• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

10.02.2023

21:19 >> 20:15

CILJ CELA UKRAJINA! NAPORI ZAPADA SE PRETVORILI U FIJASKO! BAHMUT GLAVNI CILJ! Nema naznaka! Dramatično priznanje Kijeva!

Printskrin Youtube

Vesti

CILJ CELA UKRAJINA! NAPORI ZAPADA SE PRETVORILI U FIJASKO! BAHMUT GLAVNI CILJ! Nema naznaka! Dramatično priznanje Kijeva!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 352. dan

Kličko: Rusiji je cilj cela Ukrajina

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je danas da je cilj Rusije cela Ukrajina, ali Kijev na to neće pristati i pregovaraće sa Moskvom tek kada poslednji ruski vojnik napusti zemlju.

- Kijev je bio i ostao meta agresora. Kijev je srce Ukrajine. On je glavni grad i glavna meta. Cilj Rusije je cela Ukrajina. Oni hoće celu Ukrajinu. Doći će do nas - rekao je Kličko u intervjuu za za Dnevnik HTV-a, prenosi HINA.

Kličko je rekao da će Ukrajina sesti za pregovarački sto samo pod jednim uslovom - "kada poslednji ruski vojnik napusti Ukrajinu".

"Pokušaj izolacije Rusije se pretvorio u fijasko"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da su se napori Zapada da "izoluje" njegovu zemlju pretvorili u "fijasko".

Lavrov se vratio u Rusiju s gotovo mesečne turneje po Africi i poručio je da Moskva gradi jače odnose sa zemljama u Africi, na Bliskom istoku, u Aziji, Pacifiku i drugde.

"Uprkos antiruskom orkestriranju Vašingtona, Londona i Brisela, s većinom zemalja jačamo dobrosusedske odnose u najširem smislu tog pojma", istaknuo je ruski diplomata.

Lavrov je posetio Mali, Mauritaniju i Sudan, kao i Irak.

Nema naznaka da postoji vojna pretnja Moldaviji ili Rumuniji

Vašington tvrdi da u ovom trenutku "nema naznaka" da postoji prava vojna prijetnja Rusije prema Moldaviji ili Rumuniji, nakon što su Ukrajinci ranije danas izvestili da je nekoliko ruskih projektila preletelo te dve zemlje.

Bahmut je i dalje glavni cilj

O novoj, velikoj ruskoj ofanzivi i datumu njenog početka već se neko vreme spekuliše, a ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izjavio je u četvrtak da je nova ruska ofanziva "definitivno" počela i da je trenutno usmerena primarno na gradove u njegovoj oblasti: Bahmut, Avdivku i Vuhledar.

Uništavanje ukrajinskog SU-25

 

 

Lider DNR: Ruska vojska se utvrdila u južnom delu Ugljedara

Ruska vojska utvrdila se u južnom delu Ugljedara, ali Kijev nastavlja da prebacuje svoje rezerve u grad, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

UN zabrinute

Kancelarija UN za ljudska prava obratila se ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu i izrazila zabrinutost zbog načina na koji se Kijev odnosi prema ruskim ratnim zarobljenicima.

Rumunija: Raketa prošla 35 km od granice!

Rumunsko ministarstvo odbrane ne potvrđuje da je ruski projektil ušao u njen vazdušni prostor.

"Informacije o ruskoj raketi koja leti iznad rumunskog vazdušnog prostora nisu potvrđene", navodi se u saopštenju vojnog resora.

Napominju da je raketa prošla 35 km severoistočno od granice. Nju je posmatrala rumunska avijacija.

 

Kijev priznaje – Ukrajina skoro bez municije


Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da je Ukrajina skoro ostala bez municije.

- Trenutno skoro da nemamo municije - rekao je ukrajinski zvaničnik za agenciju „Blumberg“.
Kako je objasnio, razlog je visok intenziter borbi. Žovkva je podsetio da je Kijevu potrebna municija, artiljerijska oruđa velikog dometa, tenkovi i borbeni avioni.

 

Poruka iz "Tupoljeva"!

na društvenim mrežama pojavio se snimak, navodno iz strateškog bombardera TU-95MS, u kojem je i poruka za Zelenskog

"Kalibri" iznad Rumunije i Moldavije!

Vrhovni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnji, danas je objavio da su ruski projektili "kalibar" prešli državnu granicu Ukrajine s Moldavijom i Rumunijom i ušle u vazdušni prostor tih zemalja

Uvertira za najavljivani sveopšti napad?

Rusija je jutros pokrenula žestok vazdušni napad na Ukrajinu, a zapadne vlade veruju da Moskva planira veliki napad, s tim što niko ne zna vreme i mesto "proboja"

Ukrenergo: Pogođeno nekoliko visokonaponskih postrojenja

Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo objavila je kako je u toku 14. raketni napad na elektroenergetski sistem Ukrajine. Pogođeno je nekoliko visokonaponskih postrojenja na istoku, zapadu i jugu zemlje, stoji u saopštenju. 

U nekim regionima nestala je struja. Ruske snage su tekom noći dronovima i projektilima napale elektrane i prenosni sistem, objavio je Ukrenergo.

 

Snažne eksplozije u Harkovu, Kijevu, Odeskoj oblasti

 

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da su "okupatori napali kritičnu infrastrukturu Harkova". Prema njegovim rečima, 10. februara može doći do nestanka struje i vode.

 

VP: Amerikanci daju koordinate

Ukrajinska vojska dobija od SAD koordinate za većinu raketnih napada iz sistema HIMARS, piše "Vašington post" i dodaje da Kijev sam bira ciljeve.

"Tajms" prenosi da je Kijev spreman da iskoristi britanske rakete velikog dometa za izvođenje napada na ciljeve na Krimu.

Žestok napad ruskih snaga na Zaporožje

Ukrajinski gradonačelnik Zaporožja Anatolij Kurtjev objavio je danas da su ruske snage jutros ispalile 17 projektila na Zaporožje u roku od sat vremena, a napadnuta je energetska infrastruktura grada.

Ovo je bio najveći napad ruskih snaga na Zaporožje od početka rata, prenosi agencija Union.
Ovog jutra je u Ukrajini objavljena velika vazdušna uzbuna. Svi ukrajinski regioni, osim zapadne Ukrajine i Odese, oko četiri sata ujutru našli su se u crvenoj zoni, koja označava najveću moguću opasnost od vazdušnih udara. Eksplozije su zabeležene u Harkovu, Dnjepru i Zaporožju. Ukrajinska PVO je oborila nekoliko projektila i dronova „šahid“, dodaje agencija.

Putinu oduzimaju orden!

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje mogućnost da se Vladimiru Putinu oduzme zvanje Viteza velikog krsta ordena "Počasne legije", koje je predsednik Rusije dobio 2006. godine od bivšeg francuskog lidera Žaka Širaka, piše AFP.

Devetog februara Makron je to zvanje dodelio predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom. Prema rečima francuskog predsedika takve odluke "imaju raznovrstan smisao i treba birati odgvorajući trenutak za njihovo usvajanje".

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

 

Ukrajina tražila od Holandije lovce F-16

Ukrajina je podnela zahtev Holandiji za isporuku lovaca F-16, saopštio je holandski ministar odbrane Kajsa Olongren.

- Ukrajina je zaista zatražila od nas pomoć u isporuci lovaca, ali tu molbu nije lako ispuniti. Potrebno je da razmotrimo dostupnost F-16 Amerikancima i drugim saveznicima - naveo je Olongren.
Krajem januara Holandija je objavila da namerava da isporuči Kijevu dva sistema „patriot“ i rakete.

Uzbuna širom Ukrajine!

Ukrajina izveštava o poletanju aviona za rano upozorenje A-50U Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji usmerava i koordiniše lansiranje projektila.

Izveštava se i o podizanju strateških bombardera Tu-95, koji mogu da nose krstareće rakete.

- Postoji velika opasnost od raketnog napada - izjavio je šef vojne administracije Kijeva Sergej Popko.

- Ne ignorišite signale za vazdušni napad. Kada se oglase sirene, odmah idite u sklonište. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Verujte u našu protivvazdušnu odbranu - napisao je Popko.

 

 

Moskva: Nema krajnjeg roka za zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Poliščuk izjavio je da nema nikakvog krajnjeg roka za obrazovanje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, ali da Kijev nije zainteresovan da reši to pitanje.

On je podsetio na to da Rusija ne vodi direktne pregovore s Ukrajinom o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.

- Stav kijevskog režima o ovom pitanju nam je poznat u opštim crtama. Radimo na tom pitanju isključivo sa sekretarijatom Međunarodne agencije za atomsku energiju i neposredno s njenim direktorom Rafaelom Grosijem - dodao je diplomata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bongo b

pre 1 godinu

Pa kako to funkcionise?! Podneses zahtev i stignu F16?

miro

pre 1 godinu

Francuska se u zadnjih 30-40 g.toliko srozala da je gotovo niko ne smatra ozbiljnom državom.Njeno podaničko udvaranje se svima odavno smučilo.Ovo nedonošče je tipičan primer.Idi kod " mame " da te podoji i pusti državu da vodi Mari Le Pen ili neko njoj sličan i spasi Francusku bruke i sramote.

ProkopijeS

pre 1 godinu

Jezivo ponizenje za NATO. Nemocno posmatra dok Rusija koristi njegov vazdusni prostor za napade na Ukrajinu. Da se zna ko je gazda.

Rale

pre 1 godinu

Kod Ugljedara, u zadnjih mesec dana skoro su unistene 2 ruske elitne brigade, jedna tenkovska i jedna mornaricke pesadije. Tenkovska brigada u napadima na ukrajinske polozaje izgubila je svu tehniku ( cuveni video da unistenjem Terminatora je iz njihovog rejona) i pretrpela gubitke od 90%. Brigada mornaricke pesadije je izgubila 70% svog sastava. Obe su povucene nazad u Rusiju a njih su zamenile jedinice losije kvalitete tako da sada kod Ugljedara, intenzitet borbi je slabiji

Bolno

pre 1 godinu

"...Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje mogućnost da se Vladimiru Putinu oduzme zvanje Viteza velikog krsta ordena "Počasne legije...". Zabole Putina kurac!

Vasilije

pre 1 godinu

Moram da kažem da gospodin Denis Pušlin ne govori istinu, snage RF nisu ušle u Ugljedar nago se nalaze na 2km od periferije na južnom delu. Čak su snage RF pretrpele strašne gubitke u pokušajima za zauzimanje Ugljedara. 155. gardijska brigada mornaričke pešadije (Dalekoistočne flote), elitna jedinica, izgubila je sva oklopna vozila i 70% sastava u jednomesečnim borbama. 28.gardijska tenkovska brigada(Samara), takođe elitna jedinica, izgubila je celokupnu tehniku (tenkove i oklopna vozila, da je čak 11 tenkova i 18 oklopnih vozila napušteno i ispravni su pali ukrajincima u ruke) i 90% sastava. Obe jedinice su povučene nazad u Rusiju na preformiranje i popunu. (podaci sa bloga ruskog vojnog blogera Moscow Calling kao i Telegram kanala grupe Wagner koja govori o "katastrofi kod Ugljedara...")

TaskMask

pre 1 godinu

Samo budale misle da u Ukrajini ratuju: Rusija i Ukrajina...Samo BUDALE...! Sa jeftinim ruskim gasom Evropska Unija ide za par godina ispred Amerike i Japana - zajedno...Zato su SAD-e izazvale ovaj RAT u Ukrajini da ratom (sabotažom i sankcijama) zaustave SEVERNI TOK...!! Samo budale kao Vi, ne vide da bi Nemačka da ruskim gasom potukla ekonomski Ameriku...Zato je trebao ovaj rat...Zato ga je CIA planirala naoružavanjem Ukro-Nacista i pujdanjem na Ruse...Sa ruskim gasom Nemačka ima ekstra PROFIT i EKSPANZIJU...STANDARD i PLAĆE radnika najveće na svetu...Sa skupim američkim gasom iz škriljaca, Nemačka ima recesiju, inflaciju, pad opšteg standarda i nezaposlenost...Uz to kapital se iz Nemačke seli u Ameriku...SAMO BUDALA MISLI DA SU RUSI IZAZVALI OVAJ RAT u UKRAJINI...Gubitnici su i Nemačka i Rusija...Ukrajina je: ŽRTVA...A profiteri: ROTŠILDOVA i ROKFELEROVA BANKA...!! To je suština ovog rata...

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija