• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

07.02.2023

22:16 >> 15:34

Zapad pada na kolena! Stotine "leoparda 1" ide na front! Ukrajinci nemaju municije! Vagnerovci pretukli ranjenog komandanta?

Tanjug/AP

Vesti

Zapad pada na kolena! Stotine "leoparda 1" ide na front! Ukrajinci nemaju municije! Vagnerovci pretukli ranjenog komandanta?

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 349. dan

Udarni avioni oslobodili naselja u zoni sprecijane operacije

Udarni avioni Vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije, uz podršku artiljerije, oslobodili su naselja u zoni sprecijane operacije

Ruski jurišni avioni deluju uz masovnu vatrenu podršku artiljerijskih posada i posada borbenih vazdušno-desantnih vozila BMD-2. Vatra iz mitraljeza potiskuje snajperske položaje neprijatelja.

"Zapad pada na kolena"

 

 

Stotinu "leoparda 1" ide u Ukrajinu

Holandija će zajedno da Nemačkom i Danskom isporučiti Ukrajini 100 tenkova "leopard 1" i municiju, saopštio je holandski ministar odbrane.

"Ukrajinci izmučeni, nemaju municije"

"Ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke u Donbasu, kao i da se vojnici žale na nedostatak oružja i municije", piše Njujork tajms. List navodi da je u jednoj od bolnica blizu fronta, na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, mrtvačnica bila prepuna tela ukrajinskih vojnika, dok su u drugoj bolnici nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, kao i da su gotovo celog dana pristizala vozila hitne pomoći. "Ukrajinski vojnici, izmučeni posle gotovo 12 meseci žestokih borbi... govore da imaju tenkove i artiljeriju, ali da ni jednog, ni drugog nemaju dovoljno, a da municije imaju mnogo manje nego protivnik", navodi list.

Vagnerovci pretukli svog komandanta?

Ukrajina je objavila šokantni video na kom se vidi kako ruski borci odvlače teško ranjenog komandanta sa fronta, a zatim ga krvnički tuku nečim što podseća na lopatu

Foks njuz: Amerika napravila 3 katastrofalne greške u Ukrajini

Američka strategija prema Ukrajini sadrži niz grešaka koje ne samo da će dovesti Kijev do poraza, već i potkopati odbranu Vašingtona, prenosi Foks njuz


Amerika u decembru povećala i izvoz i uvoz iz Rusije

Sjedinjene Države su u decembru prošle godine povećale izvoz u Rusiju na 112,8 miliona dolara u poređenju sa 62,6 miliona koliko je ostvareno u novembru, a kada je reč o uvozu on je u poslednjem mesecu prošle godine povećan na 638,4 miliona dolara dok je u novembru ta brojka iznosila 594,3 miliona dolara.

Zbog antiruskih sankcija pokazatelji su, međutim, daleko niži nego u decembru 2021. godine kada je američki izvoz u Rusiju iznosio 547,3 miliona dolara, a uvoz iz Rusije – skoro 1,9 milijardi dolara.
 

Alaudinov: Kijev se sprema na povlačenje

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR uoči mogućeg povlačenja, saopštio je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.

Vagnerovci u Bahmutu: Vode se borbe u stambenim zgradama

 

 

Šojgu: Stravični gubici ukrajinskih snaga, oružje Zapada od male pomoći

Ruske snage nastavljaju da „melju“ naoružanje koje Zapad isporučuje Kijevu, a ukrajinske snage su u januaru izgubile preko 6.500 vojnika, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Udar ruskih minobacača na ukrajinske pozicije u blizini Makejevke

 

 

Kijev: Možemo da napadamo ciljeve u Rusiji i oružjem naše proizvodnje

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da ukrajinska vojska može da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije uz pomoć oružja koje je proizvedeno u Ukrajini.

„Što se tiče ruske teritorije, niko nam ne zabranjuje da uništavamo ciljeve uz pomoć oružja proizvedenog u Ukrajini. Imamo li takvo oružje? Da“, rekao je Danilov televizijskom kanalu Si-En-En.

Šojgu: Ruske snage oslobodile Soledar, uspešne operacije u području Ugljedara i Artjomovska

Oružane snage Rusije su u pravcu Donjecka i Zaporožja oslobodile Soledar, Kleščejevku, Podgorno, Krasnopolje, Blagodatno, Lopkovo i Nikolajevku, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Trenutno se uspešno razvijaju vojne operacije u području Ugljedara i Bahmuta“, dodao je on.


Kijev će zatražiti lovce na Minhenskoj konferenciji

Na predstojećoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti Kijev planira da zatraži borbene avione i rakete dugog dometa, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

„To je za nas prioritetno pitanje“, rekao je Kuleba, istakavši da će se na konferenciji razgovarati o ulasku Ukrajine u NATO i „budućnosti Rusije“.

Foto: Reuters

 

Minhenska bezbednosna konferencija biće održana od 17. do 19. februara, uoči godišnjice početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
 

Republikanci za podelu Ukrajine?

Brojni predstavnici Republikanske partije u američkom Kongresu zalažu se za to da Ukrajina odustane od dela svoje teritorije u korist Rusije, piše list „Vašington post“

 

Ruski "BM-21 Grad" uništava ukrajinske položaje

 

 

 

Vrhovna rada Ukrajine podržala imenovanje generala Maljuka za šefa SBU

Parlament Ukrajine podržaće imenovanje generala Vasilija Maljuka za šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštio je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko.

„Za šefa Službe bezbednosti Ukrajine imenovan je general Vasilij Maljuk. Vrhovna rada je potvrdila odgovarajuću preporuku predsednika Ukrajine“, napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu.

Maljuk je bio šef službe bezbednosti od jula 2022. godine, a od avgusta je i član Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Njegov prethodnik Ivan Bakanov je udaljen s funkcije šefa SBU ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zbog optužbe za veleizdaju.
 

Saldo: Ukrajinci se spremaju da odu iz Hersona


Ukrajinska vlada iznosi vredne stvari iz Književnog muzeja Hersona jer znaju da će morati da napuste grad, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo.

"Imam informaciju da su počeli da iznose vredne stvari iz Književnog muzeja“, rekao je Saldo lokalnoj televiziji Tavrija.

Prema njegovim rečima, reč je, između ostalog, o vrednoj slici, koja prikazuje pogled na stari Herson.

„Pošto će da izvoze raritete, to znači da se spremaju da odu“, dodao je Saldo.
 

Rusi postigli uspeh u Seversku


Ruska vojska je postigla određene uspehe u području Severska, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, za napredovanje prema Krasnom Limanu potrebno je da se oslobodi Seversk.

Situacija na granici Belorusije i Ukrajine - opasna

„S vojne tačke gledišta, naravno, najopasnija situacija za nas je u južnom pravcu. Zašto? Zato što je zemlja u ratu i tu se nalazi značajan broj jedinica Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane. Tu vidimo prilično ozbiljne provokativne akcije", rekao je Dmitrij Ljubkin, šef operativno-analitičkog odeljenja Državnog graničnog komiteta Belorusije televiziji STV.

"Uočavamo trend da se granici približavaju ljudi bez identifikacionih oznaka, koji se ne mogu identifikovati kao graničari. Upravo oni sprovode neprijateljske akcije: dižu oružje u pravcu naših graničara, provociraju", objasnio je on.

Ljubkin je najavio formiranje mobilnih graničnih rezervnih grupa.

 

Bajden od slanju F-16

Američki predsednik Džo Bajden objasnio je svoje nespremnost da pošalje borbene avione F-16 u Kijev kao vojnu pomoć rečima da ih, po njegovom mišljenju, treba ostaviti u Sjedinjenim Državama.

Pitanje zašto se protivi slanju F-16 u Ukrajinu postavili su Bajdenu u ponedeljak novinari na južnom travnjaku Bele kuće dok se američki lider vraćao iz svoje rezidencije u Kemp Dejvidu u Merilendu.

"Zato što bi trebalo da ih ostavimo ovde. To je sasvim drugačija situacija", odgovorio je Bajden. Transkript njegovog razgovora sa novinarima podelila je pres služba Bele kuće.

Bajden je 30. januara rekao da SAD neće snabdevati Ukrajinu borbenim avionima F-16. Međutim, Vašington post  je 1. februara objavio da su neki zvaničnici Pentagona skeptični prema Bajdenovim rečima. Prema pisanju lista, vojni resor „predviđa potencijalno odobrenje“ transfera F-16 ili opciju da saveznici Vašingtona Kijevu obezbede ove avione kupljene od Sjedinjenih Država uz dozvolu američke strane.

Gagin: Ukrajinci streljali grupu poljskih plaćenika

Ukrajinske trupe u Ugledaru streljale su grupu poljskih plaćenika. Ovo je u ponedeljak TASS-u saopštio vojno-politički ekspert, savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin, prenosi Tass.

„Prema našim saznanjima, ukrajinske jedinice su u noći sa nedelje na ponedeljak streljale u Ugljedaru grupu stranih vojnika, verovatno Poljake. Poslednjih nedelja su sve češći sukobi ukrajinskih i poljskih jedinica. To svedoče obaveštajni podaci, uključujući radio presretanje“, rekao je Gagin.

On je dodao da o ozbiljnim sukobima poljskih plaćenika i ukrajinskih vojnih lica govore i neki ratni zarobljenici koji su proteklih dana bili zatočeni kod Vuhledara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Na video snimku može biti bilo ko iz bilo koje vojske u bilo kojoj državi koja je u sukobu sa bilo kojom drugom državom ili čak u državi koja je u građanskom ratu a podizanje i spuštanje ruku dvojice odevenih u vojne uniforme može značiti da su tukli svog saborca koji je nešto ukrao ili udaranje nekog zarobljenika (čak i zarobljenog Rusa).

Vesti

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata
Novak Đoković

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata

Novi udar na Novaka Đokovića (37) i ponovo je u glavnoj ulozi bivša teniserka Martina Navratilova (67)! Amerikanka poreklom iz Češke godinama unazad poznata je po tome što svako malo bocne srpskog tenisera, a to je uradila i sada, nakon što je najbolji igrač svih vremena eliminisan sa Ju-Es opena.

01.09.2024

10:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija