• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

04.02.2023

15:36

NEMAČKA PRETI RUSKOM VRHU OPTUŽNICAMA ZA RATNE ZLOČINE: Tužilac Frank: Prikupili smo dokaze, evo KO TREBA DA ODGOVARA!

Reuters

Vesti

NEMAČKA PRETI RUSKOM VRHU OPTUŽNICAMA ZA RATNE ZLOČINE: Tužilac Frank: Prikupili smo dokaze, evo KO TREBA DA ODGOVARA!

Podeli vest

Nemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, izjavio je danas nemački državni tužilac Peter Frank


Frank je ocenio da je potreban sudski proces na međunarodnom nivou za ratne zločine u Ukrajini. 

"Trenutno smo, na primer, fokusirani na masovna ubistva u Buči i napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu", rekao je Frank u intervjuu za "Velt am zontag".

On kaže da je Nemačka počela da prikuplja dokaze u martu prošle godine za krivično gonjenje mogućih ratnih zločina, uključujući intervjuisanje ukrajinskih izbeglica i procenjujući javno dostupne informacije. 

Nemački tužioci još ne istražuju eventualnu odgovornost konkretnih pojedinaca, rekao je Frank dodajući da se Nemačka sprema za eventualni kasniji sudski spor, u toj ili nekoj drugoj zemlji saveznici ili pred međunarodnim sudom. 

Na pitanje kome bi trebalo da se sudi, nemački državni tužilac je rekao da treba da odgovaraju ruski državni lideri i oni koji sprovode odluke na najvišem vojnom nivou. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su ruske snage da su počinile zločine u Buči ubrzo nakon početka napada prošlog februara, a Moskva je odbacila te optužbe, preneo je Rojters.

Rusija takođe negira da namerno gađa civilne ciljeve u Ukrajini. Ukrajina se zalaže za stvaranje specijalnog tribunala koji bi sudio ruskim vojnim i političkim liderima. 

Međunarodni krivični sud pokrenuo je svoju istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima nekoliko dana nakon početka napada Rusije na Ukrajinu, ali nema nadležnost za krivično gonjenje. 

Predsednca Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u četvrtak u Kijevu da bi međunarodni centar za procesuiranje zločina agresije na Ukrajinu trebalo da bude osnovan u Hagu. 

Rusija je odbacila optužbe Kijeva i zapadnih zemalja da je počinila ratne zločine u Ukrajini i navodi da je pokrenula „specijalnu vojnu operaciju“ radi zaštite sopstvene bezbednosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 1 godinu

Ha,ha,haa, pa jesu li ovi normalni. Nije vam to SRJ pa da nekome sudite .

ratko

pre 1 godinu

VI SMRDLJIVI NACISTI NEKOM PRETITE ,ZATO CETE GORETI TO VAM JE RUSIJA OBECALA AKO SE OPET LATITE MACA ,IZGLEDA DA JE TAJ DAN DOSAO SAMO STO SAD NECE OSTATI KAMEN NA KAMEN I TO SU OBECALI ,SMRDLJIVE NACISTICKE SVINJE,ZAJEDNO SA SKORO CELOM EU.............

Jovan

pre 1 godinu

Nemci fašisti da sude Rusima? Za montiranu Buču (Račak) i uništavanja civilnih objekata. A Nemci su '99-te bacali cveće po Srbiji sa 10000 metara visine.

milankukic

pre 1 godinu

a dali ste podneli tuzbe protiv vas NEMACA koji ste slali dobrovoljce u Hrvatsku -Bosnu na Srbiju u kosovo-metohijsku oblast kolevku Srostva prvo podignite optuznice protiv vas jer i u Ukrajinu saljete oruzje i vojsku o tom i ptice pevaju

kirta

pre 1 godinu

Ja mislio da su nemci pametni a ono gori od svih budala.. Pa i Rusija će osnovati sud za ratne zločine i....šta?

Rade R

pre 1 godinu

Nemci fašisti bi da nekome sude za ratne zločine! O bože! Treba neka kometa da pogodi ovu bolesnu planetu i da svi nestanemo! Šta je svet, normalan svet, dozvolio! Užas!

Nena

pre 1 godinu

Prvo da odgovaraju sve NATO zemlje na čelu sa SAD za sve zločine koje su počinile od osnivanja pa onda na red dolazi Rusija.

zora

pre 1 godinu

Nemci i ratni zlocinci. Da li su se bavili istim poslom kada je bombardovana Srbija? Da li je Klinton ratni zlocinac? Bler, Olbrajt i drugi belo svetski kulovi koji su sa uzivanjem posmatrali ubijanje civila u Srbiji.Ti isti Nemci, pa i oni su nas bombardovali i ubijali nas narod.Sta su oni, zlikovci? Sva vas treba staviti na sud sto ce se i dogoditi kada nebudete manipulatori sveta.

Tužilac

pre 1 godinu

Nemački fašisti, vi izgleda još niste naučili istorijsku lekciju i ponovo tražite Đavola. Kad budete prvo pred sud izveli AMERIČKE ubice i koljače koji su pobili MILIONE nedužnih širom planete (da pomenem samo Vijetnam, Srbiju, Irak, Avganistan, Libiju) i kad budete podigli optužnice za Ukrajinske fašiste koji su od 2014 ubili 15.000 nedužnih civila u Donbasu onda možete da se javite - do tada KUŠ

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija