• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

08.02.2023

15:00

STIŽU ZAPADNI AVIONI?! Sunak obećao ZELENSKOM obučavanje UKRAJINSKIH PILOTA na BRITANSKIM lovcima, otvara se put za F-16 i "JUROFAJTERE!?"

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

STIŽU ZAPADNI AVIONI?! Sunak obećao ZELENSKOM obučavanje UKRAJINSKIH PILOTA na BRITANSKIM lovcima, otvara se put za F-16 i "JUROFAJTERE!?"

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Veliku Britaniju gde mu je obećano da će ukrajinskim pilotima biti omogućena obuka na NATO-ovim borbenim avionima

London je bio prva stanica njegovog drugog putovanja u inostranstvo nakon početka sukoba u Ukrajini.

"Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je među prvima koji su priskočili Ukrajini u pomoć. A danas sam ja u Londonu kako bih lično zahvalio britanskom narodu na njegovoj podršci i premijeru Rišiju Sunaku", objavio je Zelenski na društvenim medijima, ispod fotografije s britanskim premijerom.

Britanija će obučavati ukrajinske pilote

Zelenski bi se trebao da se sastane i s britanskim kraljem Čarlsom III, kao i da se obrati britanskom parlamentu i poseti ukrajinske vojnike na obuci u Britaniji. 

"Poseta Ujedinjenom Kraljevstvu predsednika Zelenskog dokaz je hrabrosti, odlučnosti i borbe njegove zemlje i dokaz neraskidivog prijateljstva između naše dve zemalja", saopštio je Sunak.

Sunakov kabinet je najavio dodatne sankcije Rusiji i planoveza ubrzanje slanja vojne opreme Kijevu. Ukrajinske vazduhoplovne snage i marinci će biti prvi put uključeni u britanski program obuke.

"Obuka će osigurati da se piloti spreme za let na sofisticiranim borbenim avionima NATO standarda u budućnosti", navodi se u saopštenju. 

Datum početka obuke i dalje nepoznat

Nije poznato kada će se obuka održati, a britanski zvaničnici su rekli da obuka pilota za upravljanje britanskim avionima traje godinama.

No prvo obećanje Londona u tom smislu znak je jasan znak podrške Kijevu, a takva poruka bi mogla da otvori put slanju savezničkih aviona. 

Britanija je prošli mesec prva na Zapadu obećala Kijevu tenkove. Ponudila je samo 14, no u roku od dve nedelje SAD i drugi evropski saveznici obećali su još desetine tenkova, okončavši dugotrajnu raspravu o tom pitanju.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je prošli mesec da Vašington neće slati američke zrakoplove F-16 Ukrajini, a britanski zvaničnici su izjavili da je za britanske avione potrebna preduga obuka. Ipak, Francuska i Poljska su ostavile otvorenom mogućnost slanja aviona u sklopu zajedničke savezničke odluke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

Brate Putine potapaj ih odmah da se ratosiljamo zla za sva vremena!

Grmec

pre 1 godinu

Gdje vam je onaj najbolji svjetski snajperista Canadjanin? Tako će vam biti i sa avionima,tenkovima, haubicama i svim oružjem koje pošaljete. Razlog je jer vi gajite crne misli i mržnju prema svemu što je normalno u svijetu.

Marina

pre 1 godinu

Evo ih dva lica najvećeg zla jedan pored drugoga

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15