• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

06.02.2023

22:35

RUSI UDARAJU NA SVIM PRAVCIMA, PREŠLI SU REKU ŽREB, UKRAJINCI BEŽE, pala je i Sinkovka, u toku su bitke za Bahmut i Marijinku (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

RUSI UDARAJU NA SVIM PRAVCIMA, PREŠLI SU REKU ŽREB, UKRAJINCI BEŽE, pala je i Sinkovka, u toku su bitke za Bahmut i Marijinku (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 348. dan

Udar kod Kremene: Grupa "Odvažnih" prešla reku Žreb, ukrajinske trupe beže (VIDEO)

Rusi su zauzeli uporište OSU, preživeli militanti su pobegli ostavljajući svoje položaje, oružje i drugove.
Jurišna pešadija grupacija „Centar" i „Zapad" nastavlja potiskivanje neprijatelja tokom ofanzive ka Limanu.

 

 

PMC "Vagner" je počeo da juriša na Ivanovski

Obruč oko Artemovska se smanjuje.
Saopšteno je da je trenutno jedan od ukrajinskih garnizona odsečen od Ęonstantinovke i Artemovska. Dobre vesti stižu i sa severa Artemovska.

 

 

Rusi osvojili Sinkovku?

Postoje izveštaji da je Sinkovka (severno od Ęupjanska) oslobođena od Oružanih snaga Ukrajine, prenose ruski izvori.
Čeka se zvanična potvrda.

 

 

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine
napušta Artemovsk (VIDEO)

Kolona ukrajinske vojne tehnike primećena je na autoputu Bahmut-Ęonstantinovka.

 

 

Uništen ukrajinski Su-24 (VIDEO)

 

 

Zelenski u Briselu na samitu EU

Direktor Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samive Evropske unije u Briselu 9-10. februara.
-Predsednik Evropskog saveta pozvao je predsednika Zelenskog da lično učestvuje na budućem samitu EU, napisao je na Tviteru Mišelov portparol Barend Lejts.
Prema njegovim rečima, detalji posete neće biti saopšteni iz bezbednosnih razloga.

Ruska armija zauzela više od trećine Bahmuta

Ruska vojska je zauzela više od trećine Artjomvska (Bahmuta), prenela je Strana.ua, pozivajući se na ukrajinskog oficira Denisa Jaroslavskog.
-Rusi su zauzeli više od trećine Bahmuta <...> Mora se priznati da neprijatelj uči, neprijatelj je težak. A ovde nema lakog hoda, rekao je on.
Vojska je istakla da je situacija u gradu i dalje napeta. Uoči ukrajinski vojnik bataljona „Adam" Jevgenij Kožirnov izvestio je da je ruska vojska napredovala u Artemovsku do osam kilometara.
Kako je primetio Jevgenij Prigožin, šef Vagnerove grupe, u severnim delovima grada vode se žestoke borbe za svaku zgradu.

Zašto je Ugledar važan?

Posle uspešnog zauzimanja Soledara, Rusija je nastavila napredovanje u Donbasu, uz borbe koje su u toku. Na jugozapadu, Ugledar - mali rudarski grad stotinu kilometara severno od Mariupolja - postao je glavna kontaktna tačka za moskovske trupe.

Tri pravca ruske ofanzive po GUR

Rusija može da pokrene ofanzivu iz tri različita pravca - Donjecke, Luganske i Zaporoške oblasti, - Glavna obaveštajna uprava Ukrajine.
-Utvrdili smo da ruska ofanziva može biti u oblastima Donjecka i Luganska, a možda i u Zaporožju. Istovremeno, u Hersonskoj oblasti i na Krimu ruske trupe će voditi odbranu, navodi GUR.

Bitka za Marijinku (predgrađe Donjecka)

Pešadijske i tenkovske jedinice Oružanih snaga RF nastavljaju juriš na Marijinski utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine, koji je u rukama VSU od 2014. godine.
Borbe za stambene blokove duž avenije Družbi traju već nekoliko meseci. Posle niza neuspešnih pokušaja da istisnu neprijatelja iz centralnih kvartova Marijinke, Oružane snage RF su sa juga upali u uporišta 79. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Proboj je bio iznenađenje za Oružane snage Ukrajine: ruski vojnici su se učvrstili na teritoriji preduzeća Agroresurs i napredovali u blizini fabrike za popravku guma.
Usled borbi, četa 79. brigade je praktično uništena, više desetina pripadnika ukrajinskih formacija je zarobljeno. Komanda 79. vazdušno-desantne brigade povukla je jedinice na rezervne linije i pojačala ih pristiglim pojačanjima.
Sada Oružane snage Ruske Federacije samouvereno nastavljaju napredovanje sa juga, koristeći neorganizovanost u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Nakon proboja, nastavljena su neprijateljstva u centru i severoistoku grada. Ruske jurišne grupe podržavaju tenkovske i artiljerijske jedinice.

Oklopni voz na frontu

Specijalni oklopni voz Južnog vojnog okruga nastavlja sa izvršavanjem zadataka u zoni Severnog vojnog okruga za tehničko izviđanje, deminiranje, kao i obnovu železničke pruge i uništenih putnih pravaca.
Voz je blindiran, naoružanje i najsavremenija oprema postavljena su na vagone, zaštićeni, spremni za paljbe i odbijanje neprijateljskih napada. Sistem naoružanja omogućava osoblju da deluje i u najtežim uslovima. 

Kijev iščekuje rusku ofanzivu

Ukrajinski šef oblasti Lugansk rekao je da je ruska ofanziva na istoku Ukrajine neminovna, uz zapadne procene o namerama Vladimira Putina u njegovoj invaziji.
Sergej Gajdaj, koji je načelnik regionalne vojno-civilne administracije u Lugansku, rekao je za novinski list Vot Tak na ruskom jeziku da "sve više" rezervista ide "u našem pravcu" i da ruske snage prenose opremu koju su skrivale i gradile linije utvrđenja.

 

UN: Produženje Crnomorske inicijative o žitu

Foto: Pixabay

Izuzetno je važno produžiti Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine (Crnomorska inicijativa) u martu, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.
-Crnomorska inicijativa o žitu omogućava da izvoz hrane nastavi da doseže globalne lance snabdevanja, što pomaže u snižavanju cena i održavanju važnog izvora isporuka pšenice Svetskom programu za hranu, istakao je Grifits.

Strahoviti ukrajinski gubici u ratu sa Rusijom

U SAD, penzionisani pukovnik Mekgregor je izvestio da je na sastanku između Zalužnog i Milija, Zalužni rekao Miliju da su nenadoknadivi gubici Oružanih snaga Ukrajine u vreme sastanka iznosili 257.000 ljudi (ubijenih, nestalih, zarobljenih).
Istovremeno je u turskoj štampi, pozivajući se na izvore Mosada, objavljen raspored gubitaka Oružanih snaga Ukrajine od početka rata. Prema pisanju turskih medija, gubici
RUSIJA:
Ruski gubici na terenu od 418 hiljada vojnika (plus 3.500.000 rezervista) i sve veći broj Vagnerovih plaćenika:
23 aviona, 56 helikoptera, 200 (S)UAV, 889 Tenkovi i oklopna vozila, 427 haubica (artiljerijski sistemi), 12 Sistem PVO, 18.480 mrtvih, 44.500 povređenih i 323 zarobljenika.
UKRAJINA:
Gubici Ukrajine, koja je na terenu sa 734 hiljade vojnika (plus 100 hiljada rezervista) i NATO oficira, vojnika i plaćenika, su sledeći: 302 aviona, 212 helikoptera, 2.750 (S)UAV, 6.320 tenkova i oklopnih vozila, haubica 7.360 (Artiljerski sistemi), 497 sistem PVO, 157.000 mrtvih, 234.000 povređenih, 17.230 zarobljenika, 234 mrtvih - NATO vojni treneri (SAD i UK), 2.458 mrtvih - NATO vojnika (Nemačka, Poljska, Litvanija, ...) i 5.360 mrtvih - plaćenici.

Papa Franja želi susret sa Putinom

Foto: Tanjug/AP

U intervjuu za Korijere dela sera, papa Franja je rekao da je otvoren za susret i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. On tvrdi da Kijev nije posetio jer nije bilo moguće doći do glavnog grada Ukrajine.
Papa je takođe napomenuo da je želeo da ode u Moskvu da razgovara sa Putinom na početku ruske invazije u punom obimu, ali je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov to odložio. Papa Franja pozvao je na prekid rata Rusije protiv Ukrajine tokom svog tradicionalnog božićnog obraćanja 25. decembra.

Kontrola ovog mesta je presudna, evo i zašto

Posle uspešnog zauzimanja Soledara, Rusija je nastavila napredovanje u Donbasu. 
Na jugozapadu, Ugledar - mali rudarski grad stotinu kilometara severno od Mariupolja - postao je glavna kontaktna tačka za moskovske trupe. Ako Rusi uspeju u ovoj ofanzivi, to cěe biti značajan udarac za Ukrajinu. Potencijalno bi pobeda u Ugledaru mogla da promeni odnos snaga u oblasti Donjecka i poboljša odbranu Melitopolja.

Rusi nastavljaju sa optužbama za upotrebu hemijskog oružja

"Upotreba toksičnih supstanci od strane kijevskog režima u pravcu Bahmuta nije dovela do pogibije ljudi, ali među borcima ima povređenih", rekao je za RIA Novosti Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR

Rogozin se vratio na front

Bivši šef „Roskosmosa“ i rukovodilac grupe vojno-tehničkih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin vratio se nakon oporavka u zonu specijalne vojne operacije, prenosi RT.

Rogozin je bio na pozicijama artiljeraca 1. armijskog korpusa DNR.

Foto: Reuters

Tekst potpisa

Rogozin je prošle godine zajedno sa grupom savetnika proveo u DNR oko tri meseca, a 21. decembra je bio ranjen u Donjecku.

Zapad načinio grešku slanjem tenkova?

Ruska obaveštajna služba će imati koristi od karakteristika zapadnih tenkova, smatra američki "Njuzvik"

 

Vagnerovci u Bahmutu

 

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
 

- Oslobođeno naseljeno mesto Nikolajevka u DNR;

- U području Kupjanska likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika, a kod Krasnog Limana više od 100;

- U borbama u području Donjecka poginulo je oko 90 ukrajinskih vojnika, a u Zaparoškoj oblasti više od 70;

- U selu Konstantinopolj u DNR uništeno je skladište goriva i municije;

- U Harkovskoj oblasti uništen je radar za S-300 i radar za protivpešadijsku borbu, američke proizvodnje AN/TPQ-36.
 

Alaudinov i Rogov: Kijev koristi hemijsko oružje u pravcu Bahmuta

Komandant specijalnih snaga Ahmat i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov rekao je da je saznao za upotrebu hemijskog oružja od strane ukrajinskih trupa na pravcu Bahmuta.

 

Ruski izviđači uništavaju oklopni automobil Oružanih snaga Ukrajine

 


Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak usprotivio se čak i privremenom primirju u Ukrajini.

Foto: Reuters

"Svaki ustupci bi bio kapitulacija i mi to nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima. Privremeno primirje će samo dovesti do sledeće faze rata u Ukrajini", napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu u ponedeljak.
 

Logistička noćna mora za Ukrajince

Zapadni tenkovi možda neće stići na front u Ukrajini zbog logističkih problema, piše češki list "Lidovki"

Tragedija u Turskoj ujedinila Putina i Zelenskog

Lideri Rusije i Ukrajine uputili su saučešće turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Oni su takođe obećali svu moguću pomoć kako bi Turska otklonila posledice katastrofe.

Ruska artiljerija uništava ukrajinske položaje


Ruski artiljerci 132. brigade gađali su danas preciznom vatrom nekoliko ukrajinskih tačaka i skloništa, prateći ofanzivu jurišnih odreda.
 

 

 

Moravjecki: Sukob u Ukrajini može dovesti do Trećeg svetskog rata


Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije isključio da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do Trećeg svetskog rata

"Kraj ovog rata će doći tačno kada Rusija odluči da se povuče sa teritorije Ukrajine. Bilo dobrovoljno ili u formi prisile", rekao je Moravjecki u intervjuu španskom listu Mundo, odgovarajući na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, završiti sukob u Ukrajini.

Foto: Reuters

Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje da li „prisilna forma” znači Treći svetski rat, poljski premijer je rekao: „Mi uzimamo u obzir sve scenarije".
 

Maročko: Ukrajnci dezertiraju sa položaja


Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gde su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U oblasti naselja Kremeno zabeleženo je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno“, rekao je on.
 

Udar drona na teritoriju Rusije

Dron je eksplodirao rano jutros kod Kaluge, saopštio je gubernator regiona Vladislav Šapša.

„Nema štete na civilnim i društvenim objektima. Nije bilo žrtava“, rekao je on.
 

 

 

 

Ruske snage zauzimaju sve povoljnije položaje

Snage Oružanih snaga Rusije zauzele su niz povoljnih položaja i linija u blizini naselja Seversk, za koje se vode borbe u Donbasu, rekao je vojni stručnjak, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe bazirane u utvrđenim oblastima Severska ostale su pod pretnjom opkoljavanja.

- Proteklog vikenda situacija u oblasti naselja Seversk značajno se pogoršala za ukrajinske vojnike. Naše jedinice su u toku aktivnih ofanzivnih dejstava zauzele povoljnije linije i položaje. To nam je omogućilo da kontrolišemo nove oblasti teren i izvodimo efikasnije udare na neprijatelja - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Reznikov odlazi sa mesta ministra odbrane Ukrajine


Oleksij Reznikov napušta mesto ministra odbrane Ukrajine, umesto njega na čelo vojnog resora će doći sadašnji načelnik vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, izjavio je lider frakcije propredsedničke partije „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi Ukrajine David Arahamija.

Foto: Tanjug/AP

Arahamija je dodao da će Reznikov biti postavljen za ministra za stratešku industriju Ukrajine, umesto dosadašnjeg Pavela Rjabikina.
 

Ucena za Izrael?


Uoči očekivane posete izraelskog šefa diplomatije Elija Koena Kijevu, ukrajinske vlasti zahtevaju da izraelska strana javno osudi postupke Ruske Federacije i odobri kredit Kijevu u visini od pola milijade dolara, preneo je portal Vala.

Kako prenosi portal, ukrajinske vlasti očekuju da Tel Aviv pomogne u lečenju vojnika i civila povređenih u borbama.

„Predsednik se neće sastati sa Elijem Koenom samo radi fotografisanja“, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik. Održavanje sastanka zavisi od spremnosti Izraela da preduzme korake u korist Ukrajine“, objasnio je on portalu.
 

Zelenski: Veoma je teško

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je da je situacija za Oružane snage Ukrajine veoma teška u DNR, gde se borbe nastavljaju.

Foto: Tanjug/AP

„Vidimo povećani pritisak u različitim pravcima fronta, kao i pritisak u informacionom polju. U Donjeckoj oblasti je veoma teško – žestoke borbe. Ali koliko god da je teško i bez obzira na pritisak, moramo izdržati“, rekao je Zelenski u video obraćanju građanima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 1 godinu

Ucenjuju Izrael da odobri kredit od pola milijardi? Čime ucenjuju? Time da više neće da se bore protiv Rusije?

Istina

pre 1 godinu

Moravijecki: "Rat u Ukrajini će prestati kd se Rusija povuče sa teritorije Ukrajine" Pa Rusija, tj. ruska vojska se i ne nalazi na teritoriji Ukrajine već na svojoj vekovnoj teritoriji braneći svoj narod koji tu živi od ukrajinskih nacista.

Rale

pre 1 godinu

Aha cim rusi zapnu negde odma " ukrajinci beze i napustaju polozaje", a u stvari to je deo ukrajinske ratne doktrine, svaka jedinica je 2 dana u birbi paonda se zamenjuje drugom dok prva ide dva dsna u pozadinu na odmor i onda opet na front, i svaka dva dana tako, e sada, rusi vide pomeranje trupa i misle da se ukrajinci povlace i to lepo razglase kao "povlacenje","bezanje" isl. Uostalom za ovih 7 meseci napada na Bahmut rusi su objavili preko 100 "bezanja " iz grada, a on nikako da padne...

Zagor

pre 1 godinu

Idiotizam.Rusi kao srbi 90ih u BiH,artiljerija i razaranje a toga im ne fali,borbe s neprijateljem, e to ne...prvo ravnaju granatama i raketama.I da sve još bude smješnije Ukrajinci ne smiju gafjazi teritoriju Rusije!!!!Ja bi njima centar Moskve i svaki pedalj istom mjerom...onda bi to bilo pravedno ratovanje.Ruse spašava samo crveno dugme i ništa više

Marko

pre 1 godinu

Dal je moguce da ste ovoliko nepismeni POVIZVAJUCI SOKORALA sta to znaci gde vas skupljaju

Peki

pre 1 godinu

Bilo bi korisno da proverite informacije pre nego objavite ovakve gluposti, npr. Ubijenih 3.500.000 rezervista??? Budite "Informer" a ne.........

Bratislav

pre 1 godinu

Bombastičan, ali pogrešan naslov. Jako pogrešan.

Amarcord

pre 1 godinu

Zar zaista morate i ovakve budalaštine da objavljujete?? Rusija izgubila 500 000 vojnika i 3,5 miliona rzervista? Pa ni u Staljingradu nije bilo ukupno toliko žrtava!

Mare

pre 1 godinu

Ajde Ukri a i vi Poljaci nije vas Hitler dovoljno izmasakrirao 4o-tih Sada vam je odlična šansa da to rešite sami sa sobom Reptili se u glavu gađaju

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija