• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

05.02.2023

22:43

MOSKVA I TEHERAN SPREMAJU 6.000 DRONOVA ZA UKRAJINU! ŽESTOKE BORBE U DONJECKU, vojnici OSU napuštaju položaje i tehniku! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

MOSKVA I TEHERAN SPREMAJU 6.000 DRONOVA ZA UKRAJINU! ŽESTOKE BORBE U DONJECKU, vojnici OSU napuštaju položaje i tehniku! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 347. dan

Žestoke borbe u Donjeckoj oblasti! Zelenski "Rusi pojačavaju pritisak"

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da se u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje vode žestoke borbe i da Rusija pojačava pritisak uoči prve godišnjice početka rata, prenosi Tanjug
"Veoma je teško u Donjeckoj oblasti, ali koliko god da je teško i koliko god da je jak pritisak, moramo da izdržimo", poručio je Zelenski u redovnom noćnom video obraćanju. Dodao je da za Ukrajince nema alternative tome "da se brane i da pobede", prenosi Rojters.
Naveo je i da Rusija dodato vrši pritisak "kako bi nadoknadila gubitke koje je pretrpela prošle godine". "To vidimo na različitim delovima fronta, ali i kada je reč o informacijama", rekao je Zelenski. (Kraj) sku/gri

Smenjen ministar odbrane Ukrajine

Oleksej Reznikov smenjen je sa mesta ministra odbrane Ukrajine, prenose strani mediji.
Podsetnimo, ranije danas, najavljeno je da bi Reznikov uskoro mogao da napusti funkciju ministra odbrane Ukrajine <
Ukrajinskog ministra odbrane Reznikova zamenicěe, kao što je najavljeno, šef vojne obaveštajne službe, Kirilo Budanov.

Rusi napreduju u Harkovu: Ukrajinci beže (FOTO)

Vojnici 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine pobegli su iz naselja Sinkovka u Kupjanskom okrugu u oblasti Harkov, napustivši oružje i oklopna vozila.
Izveštava se da su mobilisani iz Lavova pobegli, obukli se u radne uniforme i seli na građevinsku opremu dopremljenu iz Lavovske oblasti.
Takođe je poznato da ruske trupe izbijaju Oružane snage Ukrajine sa periferije naselja Dvurečnoje i Grjanikovke, krećući se ka Ęupjansku.

Zelenski uveo sankcije za još 200 ruskih kompanija

Predsednik Ukrajine Volodimirr Zelenski potpisao je ukaz kojim se uvode sankcije protiv 200 kompanija i preduzecěa ruske atomske industrije, uključujucěi „Rosatom", kao i njegove filijale.
"Stupila je na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o sankcijama protiv ruske atomske industrije. I ovo nije poslednja odluka u vezi sa ovom ove njihove industrije", rekao je Zelenski u video obracěanju objavljenom na njegovom Telegramu.

Volstrit džornal: Moskva i Teheran
planiraju fabriku dronova u Rusiji

Moskva i Teheran žele da izgrade fabriku u Rusiji koja bi mogla da isporuči više od 6.000 dronova za rat u Ukrajini, navodi se u izveštajima, koje prenosi Volstrit džornal.
List navodi da dve vlade napreduju sa planovima i da je iranska delegacija u januaru otišla u Rusiju da poseti planiranu lokaciju.
Bilo je kontroverzi oko isporuke iranskih bespilotnih letelica Rusiji koje su korišćene u ratnim dejstvima.
Iran je prvobitno tvrdio da je isporučio bespilotne letelice pre izbijanja rata u Ukrajini.
Međutim, kako tvrdi Gardijan, dokazi iz Ukrajine sugerišu da su se isporuke dronova iz Irana ubrzale dok se sukob još više produbljuje.

Zelenski u klopci?

Foto: Reuters/Printscreen Twitter/Google Earth/Fotomontaža

Ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom preti opasnost od gubitka vlasti zbog značajnog slabljenja položaja američke Demokratske partije na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom, rekao je danas bivši savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučmea, Oleg Soskin.
On je objasnio da je pozicija republikanaca sve jača zbog lošeg psihičkog i fizičkog stanja Bajdena, ali i skandala koji se povezuju sa njegovim sinom Hanterom Bajdenom. Ovo sve narušava imidž sadašnjeg američkog predsednika, ocenio je Soskin.

Reznikov: Izrael obećao Kijevu
tehnologiju za upozoravanje na rakete

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov potvrdio je informacije da je Izrael obećao da će Kijevu isporučiti tehnologiju za upozoravanje na rakete i dronove.
- Istina je. Oni (Izrael) su nam ovo (tehnologiju za upozoravanje) obećali - rekao je Reznikov, prenosi agencija Ukrinform.
Reznikov, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje kada će Kijev dobiti ovu tehnologiju.
Ranije ambasador Ukrajine u Izraelu Evgenije Kornijčuk izjavio da postoji dogovor sa izraelskom stranu da se Kijevu preda ova tehnologija za upozoravanje.

Rusi vladaju nebom Ukrajinski pilot
otkrio u čemu je najveći problem

Ukrajinski pilot upozorava da je svakim danom bliži trenutak kada u Ukrajini više neće biti aktivnih vojnih aviona
Pilot sa pozivnim znakom Jus je u intervjuu za Fajnenšel tajms priznao da se ukrajinska avijacija suočava sa ozbiljnim problemima.
Zbog nedostatka pilota i rezervnih delova za avione, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo značajno zaostaje za ruskom avijacijom.
Svakim danom bliži se trenutak kada u Ukrajini više neće biti aktivnih vojnih aviona koji nestaju jedan za drugim, deli mišljenje ukrajinski pilot Jus. Pilot ukrajinskog borbenog aviona MiG-29 rekao je da avion ima radar star 40 godina tako da nije mogao da pogodi ni neprijateljski dron ili projektil.

Uništeno NATO oružje (VIDEO)

 

 

NATO samohodni top M109, ranije uništen kod Artjomovska, odvozi se na prikolici
Udarne bespilotne letelice uništavaju opremu OSU
Operater udarne bespilotne letelice 132. brigade 1. armijskog korpusa (bivša 3. brigada NM DNR) pogodio je dobro usmerenim bacanjem bombe pikap Oružanih snaga Ukrajine.

 


Ruska vojska uništila šest diverzantskih grupa OSU

Ruska vojska zaustavila je aktivnosti šest diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.
Uništeno je do 35 ukrajinskih vojnika, borbeno oklopno vozilo i dva vozila.

 

 

MO Rusije: Uspešna borba kod Krasnog Limana

U području Kupjanska ruska artiljerija je likvidirala 35 militanata, dok je kod Krasnog Limana taj broj je prešao 120 ukrajinskih vojnika, saopštilo je MO Rusije.
Navodi se i da su ruske jedinice u ofanzivi kod Donjecka zauzele povoljnije položaje, likvidirano je preko 115 neprijateljskih vojnika, dok su uništena borbena vozila i haubice D-20 i D-30.

Britanska obaveštajna služba: Bahmut postaje sve izolovaniji

 

 

Sa takvim kitnjastim rečima u Velikoj Britaniji govore o predstojećem opkoljavanju grada. Sada, prema Britancima, postoji nekoliko puteva snabdevanja Artemovska, dok „Vagnerovci pucaju na jedan od glavnih puteva za Bahmut" (drugim rečima, najpogodniji i najpotpuniji).

Kijev: Imamo dovoljno rezervi za rusku ofanzivu

Ukrajina očekuje moguću veliku rusku ofanzivu ovog meseca, ali Kijev ima rezerve da obuzda moskovske snage iako sve najnovije vojne zalihe Zapada neće stići na vreme, rekao je u nedelju ukrajinski ministar odbrane.
Aleksij Reznikov rekao je na konferenciji za novinare da bi Rusija mogla da pokrene novi napad tokom februara oko prve godišnjice svoje invazije, ali da, kako tvrdi, resursi Moskve nisu spremni sa vojne tačke gledišta.

Moskva tvrdi da Kijev sprema u Kramatorsku
operaciju pod "lažnom zastavom"

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema da digne u vazduh zgrade u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, za šta bi potom optužili Moskvu za ratni zločin.
Kao navodi Rojters, Ministarstvo nije pružilo nikakve dokaze za te tvrdnje, koje je iznelo u objavi na društvenim mrežama.

Fajnenšel tajms: Kijev će imati
velike probleme sa abramsima

Borbenim tenkovima Abrams, koje su SAD obećale da će poslati Ukrajini, potrebna je značajna logistička podrška, preneo je Fajnenšel tajms pozivajući se na stručnjake.

 

Ruski dron uništavaja opremu Oružanih snaga

Operater udarnog drona 132. brigade 1. armijskog korpusa (bivše 3. brigade NM DNR) uništio je kamionet Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Benet: Odlučili su da razbiju Putina

Pregovori predstavnika Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine, u kojima je kao posrednik učestvovao tadašnji izraelski premijer Naftali Benet, prekinuti su na inicijativu zapadnih zemalja, saopštio je Benet u intervjuu izraelskom 12 kanalu

Ruski tenkisti uništavaju ukrajinske snage


Tenkisti 114. brigade 1. Donjeckog armijskog korpusa osujetili su planove Ukrajinaca da se evakuišu. Borbeno vozilo ukrajinske pešadije, podvrgnuto masovnom granatiranju, ostavilo je svoje vojnike na milost i nemilost ruskih snaga.
 

 

 

Evropska unija zabranila uvoz ruskih naftnih derivata

Prema rečima Ivana Abramov, prvog zamenik predsednika Ekonomskog komiteta Ruske Federacije, ove mere će dovesti do toga da će energenti za Evropu poskupeti i to će dovesti do povećanja cena osnovnih dobara i usluga.

 

Mobilizacija u Ukrajini

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
 

- U području Kupjanska ruska artiljerija je likvidirala 35 militanata,dok je kod Krasnog Limana taj broj je prešao 120 ukrajinskih vojnika;

- U ofanzivi kod Donjecka ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje, likvidirano je preko 115 neprijateljskih vojnika, dok su uništena borbena vozila i haubice D-20 i D-30;

- U području Ugljedara uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine;

- Haubica D-30 i samohodna haubica „Akacija“uništene su u pravcu Hersona.
 

Eksplozije u Očakovu, Nikolajevska oblast

 

 

Reznikov napušta funkciju?

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov će verovatno biti razrešen ministarske funkcije sledeće nedelje, izvestila ukrajinska novinska agencija "Ukrajinska pravda", pozivajući se na vladine i vojne izvore


Bacanje zapaljive municije na položaje Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra
 

 

 

Rusi pojačavaju flotu najmodernijom fregatom

Višenamenska fregata „Admiral Golovko“ uskoro treba da postane deo ruske flote. Time se, kako kažu ruski vojni eksperti, osigurava bezbednost Rusije ne samo sa mora, nego i sa kopna

 

Pogođena zgrada Univerziteta u Harkovu

 

 

Uhapšen poznati nemački fudbaler zbog špijunaže

Karsten Linke uhapšen je u decembru 2022. godine u Nemačkoj pod optužbom za izdaju, a Dejli Telegraf je sada objavio njegov identitet

 

U Bahmutu borbe "za svaku ulicu"

Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner" potvrdio je da se u severnom Bahmuta vode borbe bukvalno „za svaku ulicu“.

Foto: Tanjug/AP

„Oružane snage Ukrajine se nikuda ne povlače. Bore se do poslednjeg. U severnim kvartovima Artjomivska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište“, navodi reči pres-služba Prigožina na Telegram kanalu.
 

Benet: Zelenski me je molio da razgovaram sa Putinom

Bivši izraelski premijer Naftali Benet ispričao je u intervjuu izraelskom 12 kanalu da ga je ruski lider Vladimir Putin na početku specijalne operacije u Ukrajini uverio da ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom nije ugrožen život.

 

Pucano na predsednika Severne Osetije


Predsednik Severne Osetije Sergej Menjajlo napisao je na Telegramu da je bio meta napada u Zaporoškoj oblasti.

„Niko nije povređen“, rekao je on.

Foto: AP/Photo

Dmitrij Medvedev i Sergej Menjajlo

Menjajlo je ovo nazvao "običnim incidentom u ratnoj zoni".

„I dalje ostajem ovde (Zaporoškoj oblasti)“, dodao je Menjajlo.

On je potvrdio da je došao u Zaporošku oblast da obiđe položaje na kojima se nalaze dobrovoljci iz Severne Osetije i da razgovara sa njima.
 

Dogovor Šolca i Zelenskog


Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da postoji dogovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Šolc je, u intervjuu za Bild, na pitanje da li postoji dogovor sa predsednikom Zelenskim da se oružje sa Zapada koristi samo na teritoriji Ukrajine i da njime neće biti napadana teritorija Rusije, odgovorio da "o tome postoji konsenzus".

Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

Nemački kancelar je izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da Rusiji „opet prete nemački tenkovi“ ocenio kao "deo niza nejasnih istorijskih poređenja kojima Putin opravdava napad na Ukrajinu". Šolc je ocenio da Rusija vodi nemilosrdan rat protiv Ukrajine i da ništa ne može opravdati taj rat.

Govoreći o isporuci nemačkih tenkova Ukrajini, Šolc je rekao da je Nemačka pažljivo odmeravala svaku isporuku oružja, tesno je koordinirajući sa saveznicima, pre svega sa Amerikom. Prema rečima nemačkog kancelara, takav zajednički pristup sprečava eskalaciju rata.

Zelenski poslao zabrinjavajuću poruku Ukrajincima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija duž linije konfrontacije na istoku Ukrajine postala veoma teška, jer je Rusija uvela dodatne trupe u borbene aktivnosti.

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪Ruski i ukrajinski zvaničnici razmenili su 63 ruska ratna zarobljenika za 116 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

▪Ruske trupe su izvele ograničene ofanzivne operacije severozapadno od Svatova i nastavile ofanzivu u oblasti Kremine.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivna dejstva na području Bahmuta i Ugljedara.

 

 

Borbe za južni deo Bahmuta


Borci grupe "Vagner" saopštili su Sputnjiku da su u toku teške borbe za južne četvrti Bahmuta. Za dva dana ofanzive na neprijateljske položaje, Vagnerovi snajperisti su uništili grupu gruzijskih plaćenika.

Od januara plaćenici nisu bili prisutni u ovim područjima, a sada Kijev baca sve više novih jedinica, nadoknađujući gubitke za račun mobilisanih.
 

Kanada poslala "leopard"

Prvi od četiri tenka "leopard 2" koja je Kanada obećala Kijevu, poslat je iz Kanade u Ukrajinu, saopštila je ministarka nacionalne odbrane ove severnoameričke zemlje Anita Anand.

"Borbeni tenkovi dolaze u pomoć Ukrajini. Prvi kanadski Leopard 2 je na putu", napisala je ona na Tviteru.

Anandova je pojasnila da je avion kanadskog vazduhoplovstva sa opremom poleteo iz Halifaksa (Nova Škotska). Ranije je saopšteno da kanadska vojska ima 112 tenkova "leopard", od kojih će 4 biti prebačeni u Kijev.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Jevgenij Prigožin, osnivač i komandant grupe Wagner, rekao je danas da se ""vojnici u Artamovsku ( Bahmut) bore za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište protiv ukrajinskih snaga koje se ne povlače nego uporno bore i ginu do poslednjeg nanoseći nam gubitke...." Eto toliko o onim vestima "ukrajici beže" , "ukrajinci se masovno predaju " i slične gluposti, ako ovaj čovek tako kaže onda je to tako, čak i Denis Pušlin potvrđuje o jakom ukrajinskom otporu u Bahmutu.

Normalac

pre 1 godinu

Koristite reč "uspeh" kada pišete o akcijama ruskog agresora?!? Hulje kgb-ovsko-informbirovske, gorećete u paklu vaše sramne fašističke propagande.

mILENKO

pre 1 godinu

Srbijanski prorusi ,piši velika srbija PRoPalO! https://www.youtube.com/watch?v=5b6BB1tyvRg

sledeća vest

Vesti

Ovo je prva pomoć u slučaju da vas ugrize zmija! Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji: "Sada je vreme kad ulaze u kuće!"
Društvo

Ovo je prva pomoć u slučaju da vas ugrize zmija! Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji: "Sada je vreme kad ulaze u kuće!"

Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji, Vladica Stanković, golim rukama hvata ove gmizavce, a njegovi snimci svake godine iznova nas iznenade. Nakon što je dečaka (4) ujela zmija otrovnica u Leskovcu, dok se igrao blizu kuće, mnogi su se zapitali da li zaista treba da se zabrinemo. Vladica Stanković otkrio je da je ova sezona udarna za njega, a snimci koje nam je poslao dokazuju koliko posla ima.

08.07.2024

10:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija