• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

03.02.2023

16:59

ZIDOJČE CAJTUNG: Berlinski poklon Kijevu koji masno košta! Ukrajinci će u njima biti topovsko meso?! Leopardi stižu, ali zarđali i bez municije

Vesti

ZIDOJČE CAJTUNG: Berlinski poklon Kijevu koji masno košta! Ukrajinci će u njima biti topovsko meso?! Leopardi stižu, ali zarđali i bez municije

Podeli vest

Berlin odobrio planove proizvođača oružja "Rajnmetala" da Kijevu proda desetine starijih modela "leoparda". Međutim, problem je što za iste fali municija

Nemačka vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova "leopard 1" Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt.

"Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja", rekao je Hebestrajt.

Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova "leopard 2" iz zaliha Bundesvera.

Nemačka vlada preokrenula je dosadašnju politiku – od velikog protivnika slanja tenkova Ukrajini do isporuke 88 starih tenkova "leopard 1" Kijevu. Pre manje od deset dana objavila je i slanje prve pošiljke – čete "leoparda 2" u okviru evropske koalicije, prenosi "Politiko".

Doduše, tenkovi neće biti besplatni. Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" prodaće Kijevu stare "leoparde 1" kada ih popravi, a sve će koštati više od 100 miliona evra, izvestio je "Zidojče cajtung", citirajući izvore iz vlade.

Međutim, dok traje bitka za sve više teškog naoružanja koje treba slati Ukrajini, previdela se činjenica da je municije sve manje. Posebno za tenkove "leopard 1" budući da se više ne proizvode, a ne odgovaraju im granate koje koristi moderniji "leopard 2" jer su drugačijeg kalibra.

Dakle, resursi su na kraju.

Izvori iz industrije naoružanja rekli su za nemački list da je Ukrajina inače bila snabdevena tenkovima s premalo municije, te da je zato "sada u zamci". Ne mogu više da koriste tenkove u kopnenoj borbi kao na početku jer su potrošili previše municije.

"Problem municije biće još dugo odlučujuće pitanje", izjavio je brigadni general Kristijan Frojding iz nemačkog ministarstva odbrane.

Foto: printscreen

Gepard

Nemačka će poslati i još sedam tenkova "gepard" iz svojih zaliha, što su ujedno i poslednja vozila ovog tipa koja su proizvedena u toj zemlji. Ima ih u Kataru – 15 je prodato za potrebe obezbeđivanje Mundijala, koje Nemačka čak razmatra da otkupi.

Ali i s tim u vezi može biti problema. Municija za "gepard" se, između ostalog, proizvodi u Švajcarskoj, ali ona je do sada odbijala da odobri izvoz iste ne želeći da naruši svoj neutralni status.

"Geparde" i dosta municije za njih ima i Brazil, ali je tamošnji predsednik Luiz Inasio Lula da Silva striktno rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu tokom nedavne posete da nikakve isporuke ne dolaze u obzir jer ne žele da se mešaju u rat.

Kako bi pokušao da reši problem, "Rajnmetal" će pokrenuti proizvodnu liniju u Donjoj Saksoniji, ali prva municija bi se mogla očekivati tek za šest meseci.

Posle nedelja jakog pritiska NATO partnera, Nemačka je prošle nedelje objavila da će odobriti isporuku oko 88 tenkova "leopard 2" Ukrajini, uključujući oko 14 sopstvenih tenkova, u okviru koalicije evropskih zemalja. Pošto su tenkovi nemačke proizvodnje, drugim zemljama koje su spremne da ih pošalju u Ukrajinu bilo je potrebno odobrenje nemačke vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Mnogo bolje nego kada su Ruski okupatori nama dali migove ali da platimo remont koji je bio visestruko skuplji nego ispravni avioni.

Vasilije

pre 1 godinu

Koja prazna prica, kao prvo zemlje koje daju leoparde isporuju ih sa 3 kompleta municije, kao drugo amerikanci ce da daju municiju zato sto top 120mm na Abramsu je licencirana kopija nemackog topa na Leopardu 2 i trece, istu municiju na francuskim Leclerc tenkovima koristi i Leopard 2, tako da moze da je isporucuje i Francuska. Verzija Leoparda 2 , A4 i A5 su malo starije od modernizovanih verzija od A6-A9 ali jos uvek top je isti i moze da na 2000m pogodi sa prvom granatom metu velicine manjeg kuhinjskog frizdera i to u punoj brzini. Ruski tenkovi moraju da uspore ( T-90M i T-90) ili da kratko zastanu i opale (T-80 i T-72), jedino Armata T14 moze da gadja iz punog kretanja. Stariji Leopard 2A4 dobice i Severna Makedonija (30 komada) i to od Grcke, gde se vec nalaze makedonski vojnici na obuci, jer su makedonci sve svoje T-72 Ural (35) poslali u Ukrajinu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija