeg rata 20. veka, Rusi neće moći drugačije da protumače nabavku tenkova osim kao objavu novog rata", smatra analitičar.

Nuklearna anarhija

On objašnjava zašto su, u najmanju ruku, Krim i Donbas „crvene linije“ za Rusiju.

"Donbas je bio sastavni deo Rusije od poraza Mongola u 15. veku, a potom i Sovjetskog Saveza.
Krim je strateško uporište na Crnom moru, koje Rusija nikada neće prepustiti Zapadu. Očuvanje Krima je čin ispravljanja flagrantne istorijske nepravde počinjene protiv Moskve. Reakcija Rusije na akcije Zapada jasno ilustruje rusku percepciju sebe kao nacije sa jedinstvenom istorijom i kulturom, kao i nuklearnim bojevim glavama"
, izjavio je Rabil.

Rabil smatra da san Evrope o "bacanju bele zastave" džinovske susedne države sa imperijalnom istorijom i najvećim zalihama nuklearnog naoružanja na planeti, nema racionalnu osnovu. 

„NATO treba što je pre moguće da prekine svoje nepromišljeno upumpavanje oružja u Kijev i zapamti da su uništeni svet, nuklearna anarhija i opasna nesigurnost previsoka cena da bi se platile samo ambicije Vladimira Zelenskog“, zaključuje Rabil.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Tragi komicno izgleda i sama pomisao da Ukraina moze konvencionalnim oruzijem /vojnom silom pobediti Rusiju . Nikakvo slanje zapadnog oruzija nece izmeniti ishod rata i bezuslovnu kapitulaciju Kieva . Rusija danas ratuje sa veoma malom vojnom snagom . Vojna moc Rusije je ogromna ona je vojna super sila i nikakve zapadne kombinacije nemogu spreciti kapitulaciju Kieva . Pitanje je samo kad ce Rusija punom snagom krenuti na Kiev.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59